Klassiek in en om Breda

Gitariste Eva Aukes - Waalse Kerk - Breda

Vrijdag 21 Juni 2024

Klassiek gitariste Eva Aukes speelt Argentijnse folkore. Ze vertelt over de milonga, de zamba en de chacarera, de ritmes van de Andes en licht muzikaal een tipje op van de sluier van het enorme gitaarrepertoire dat is voortgekomen uit de rijke muzikale geschiedenis van de Zuid- Amerikaanse folklore.

Eva speelt werken Atahualpa Yupanqui, Juan Falú en Carlos Moscardini.

In de Catharinastraat 83 in Breda bevindt zich de Waalse Kerk. H et concert begint, zoals gebruikelijk om 12.00 uur  en kost slechts € 5,00.

Symfonisch Collectief - Negende symfonie Dvorák - Breda

Zaterdag 22 Juni 2024

Zijn wereldberoemde negende

Om 19:30 uur verzorgt Symfonisch Collectief Breda weer een mooi concert, deze keer in de goed klinkende Grote Zaal van De Vlieren, mgr Nolensplein 1 in Breda. De entree bedraagt € 20,00 en reserveren kan via symcobreda.nl.

Het hoofdwerk is de wereldberoemde negende symfonie van de Tsjechische componist Antonin Dvorák, getiteld ‘Uit de Nieuwe Wereld’. In 1891 werd hem gevraagd om naar de VS te komen om te helpen bij het creëren van authentieke, typisch Amerikaanse muziek, want die werd node gemist.

Dvorák dompelde zich onder in de muziek van de zwarte Amerikanen en zag daarin de muzikale ziel van de VS. Met name geïnspireerd door spirituals componeerde hij in 1893 zijn meesterlijke Negende.

Verder klinkt de poëtische tweede Vioolromance van Ludwig van Beethoven, uitgevoerd door de fenomenale, jonge violiste Idil Yunkuş, onlangs met de hoogste lof afgestudeerd aan het Haags Conservatorium. Beethoven schreef weinig echt ‘romantische’ liederen, maar in deze Romance toont hij zich van zijn meest gevoelige kant.

Het historische feit dat Breda precies 400 jaar geleden werd bezet door de Spanjaarden was aanleiding de Carmen Suite nr 1 te programmeren. De sfeer van dit sprankelende stuk is onmiskenbaar Spaans en toch was de componist, George Bizet, een Fransman. Net als Dvorák liet Bizet zich inspireren door volksmuziek en werkte die uit tot muzikale pareltjes, die elke muziekliefhebber tegenwoordig moeiteloos mee kan zingen.

Een gevarieerd programma dus, met anderhalf uur prachtige muziek, onderbroken door een pauze. Het Symfonisch Collectief wordt weer gedirigeerd door aanstormend talent Amin Ebrahimi.

! Dinerconcert Ulvenhart - Aleksandra Czarnocka & Maxime Snaterse - UIvenhout

Donderdag 27 Juni 2024

Locatie: Heistraat 16-18 Ulvenhout

Aanvang : ont vangst: 18.30 uur,  concert: 18.45 uur

Entree en reserveren: DinerConcert  € 69,50 p.p. {incl. Entree, aperitief, 3-gangen diner, wijnarrangement en café complet}

U kunt reserveren via de website, info@ulvenhart.nl  of telefonisch 076 5616089, re serveren is mogelijk tot woensdag 26 juni tot 14:00 uur.

Aleksandra Czarnocka en Maxime Snaterse hebben elkaar ontmoet in Brussel, waar ze beide studeerden  aan het Koninklijk Conservatorium. Hier is hun cello-piano duo ontstaan, het begin van een succesvolle muzikale samenwerking tussen de Poolse celliste en Nederlandse pianiste.  De sterke individuele karakters die op het podium tot uiting komen,  maar ook de gedeelde passie voor een grote verscheidenheid aan  muziek, het streven naar een hoge kwaliteit van optreden en de persoonlijke wijze waarop het duo  verbinding weet te maken met het publiek, zijn kenmerkend voor het ensemble.

Tínel Ensemble, viool, alt viool, klarinet, cello en piano - Waalse Kerk - BReda

Vrijdag 28 Juni 2024

Tínel Ensemble, viool, alt viool, klarinet, cello en piano.

Dit ensemble zag het levenslicht toen zes jonge getalenteerde muzikanten elkaar ontmoetten op de LUCA School of Arts in Leuven. Er ontstond een sterke vriendschap, gedreven door een gedeelde passie voor muziek. Ze dompelen het publiek onder in de veelzijdigheid van kamermuziek.

In 2022 betoverden ze het publiek met hun debuut, ‘Roaring Twenties’. Ze werden daardoor opgemerkt en uitgenodigd voor onder andere Kamermuziek Jong Vlaanderen Festval, VeelbeLEUVENd (30CC Leuven) en Piano’s Maene. Ook treden ze geregeld op als solist of winnen ze audities in gerenommeerde orkestacademies.

Ze komen met hun nieuwe programma ‘The Quintets Edition’ waarin het klarinetkwintet van Mozart en het pianokwintet van Schumann langskomen.

De locatie is de Waalse Kerk in Breda en het concert begint, zoals gebruikelijk om 12.00 uur en kost slechts € 5,00.

At the movies - Flying heroes

Vrijdag 28 Juni 2024

Locatie:  Chassé Theater, Breda

Aanvang:  20.30

Entree:  € 12,50 -  € 52,-

De originele filmbeelden op een groot scherm en de onvergetelijke soundtracks live gespeeld door het orkest. Zo intens beleefde je de film niet eerder.

‘Did you ever make anything happen? Anything you couldn’t  explain? You’re a wizard Harry?’ 

Wie deze woorden hoort, ziet meteen de magische beelden van Harry Potter voor zich. Een spierwitte steenuil fladdert geruisloos door de nachthemel, een duizelingwekkende duikvlucht op een bezemsteel. Maar je bent pas echt op Zweinstein als je de beroemde melodie van John Williams hoort.

Dirigent en filmcomponist Dirk Brossé neemt je na de pauze mee in filmklassiekers rond vliegende helden. Een hommage aan filmcomponist en levende legende John Williams met hoogtepunten uit films zoals E.T.SupermanFlight  en Aviator.