Klassiek in en om Breda

Snaren op Swaluw - Hooge Zwaluwe

Zaterdag 2 Maart 2024


BRAHMS VIOOL EN PIANO,  Maikhail Zemtsov & Hanna Shybayeva

De locatie is  Raadhuisstraat 3 in Hooge Zwaluwe en de aanvang is 20.00 uur. De entree is € 17,50  en reserveren kan via www.snarenopswaluw.nl.

Het programma is als volgt:

Brahms  - Sonata n 1 in f klein

E. Zemtsov - Melodia im alten Stil

M. Kugel  - Preghiera (uit Klassieke Preludien)

Brahms  - Sonata n 2 in Es groot

Buitengewoon Klassiek - Jonas Stark - De Bussel

Zondag 3 Maart 2024

Deze zondag op piano Jonas Stark

Buitengewoon Klassiek trakteert u zoals altijd op de eerste zondag van de maand op prachtige klassieke muziek.

De entree bedraagt € 20,00  inclusief thee/koffie vooraf met een zoete versnapering en in de pauze een borrel met snack. Jonas begint om 15.00 uur. Voor meer informatie en reserveren kijk op buitengewoonklassiek.nl .

Jonas Stark, winnaar van de Hong Kong International Piano Competition 2022, heeft veel opgetreden in alle grote Duitse steden, Frankrijk, Nederland, het VK, Ierland, Polen, Slowakije, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Rusland en Australië.

Jonas ontving tweemaal de speciale onderscheiding van Duitsland voor uitstekende solo prestaties en werd hij in 2021 Young Steinway Artist of the Year.

Naast zijn studie volgde Jonas masterclasses bij Konrad Elser, Peter Frankl, Dimitri Bashkirov, Robert McDonald, John Perry, Christopher Elton, Dimitri Alexeev, Martin Helmchen, Arie Vardi, Janina Fialkowska, Anna Malikova en Bernd Goetzke.

Jonas Stark, nu 25 jaar oud, begon met pianolessen bij Jelena Semenenko toen hij vijf jaar oud was. Na zijn Bachelor of Music aan de HfM Saar, Duitsland bij Professor Thomas Duis in 2018 studeerde hij Master en Professional Diploma bij Professor Ian Fountain aan de Royal Academy of Music in Londen en vervolgt nu zijn studie aan de HMTM Hannover in de Soloklasse van Professor Roland Kruger.

Jonas is begunstigde van de Jürgen Ponto-stichting, de Duitse Nationale Academische Stichting, de Duitse Academische Uitwisselingsdienst, de Deutsche Stiftung Musikleben, de Hans-en-Ruth-Giessen-Stichting en de Gravin van Munster Musical Trust.

Jonas speelt voor de pauze de Sonate in G-Dur D 894 van Franz Schubert. Na de pauze vervolgt hij met een van de mooiste stukken voor piano ooit geschreven: de integrale uitvoering van de Diabelli Variaties van Ludwig van Beethoven!

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 3 Maart 2024

Klassiek in en om Breda is elke zondag te beluisteren tussen 10.00 en 11.00 uur.

Muziek, leuke informatie en uiteraard  de agenda!

10.00 -11.00 uur op BredaNu op 107,3 FM of 92,9 FM op de kabel
17.00 -18.00 uur ORTS op 106,2 FMm of 92,9 FM op de kabel

Cultuur tijdens het middaguur - Waalse Kerk - Breda

Vrijdag 8 Maart 2024

Alexander Chater op piano

Op vrijdag 8 maart 2024 is Alexander Chater op piano aan de beurt. Alexander is van Zuid Afrikaanse afkomst en maakte op jonge leeftijd kennis met klassieke muziek door zijn moeder en twee grootouders, alle drie uitvoerend musicus. Toen Alexander vier jaar oud was kreeg hij al zijn eerste piano en vioollessen.

De locatie is de Waalse Kerk  en het concert begint zoals gebruikelijk om 12.00 uur  en kost slechts € 5,00.

Hij studeerde klassiek piano in Rotterdam en trad op onder meer in De Doelen. Alexander speelt zeer diverse stijlen. Van Franz Liszt speelt hij composities uit Années de pèlerinage, vijf pianocomposities voor de pauze en vier na de pauze.

Luisterlezing Stabat Mater door Leo Wolfs in Oudenbosch

Vrijdag 8 Maart 2024

Luisterlezing  Giovanni Battista Pergolesi — Stabat Mater - door  Leo Wolfs in Oudenbosch

Lezingen vol muzikale en kunstzinnige inspiratie voor mensen met een brede kijk, die hun grenzen willen verleggen. De lezing duurt twee uur met pauze waarin gelegenheid is om met elkaar te praten.

Toegangsprijs is € 15,00 inclusief koffie/thee en een glas wijn/fris in de pauze.

De locatie is de Cuyperszaal (onder de Basiliek — ingang via Pelgrim 2 aan Doelpad) in Oudenbosch. De lezing begint om 20.00 uur.

Stabat Mater dolorosa: Daar stond de moeder van smarten, wenend bij het kruis waaraan haar zoon hing. Je kind zo zien lijden en sterven. Dit enorme verdriet van een moeder heeft veel componisten geraakt en geïnspireerd.

Leo Wolfs informeert ons over het Stabat Mater door de eeuwen heen, maar besteedt natuurlijk aandacht aan de muziek die we na de lezing gaan beluisteren: het beroemde Stabat Mater van Pergolesi (in een prachtige uitvoering vanuit Dresden).  


Music for (the) pictures - Zandberg58 - Breda

Zondag 10 Maart 2024

Music (for) the pictures door het Euregiojeugdorkest

Aan de Zandberglaan 58  in Breda. Deze happening begint om 14.00 uur  en kost € 5,00.

Kaarten zijn verkrijgbaar via https://eventix.shop/59yq5bn6  of aan de kassa.

Met dit programma zetten we de beroemde beelden uit de Schilderijententoonstelling naast de beelden uit de wereld van de filmmuziek: een minder gespeelde maar spectaculaire ouverture ‘The Cowboys’ van John Williams en een heerlijke suite voor groot orkest uit de film ‘The Inn of the Sixth Happiness’ waar een wel heel bekend volksliedje de finale van de suite kleur geeft!

Een echt meesterwerk qua beeldende muziek is het werk van Respighi dat deze filmmuziek zal flankeren en ook bij EJO fantastisch beeldend zal klinken! Het programma is als volgt:

Overture from ‘The Cowboys’  (J. Williams)

Fontane di Roma  (O. Respighi)

I. La fontana di Valle Giulia all’alba

II. La fontana del Tritone al mattino

III. La fontana di Trevi al meriggio

IV. La fontana di Villa Medici al tramonto

The Inn Of the Sixth Happiness  (M. Arnold, arr. C. Palmer)
I. London Prelude
II. Romantic Interlude
III. Happy Ending

PAUZE

Schilderijententoonstelling (M. Moussorgsky, orkestratie M. Ravel)

Klassiek in en om Breda op de radio

Zondag 10 Maart 2024

“Klassiek in en om Breda": elke zondag te beluisteren. Muziek, leuke informatie en de agenda!

10.00 - 11.00 uur op BredaNu op 107,3 FM of 92,9 FM op de kabel
17.00 - 18.00 uur ORTS op 106,2 FMm of 92,9 FM op de kabel

Cultuur tijdens het middaguur - Waalse Kerk - Breda

Vrijdag 15 Maart 2024

Rafael Gutiérrez-Vélez op piano

Deze vrijdag treedt pianist Rafael Gutiérrez-Vélez op. Hij was in 2022 winnaar van de  “María Rosa Oubiña de Castro Prijs”. Rafael heeft concerten gespeeld in Steinway Hall, St Martin-in-the-Fields en het Barbican Centre in Londen, Rachmaninoff Concert Hall en Moskou International House of Music.

De locatie is de Waalse Kerk  in Breda en het concert begint, zoals gebruikelijk om 12.00 uur  en kost slechts € 5,00.

Voor ons speelt hij van Beethoven een complete Pianosonate, van Ravel de beroemde “Valses nobles et sentimentales” en van Brahms ook weer een complete pianosonate. Het wordt weer ademloos luisteren en echt genieten.

Unchained Music - Ontmoetingscentrum De Vlieren - Breda

Zaterdag 16 Maart 2024

UNCHAINED MUSIC

In Ontmoetingscentrum De Vlieren aan het mgr Nolensplein 1 in Breda. Het strijkensemble begint om 20:00 uur.

Entree en reserveren  respectievelijk € 10,00 en via www.symcobreda.nl of contant aan de deur. Jeugd, scholieren hebben gratis toegang.

Het Strijkensemble ANTONIO onder leiding van Vera Hofman, -The Inspirational Community Gospel Choir (TICGC) onder leiding van Wibo Hijink met Erik van der Kroft - piano, -Otti Overdevest en Fred Roest, zang, -U-Shine, spoken word, -Sebastiaan Schoonen, visual art, -Middelbare scholieren met muzikale bijdragen, -Philip Oronsaye, presentatie

In dit concert wordt een avond lang muziek, spoken word en visual art op de planken gebracht, om de rijke cultuur te beleven die voortkwam uit de slavernij, toen het samen zingen een grote troost was.

In hechte samenwerking tussen professionals en amateurs, tussen volwassenen en scholieren, met een strijkorkest, zangsolisten en een geweldig gospelkoor wordt een zeer afwisselend programma neergezet.

Het doel is niet alleen om u te laten genieten van deze kunst maar ook om de hoge kwaliteit ervan te laten horen. Het is tegelijk een ode aan zwarte klassieke componisten, die in Nederland vaker te horen zouden mogen zijn. Hun emotionele muziek zal u verrassen en raken. Het programma, gepresenteerd door Philip Oronsaye, start vanuit de pijn die doorklinkt in de blue notes, maar leidt in de loop van het concert naar een aanstekelijk optimisme, dat u een boost geeft!

Johannes Passion - Bachkoor - Grote Kerk Breda

Zondag 17 Maart 2024

Het Bachkoor Brabant voert samen met Barokorkest Florilegium Musicum om 15.00 uur de Johannes Passion van J.S. Bach — (BWV 245) uit in de Sint-Martinuskerk in Breda.

Reserveer via klassiekemuziek.nl. De kaarten kosten € 30,00. Deze barokuitvoering staat onder leiding van dirigent Geert van den Dungen.

Het Bachkoor Brabant voert de vierde en definitieve versie van dit meesterwerk uit. Hierin zijn door Bach zelf diverse versieringen en kleine toevoegingen aangebracht, waardoor deze passie nog beter werd uitgebalanceerd.

De Johannes Passion staat bekend om zijn korte felle koorgedeelten met veel gevoel voor de heftige dramatische verhaallijn, prachtige aria’s en bekende koralen.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 17 Maart 2024

“Klassiek in en om Breda": elke zondag te beluisteren. Muziek, leuke informatie en de agenda!

10.00 -11.00 uur op BredaNu op 107,3 FM of 92,9 FM op de kabel
17.00 -18.00 uur ORTS op 106,2 FMm of 92,9 FM op de kabel

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven - Jeugdorkest Young Talent Orchestra

Zondag 17 Maart 2024

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven -  Jeugdorkest Young Talent Orchestra 

Een afwisselend en inspirerend kamermuziek programma om je te laten genieten van topmusici uit binnen- en buitenland in de prachtige Kapel van Bovendonk!

De toegangsprijs is € 32,50 inclusief consumptie na afloop. Kinderen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

Het kapelconcert vindt plaats in de Kapel van Bovendonk  in Hoeven en begint om 15.00 uur. De kapel gaat een half uur voor aanvang open. De locatie is rolstoeltoegankelijk.

Ons vaste Jeugdsymfonieorkest dat onder leiding staat van Mikhail Zemtsov speelt een gevarieerd programma. In 2017 won het orkest de eerste prijs bij het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (België) en in 2018 de tweede prijs én de publieksprijs bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. 


MuziekSalon Spronk -Bij ons in de Stad- Breda

Dinsdag 19 Maart 2024

MuziekSalon Spronk met ‘Bij ons in de Stad’.

De 89 ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 16 tot en met zondag 24 maart en heeft als thema ‘Bij ons in de familie’. In deze week komt Muzieksalon Spronk met een voorstelling die het thema in een breder perspectief trekt met het  muziekverhaal ‘Bij ons in de Stad’.

Is jouw eigen, bekende stad, niet als een groot familiehuis?

Fluitist Rogier de Pijper en pianiste Heather Pinkham vroegen zich af hoe de sfeer en karakteristiek van vier grote Nederlandse steden gevangen kan worden in muziek en poëzie. Zij benaderden vier dichters om een gedicht te schrijven, geïnspireerd op hun stad én vier Nederlandse componisten om daar een nieuwe compositie bij te schrijven.

Hoe krijgen thema’s als eenzaamheid en verbinding een plaats in het geheel?

Fluitist Rogier de Pijper is een tovenaar op zijn gouden dwarsfluit. Met zijn project “Flute Colors” inspireert hij wereldwijd fluitisten, componisten en publiek met zijn masterclasses, workshops en concerten.

Pianiste Heather Pinkham is niet alleen pianiste, maar ook componiste en actief in binnen- en buitenland. Voor dit steden-project schreef zij de compositie ‘Before sunrise’?

Dinsdagmiddag 19 maart om 15.00 uur in Mariëndal, aan de Duivelsbruglaan 13 in Breda. De entree bedraagt  € 15,00 inclusief koffie vooraf en een glas wijn na afloop.

Dinsdagavond 19 maart om 20.15 uur in de Concertzaal van Nieuwe Veste, Breda. De entree bedraagt € 15,00 inclusief koffie vooraf.

De inloop is altijd half uur voor aanvang. Voor meer informatie en reserveren zie www.muzieksalonspronk.nl/bijonsindestad  of telefonisch 076 — 520 37 80.

Cultuur tijdens het middaguur - Waalse Kerk - Breda

Vrijdag 22 Maart 2024

Steven Kleven

Dit concert op vrijdag is met Steven Kleven achter de piano. Steven (2005) begon als zevenjarige in de jong-talent klas van Marijke Oers in Leuven. Later studeerde hij aan de internationale Musica Mundi School in Waterloo en aan het Centre Musical Eduardo del Pueyo in Brussel.

U bent van harte welkom in de Waalse Kerk  in Breda. Het concert begint, zoals gebruikelijk om 12.00 uur  en kost slechts € 5,00.


Sinds 2023 studeert hij aan de Universität der Künste in Berlijn. Hij heeft vele prijzen behaald, zowel voor piano-solo als met zijn Musica Mundi piano-trio. Voor de pauze speelt hij stukken van J.S. Bach en Debussy, na de pauze stukken van Beethoven.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 24 Maart 2024

“Klassiek in en om Breda": elke zondag te beluisteren. Muziek, leuke informatie en de agenda!

10.00 -11.00 uur op BredaNu op 107,3 FM of 92,9 FM op de kabel
17.00 -18.00 uur ORTS op 106,2 FMm of 92,9 FM op de kabel

Madama Butterfly - Royal Opera House live in de bioscoop

Dinsdag 26 Maart 2024

Live Opera op het witte doek; Madama Butterfly

In Breda  in Kinepolis, Pathe en Chasse.

De voorstelling  begint om 20.15 uur.

Voor meer informatie  en tarieven  kijk op de website van de diverse theaters.

Bespaar jezelf een ticket naar The Royal Opera House en geniet met topgeluid en uitstekende cameravoering van dit spektakel in de bioscoop. Naar welke bioscoop is aan jou!

Als de jonge geisha Cio-Cio-San trouwt met de Amerikaanse marineofficier Pinkerton, denkt ze dat ze een echt, bindend huwelijk voor het leven aangaat. Ze doet afstand van haar religie en gemeenschap en begrijpt helaas te laat dat voor Pinkerton hun huwelijk maar een illusie is — met tragische gevolgen. De opera van Giacomo Puccini, met een partituur die de aria van Butterfly: ‘Un bel dì, vedremo’ (‘Op een mooie dag’) en het ‘Neuriënd koor’ bevat, is meeslepend, met een hartverscheurend einde. De prachtige productie van Moshe Leiser en Patrice Caurier is geïnspireerd op de 19de-eeuwse Europese afbeeldingen van Japan. Asmik Grigorian vertolkt de rol van Cio-Cio-San, en Kevin John Edusei dirigeert.

Cultuur tijdens het middaguur - Waalse Kerk - Breda

Vrijdag 29 Maart 2024

Klassiek gitaar en piano

Op 29 maart spelen Neelke Stremler op klassieke gitaar en Manuel Sanquino op piano. Het programma opent met een echt Spaans gitaarconcert  vergezeld door de piano. Gevolgd door een ingetogen suite van Bach in de bewerking voor gitaar. Na de pauze keren we terug in het vurige Spanje, met dansen van Granados. Daarna volgen liederen van Schubert en een vrolijk thema van Mozart. Afsluitend Dowland, een stuk dat aansluit bij de stemming van Goede Vrijdag. Kortom een heel afwisselend programma van een bijzonder duo.

U bent in Breda van harte welkom in de Waalse Kerk. Om 12.00 uur begint het concert en kost slechts € 5,00.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 31 Maart 2024

“Klassiek in en om Breda": elke zondag te beluisteren. Muziek, leuke informatie en de agenda!

10.00 -11.00 uur op BredaNu op 107,3 FM of 92,9 FM op de kabel
17.00 -18.00 uur ORTS op 106,2 FMm of 92,9 FM op de kabel