Klassiek in en om Breda

' Een totaal andere Bach - of juist niet?'

Donderdag6 April

Locatie:  Podium Zandberg58 te Breda. ( Zandberglaan 58)

Aanvang:  20.00 uur

Entree en reserveren:  www.personare.org/kaartverkoop 

Op 6 april a.s. gaat Stichting Personare de Johannes Passion van J.S. Bach uitvoeren in een editie van Klaas Hoek: een editie voor 3 solisten, koor, strijkkwartet en harmonium. De uitvoering van deze editie is vrij uniek, het is sinds 2016 slechts 3x eerder uitgevoerd in Nederland, en zal een totaal andere muzikale beleving van de muziek van de Johannes Passion teweegbrengen.

In deze editie is Klaas Hoek in 2016 bij zijn promotieonderzoek aan de KU Leuven op zoek gegaan naar een alternatief voor de muziekwetenschappelijk verantwoorde “historische uitvoeringspraktijk” van Bachs Johannes Passion. Klaas: “De huidige musiceerpraktijk wordt door mij in sterke mate ervaren als een snelwegcultuur waarbij klank onvoldoende ruimte krijgt om te ontplooien”.
Hij sluit aan bij opvattingen zoals deze werden verwoord in de 19de eeuw, waarbij klank en expressie veel meer ruimte krijgen.
De eenheid van de Johannes Passion wordt gevormd door de recitatieven, koralen en koorcomposities. De aria’s, momenten van reflectie, zijn vervangen door instrumentale muziek.

Stichting Personare laat zich onder leiding van Ad van Unen onderdompelen in deze bijzondere editie van de Johannes Passion waarbij Klaas Hoek zelf betrokken is voor begeleiding op het harmonium.
Solisten zijn Joost van Velzen, Wendy Roobol en Noël Casteleyn.