Klassiek in en om Breda

Cultuur tijdens het middaguur

Vrijdag 24 Maart 2023

Locatie:  Waalse Kerk,  Catharinastraat 83 Breda

Aanvang:  12.00 uur

Entree:    De concertbijdrage van € 5,00 pp kan worden overgemaakt op rekeningnummer: NL44 ABNA 0861 9437 08, of contant aan de deur

Voor meer informatie:   www.cultuurtijdenshetmiddaguur.nl 

Neelke Stremler — gitaar 

Programma R. Sainz de la Maza - Sacrificio

F. Schubert arr. J.K. Mertz - Lob der tränen - Ständchen L. Brouwer - El decameron Negro

R. Dyens - Songe Capricorne

D. Scarlatti - Sonate K.1

J.S. Bach - Andante, BWV 1003

I. Albeniz- Pavane Capricho


Zandberg 58

Zaterdag 25 Maart 2023

Locatie: Zandberlaan 58 Breda

Aanvang: 16.00 uur

Entree: toegang  gratis, vrije gift na afloop. 

JELENA BAZOVA   

Orgelrecital  “ET IN TERRA” (muziek van troost en vrede). 

m.m.v. Lucie Hillen (mezzosopraan). 

In het programma o.a: 

J. Sporck - Et in Terra 

C. Saint-Saëns   - Danse Macabre 

V. Goncharenko - Twee Oekraïense liederen 

H. Andriessen - “Miroir de Peine" 

J.S. Bach  - Koralen 

Dos KlezmerShifl AFGELAST

Zaterdag 25 Maart 2023

AFGELAST

Locatie: Gertrudiskerk, , Elfhuizen 3, 4931 AX Geertruidenberg

Aanvang: 20.00 uur

Entree en reserveren:   Kaartverkoop:https://sendfox.com/trk/click/xwgnpkgn/7r9p8x 

Klezmerconcert en CD presentatie door The Klezmer Society ‘Dos KlezmerShifl’

Voor dit bijzondere programma door The Klezmer Society, met muziek én Jiddische zang, bieden we nu ook een lastminutekorting aan, zodat een kaartje 10 euro kost ( en kinderen gratis). Ook is er een korte stadswandeling door Geertruidenberg( vertrek om 19.00 uur bij de kerk) mogelijk voor het concert langs plekken rond de kerk en synagoge, die met joods leven van doen hadden.

Dos KlezmerShifl Een gloednieuw klezmer-programma met traditionele stukken, maar ook met nieuw geschreven werken. Dit wordt afgewisseld met mooie en soms onverwachte teksten. Accordeoniste en zangeres Elianne van Ee zingt een aantal prachtige Jiddische liedjes, waaronder Sapozkelekh en het nieuw gecomponeerde stuk Mameloshn, dat bestaat uit lieve woordjes die ouders aan hun kinderen zeggen. Het titelstuk Dos Klezmer Shifl is een prachtige suite bestaande uit bijdrages van alle bandleden. De Beregovski suite is een ode aan de Oekraïense musicoloog Beregovski, die een schat aan klezmermelodieën heeft opgetekend. Opvallend is de Satmar Waltz, een bijna westers aandoende wals, die ook te horen is in de Netflix serie Unorthodox. In prachtige lied Zay Gezunt wensen we je niet alleen een goede gezondheid, maar nemen we ook afscheid. bedankt voor het luisteren!

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 26 Maart 2023

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radioprogramma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Brieven van Chopin

Zondag 26 Maart 2023

Locatie: Chassé Theater Breda

Aanvang: 15.00 uur

Entree en reserveren 

 Pianist Wouter Harbers (36) werd op Radio 4 ‘nieuwe ster aan het pianofirmament’ genoemd. Voor veel muziekliefhebbers uit Breda en omstreken is hij al jaren een fenomeen: tijdens zijn eigen concertserie in de Waalse Kerk trakteert hij zijn vaste bezoekers maandelijks op een ochtend vol romantische pianomuziek. Zondag 26 maart komt hij naar het Chassé Theater om hier zijn passie voor Chopin te delen! In een bijzonder programma speelt hij niet alleen piano, maar leest hij ook voor uit brieven van Chopin: u leert zo Frédéric bijna persoonlijk kennen, en ervaart daardoor zijn composities als nieuw! Pianist Wouter Harbers heeft Chopins muziek als specialiteit ontwikkeld. In 2017 nam hij Chopins Eerste Pianoconcert op met het professionele Ars Musica Orkest, en voerde dit meesterwerk negen keer uit (waaronder tweemaal in Spanje). Recent nam hij een pianoalbum op in de Grote Zaal van Het Concertgebouw: hier speelde hij ook muziek van Chopin. Recensenten schreven enthousiast over zijn interpretaties: ‘De muziek van Chopin past Harbers als een handschoen.’ In het klassieke tijdschrift Luister werd geschreven: ‘Wouters liefde voor de muziek en zijn respect voor Chopin klinken in alle noten door.’ En in een andere recensie van een landelijke krant: ‘De techniek die nodig is voor dit typische pianistische werk heeft hij volop in huis. Bovendien beschikt Wouter over een flinke portie poëtische zeggingskracht.’ Wouter bespeelt tijdens zijn Chopinrecital de Steinway-D Concertvleugel van het Chassé Theater, in een nieuwe serie rondom dit instrument. Een brede programmering laat dit schitterende instrument in alle geuren en kleuren horen: eerdere solisten waren Iris Hond en Hannes Minnaar, en nu dus Wouter Harbers. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke middag! 

PROGRAMMA* Frédéric François Chopin (1810-1849) - Nocturne in C sharp minor (Opus posth.) - Nocturne in E flat major (Opus 9, no. 2) - Fantaisie-Impromptu in C sharp minor (Opus 66) - Grande Valse Brillante in E flat major (Opus 18) - Prelude in D flat major ’Raindrop’ (Opus 28, No. 15) - Waltz in D flat major ’Minute Waltz’ (Opus 64, no. 1) - Ballade in G minor (Opus 23) Pauze - Nocturne in D flat major (Opus 27, no. 2) - Nocturne in C minor (Opus 48, no. 1) - Etude in C major ‘Waterfall’ (Opus 10, No. 1) - Etude in E major ‘Tristesse’ (Opus 10, no. 3) - Etude in A flat major ‘Aeolian Harp’ (Opus 25, no. 1) - Etude in C minor ‘Ocean’ (Opus 25, No. 12) - Mazurka in A minor (Opus 17, no. 4) - Polonaise in A flat major ‘Heroic’ (Opus 53) * Tussen de composities vertelt Wouter over het leven en werk van Chopin, en leest hij voor uit Frédérics brieven.

Bert van den Brink in Klundert

Zondag 26 Maart 2023

Locatie:  Stad Klundert aan de Molenstraat 33 in Klundert.

Aanvang:  14.00

Entree:  Kaarten verkrijgbaar via de website en bij de ingang. Tot 18 jaar gratis toegang www.cultuurmoerdijk.nl

Voor meer informatie: www.cultuurmoerdijk.nl   www.facebook.com/MoerdijkConcerten

In Klundert Op zondag 26 maart 2023 om 14.00 uur treedt Bert van den Brink op in de Stad Klundert aan de Molenstraat 33 in Klundert. Enigszins moe van de Corona besloten Bert van den Brink, Andrea van Beek en Sanne de Graaf een concertserie met nieuwe Franse chansons te organiseren. Gildas Delaporte schreef de chansons in een stijl die doet denken aan Brassens, Brel of Trenet. 


Jeugdorkest Young Talent Orchestra

Zondag 26 Maart 2023

Zondag 26 mrt 2023 om 20:00 uur Cultuur Oudenbosch.

Jeugdorkest Young Talent Orchestra

Een echt familieconcert door ons vaste jeugdorkest; kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

Met als doel jonge getalenteerde muzikanten tussen circa 12 en 18 jaar kennis te laten maken met orkestrepertoire en het vak van orkestmusicus, hebben Codarts Rotterdam en Muziekinstituut Hellendaal in 2013 het Young Talent Orchestra (YTO) opgericht.

Het orkest, dat onder leiding staat van Mikhail Zemtsov, speelt ongeveer tien concerten per jaar. Er worden gevarieerde programma’s uitgevoerd — van Barok tot 21ste eeuw. Jonge toptalenten treden als solist met het orkest op. Op 1 mei 2017 won het YTO de eerste prijs bij het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (België); aan dit festival namen tachtig jeugdorkesten uit de hele wereld deel. Op 26 mei 2018 won het Young Talent Orchestra in De Doelen de publieksprijs bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten.

De afgelopen jaren heeft het orkest opgetreden in onder meer de Doelen, de Grote of Laurenskerk (beide Rotterdam) en de Grote Kerk (Schiedam) en speelden zij op het Midzomerfestival in zalencentrum Pro Rege (Rotterdam) en op het openluchtfestival Klassiek op het Amstelveld (Amsterdam).

Programma volgt

Concertlocatie
Het kapelconcert vindt plaats in de Kapel van Bovendonk, Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven. De kapel gaat een half uur voor aanvang open.

Ulvenhart DinerConcert

Donderdag 30 Maart 2023


Schubertiade Trio:  Dina Hao, zang, Byron Hue, piano, Christian Sanders, piano

Locatie:  Heistraat 16-18 Ulvenhout

Aanvang:  18.30

Entree en reserveren: De entreeprijs voor het DinerConcert is € 69,50 p.p. incl. entree, aperitief, 3-gangen diner, wijnarrangement en café complet. U kunt reserveren door een e-mail te sturen naar info@ulvenhart.nl   met uw naam, het gewenste aantal plaatsen en de datum van het DinerConcert. Ook is het mogelijk om direct via onze website te reserveren.  Reserveren is mogelijk tot woensdag 29 maart tot 14:00 uur.

Graag nodigen wij u uit: Deze avond zal het Schubertiade Trio het DinerConcert opluisteren met een muziekprogramma georiënteerd op het voorjaar. Prachtige werken van Bach, aria’s uit de Mattheus Passion en Schubertliederen vertolkt door dit getalenteerde trio:

Cultuur tijdens het middaguur

Vrijdag 31 Maart 2023

Locatie: Waalse Kerk,  Catharinastraat 83 Breda

Aanvang: 12.00 uur

Entree:   De concertbijdrage van € 5,00 pp kan worden overgemaakt op rekeningnummer: NL44 ABNA 0861 9437 08, of contant aan de deur

Voor meer informatie:  www.cultuurtijdenshetmiddaguur.nl 

Inez Païs — viool Julia Pavit — piano Nuno Cunha - klarinet Spelen o.a. werken van Mozart, Chopin en Bartok. 


KOMT HIER DE AANKONDIGING VAN ÚW CONCERT?

Zaterdag 1 April 2023

Treedt u binnenkort op als solist, als  koorlid of als muzikant in een orkest? Of organiseert u concerten? Als u ons een persbericht stuurt via kliobradio@gmail.com      zetten wij uw optreden op onze site. U kunt als bijlage een foto of flyer opsturen. ( jpg of png)  Vermelding op onze site is kosteloos.

“¡VIVA LA VIDA! Frida Kahlo leeft!

Zaterdag 1 April 2023

Itzel Medecigo, mezzo-soprano. Maxim Shamo, piano Itzel. Medecigo en Maxim Shamo nemen u mee op reis door het leven en de krachtige persoonlijkheid van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo: haar wortels, pijn, gedachten, activisme en passies.”

Start:  20:00 (19:30 koffie, thee en een praatje)

Eind: 22:30 einde borrel

Locatie:  Raadhuisstraat 3, Hooge Zwaluwe

Prijs per ticket:  €15,00

Voor meer informatie:     www.snarenopswaluw.nl 

Meesterpianisten in de Bussel- Thomas Beijer

Zondag 2 April 2023

Locatie: Theater de Bussel - Torenstraat 10, Oosterhout

Aanvang: 15.00 uur

Entree en reserveren: www.buitengewoonklassiek.nl 

Tijdens de tweede editie van Meesterpianisten zal de internationaal befaamde Thomas Beijer langskomen voor een uitzonderlijk pianoconcert. 

Thomas Beijer is een multi-talent. Hij is naast pianist ook componist, arrangeur, tekenaar en schrijver van scenario’s en boeken. Het begint in 2007 als Thomas de eerste prijs wint op het Young Pianist Foundation Nationaal Pianoconcours. De internationale jury omschrijft hem als ‘een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek, een waar kunstenaar’.
Onder meer hiermee plaatst hij zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten.
Het repertoire van Thomas Beijer reikt van 17-eeuwse muziek tot en met hedendaagse composities. En Nederland heeft zijn enorme talenten herkend en erkend. In januari 2022 wint Thomas de Nederlandse Muziekprijs. Dit is de hoogste onderscheiding die door het ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, wordt uitgereikt.
In 2023 is Thomas ‘artist in residence’ van Het Concertgebouw. Dit betekent dat hij daar dit seizoen een eigen Spotlight-serie heeft.
Op 31 maart 2023 vindt in Het Concertgebouw de première plaats van Hemelbestormers: Thomas Beijer en Satie, satire in klank en beeld. Thomas brengt pianowerken van de Franse componist Erik Satie. Hij leest ook teksten voor van de excentrieke, kolderieke componist en provocateur. Dat alles met op de achtergrond animaties van Thomas Beijers eigen hand.
Op 2 april 2023 vindt —éénmalig- een uitvoering van Hemelbestormers plaats buiten Amsterdam.
En wel in Theater de Bussel in Oosterhout!

Johannes Passion in Raamsdonk

Zondag 2 April 2023

Cantate Corde zingt Johannes-Passion van Bach: ontroerend, intens en emotioneel

Locatie: Lambertuskerk in Raamsdonk.

Aanvang: 14.30

Entree en reserveren:   De toegangsprijs bedraagt € 25,00 inclusief pauzeconsumptie en programmaboek, aan de kerk € 27,50. Jongeren tot 18 jaar betalen slechts € 15. Kaarten zijn telefonisch verkrijgbaar bij Riet Dekkers, 06-30235354. Kaarten bestellen kan ook via de website:www.cantatecorde.nl


In de tijd voorafgaand aan Pasen, waarin traditioneel veel passies worden gezongen, zal ook Cantate Corde weer een indrukwekkende passie ten gehore brengen: de Johannes-Passion van Bach. Vanwege corona kon dit concert in 2020 niet doorgaan, maar nu zijn we er helemaal klaar voor. U kunt ons komen beluisteren op 2 april 2023, zoals altijd in de sfeervolle Lambertuskerk in Raamsdonk.

De Johannes-Passion is een van de beroemdste passies, gebaseerd op het lijdensverhaal van Christus in het evangelie volgens Johannes. De muziek die Bach bij dit verhaal componeerde, is heel afwisselend. Waar hij soms onpartijdig is, geeft hij op andere plaatsen heel persoonlijk uiting aan zijn medelijden met Jezus, zijn afschuw over het verraad van Judas, zijn hoop op een betere toekomst. Soms is de muziek heel complex, soms juist van een grote eenvoud. In vergelijking met de Matthäus-Passion is de Johannes-Passion korter en intenser, maar evenzeer treffend!

‘Apotheose van de Dans’

Zondag 2 April 2023

Locatie: Huis van de Heuvel / De Vlieren, Monseigneur Nolensplein 1, 4812 JC Breda

Aanvang: 16:00 uur

Entree en reserverenToegang  € 20, Jongeren 10-18 jaar € 7,50.  Reserveer via de website  www.symcobreda.nl

Symfonie nr 7 opus 92 van Ludwig van Beethoven, door Wagner betiteld als ‘Apotheose van de Dans’. Wereldberoemd is het Allegretto, dat onder meer werd gebruikt in de film The King’s Speech.
We zijn zeer gelukkig met toppianist Kasper Schonewille. Zondag 27 februari was hij te gast in Podium Klassiek en in het blad LUISTER van december 2022 heeft Thijs Bonger een artikel gewijd aan Mendelssohn en Schonewille. Kasper zal het pianoconcert nr 1 opus 25 van Felix Mendelssohn-Bartholdy laten schitteren. Hij is de ideale vertolker van deze sprankelende muziek, met een vederlicht toucher en enorme brille. Hij bespeelt een Erard -vleugel, passend bij die tijd. In januari presenteerde hij zijn cd, gewijd aan de pianomuziek van Mendelssohn. Deze is te koop na ons concert. De tekeningen die Kasper in Schotland maakte, terwijl hij de historische reis van Mendelssohn volgde, zullen als visuele kunst in abstracte vorm worden geprojecteerd.

Deze twee grote werken worden geflankeerd door de ouverture uit Mozarts opera Idomeneo, een drama over een koning die zich gedwongen voelt zijn zoon te offeren. Van heel andere aard is het emotionele Intermezzo uit de opera Cavalleria Rusticana van Pietro Mascagni. Het verhaal, dat speelt in de Paastijd, gaat over een man die door de dienstplicht zijn verloofde verliest. Hoe zoet het intermezzo ook klinkt, in de opera is het de opmaat voor een duel als gevolg van bedrog in de liefde. De prachtige harppartij is in goede handen bij Oxana Thijssen.

Literatuur en muziek - 'Die sieben letzten Worte'

Maandag 3 April 2023

‘Die Sieben Letzten Worte’

Locatie: Concertzaal Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda

Aanvang: 15.00 uur

Entree en reserveren: €10,00,  www.muzieksalon.nl/zeven-laatste-zinnen

In samenwerking met Muzieksalon Spronk en de Vrije boekhandel, biedt Nieuwe Veste met haar serie Literatuur & Muziek in april, weer een  bijzonder programma.In 2010 schreef Dimitri Verhulst op verzoek van het Ensor strijkkwartet, zeven korte verhalen geïnspireerd op de zeven laatste zinnen die Christus uitsprak aan het kruis. Na ieder verhaal speelde het kwartet, een van ‘die van de componist Joseph Haydn, zoals die muziek in origine ook bedoeld was. Verhulst koppelde zijn verhalen totaal los van het religieuze gegeven en benaderde de zinnen vanuit de dagelijkse realiteit. Het zijn prachtige verhalen geworden die diep ontroeren.

Bij deze aflevering van Literatuur & Muziek, is Kees van der Spek verteller en speelt Jetje van Wijk (piano) en Astrid Schijns (cello) een versie van de indrukwekkende ‘Sieben Letzten Worte’.


' Een totaal andere Bach - of juist niet?'

Donderdag 6 April 2023

Locatie:  Podium Zandberg58 te Breda. ( Zandberglaan 58)

Aanvang:  20.00 uur

Entree en reserveren:  www.personare.org/kaartverkoop 

Op 6 april a.s. gaat Stichting Personare de Johannes Passion van J.S. Bach uitvoeren in een editie van Klaas Hoek: een editie voor 3 solisten, koor, strijkkwartet en harmonium. De uitvoering van deze editie is vrij uniek, het is sinds 2016 slechts 3x eerder uitgevoerd in Nederland, en zal een totaal andere muzikale beleving van de muziek van de Johannes Passion teweegbrengen.

In deze editie is Klaas Hoek in 2016 bij zijn promotieonderzoek aan de KU Leuven op zoek gegaan naar een alternatief voor de muziekwetenschappelijk verantwoorde “historische uitvoeringspraktijk” van Bachs Johannes Passion. Klaas: “De huidige musiceerpraktijk wordt door mij in sterke mate ervaren als een snelwegcultuur waarbij klank onvoldoende ruimte krijgt om te ontplooien”.
Hij sluit aan bij opvattingen zoals deze werden verwoord in de 19de eeuw, waarbij klank en expressie veel meer ruimte krijgen.
De eenheid van de Johannes Passion wordt gevormd door de recitatieven, koralen en koorcomposities. De aria’s, momenten van reflectie, zijn vervangen door instrumentale muziek.

Stichting Personare laat zich onder leiding van Ad van Unen onderdompelen in deze bijzondere editie van de Johannes Passion waarbij Klaas Hoek zelf betrokken is voor begeleiding op het harmonium.
Solisten zijn Joost van Velzen, Wendy Roobol en Noël Casteleyn.

Vanuit het land van Confucius!

Zaterdag 8 April 2023

Datum:  8 april 2023
Start:  20:00 (19:30 koffie, thee)
Eind: - borrel en ontmoetingen
Locatie:  Raadhuisstraat 3, Hooge Zwaluwe
Prijs per ticket:  €15,00

Voor meer informatie:        www.snarenopswaluw.nl 

Programma


In English:  1. 《Poem of flower burial》 composed by:Liping Wang
2. 《A flower》 composed by:Shiye Zhang
3. 《street where wind resides》 composed by:Yukiko Isomura
4.《A Tune from YangZhou composed by:Changyao Zhu
5.《Wu Xi》composed by:Sita Xiao
6. 《Horse Racing》composed by:Haihuai Huang


Pasen op landgoed Ulvenhart, concert

Zondag 9 April 2023

Locatie:  Heistraat 16-18-Ulvenhout


Natuurgetrouw viert de Lente uitbundig het nieuwe leven. Keer op keer weer wederopstanding, sinds ver voor mensenheugenis.
Met deze stille kracht van Paaspracht in ere, nodigen wij u graag uit voor een gezamenlijke lunch dan wel diner op Landgoed Ulvenhart. Voor kinderen ligt het nieuwe leven deze ochtend ook voor het oprapen, met het rituele paaseitjes vinden. En: liefhebbers, groot en klein, kunnen in de middag van een concert genieten.

Iedere gelegenheid is zowel afzonderlijk als in combinatie met een andere  te bezoeken.

PaasLunch.  Ontvangst: voor kinderen om 11.00 uur Paaseieren zoeken. Aanvang lunch: 12.00 uur

Menu — 3 gangen incl. drank naar keuze - 64,50 p.p. KinderMenu - 29,50 p.p.

Ulvenhart Klassiek Concert
Aanvang: 15.00 uur
Ontvangst vanaf 14.30 met koffie/thee en lekkernij
Programma: Yu-Ping Vicky Juo, piano

PaasDiner.  Ontvangst: 18.30 uur. Menu — 3 gangen incl.drank naar keuze — 69,50 p.p.

U kunt reserveren viainfo@ulvenhart.nl  Onder vermelding van uw naam,
het aantal personen en de leeftijd van evt. kinderen.

Geef uw keuze aan: 9 April/Paaslunch, Paasdiner, Concert of een combinatie. Reserveren is mogelijk tot vrijdag 7 April 14.00 uur

Voorjaarsconcert voor Vrede en Vrijheid

Zaterdag 15 April 2023

VOORJAARSCONCERT voor Vrede en Vrijheid t.b.v. de Oekrainers (Giro 555) CONCERTKOOR BREDA o.l.v. Geert van den Dungen KOORACADEMIE o.l.v. Ruben de Grauw m.m.v. Jelena Bazova pianiste/organist

Locatie:  Sacramentskerk, Zandberglaan 58 Breda

Aanvang: 16.00 uur. Er is geen pauze voorzien, wel is er ter plaatse gelegenheid voor een nazit.

Entree en reserveren:  € 17, 50, reserveren via www.zandberg58.nl  Voor houders van een Breda-pas en voor minderjarigen is de entreeprijs € 8,75 per persoon, echter die kaarten zijn alleen op de dag zelf aan de deur verkrijgbaar.

Het Concertkoor Breda onder leiding van Geert van de Dungen en de Kooracademie Breda onder leiding van Ruben de Grauw hebben de handen ineen geslagen voor een bijzonder concert in het voorjaar. Dat concert wordt, gezien de onrustige tijden waarin we ons bevinden, een concert dat de titel “Concert voor Vrede en Vrijheid” meekrijgt. Jelena Bazova, pianiste / organiste, zal de koren begeleiden.

Onze harten gaan uit naar de Oekraïners die in een ellendige oorlogssituatie zijn komen te verkeren. Daarom krijgt dit concert als ondertitel: “In tijden van oorlog, groot verdriet of immens onrecht kan zingen kracht geven, hoop laten ontstaan en mensen verbinden.”

Een belangrijk deel van de netto opbrengst van deze uitvoering zal worden gedoneerd aan Giro 555 ten behoeve van de inwoners van Oekraïne.

Bij dit concert willen wij een aantal liederen ten gehore brengen van Oekraïense componisten, zoals Tebje Pajom van Dmitry Bortniansky, uit de tijd van Catharina de Grote. Ook werken zoals het door John Rutter kort na de inval in Oekraïne door het Russische leger speciaal voor Oekraïne gecomponeerde A Ukrainian Prayer zullen we dan zingen. Rutter hoorde tijdens een avonddienst een prachtig Oekraïens gebed, waarbij hij daarna zijn eigen muziek componeerde. In zijn woorden: “Hoe kun je als componist reageren op een wereldwijde tragedie? Door muziek te componeren, dat ligt het meest voor de hand.”

Daarnaast willen we een aantal Oekraïense volksliedjes ten gehore brengen. Oekraïne is tweetalig en de Oekraïense muziek is nauw en complex verweven met de Russische. Daarom brengen wij ook enkele, goed bij de titel en ondertitel passende, Russischtalige werken ten gehore. In en nabij Breda verblijvende vluchtelingen uit Oekraïne zijn bij dit concert als gast van harte welkom.

HET CONCERTKOOR BREDA, in 1910 opgericht als Christelijke Oratorium Vereniging Breda, is, na een aantal naamswijzigingen, sinds mei 2019 een projectkoor onder verantwoordelijkheid van de Stichting Concertkoor Breda.

DE KOORACADEMIE BREDA, in 1926 opgericht als Sacramentskoor Breda (jongens/mannenkoor), is sinds september 2020 een koor voor zowel jongens als meisjes onder verantwoordelijkheid van de Stichting Koorzang en -educatie.

Alma Quartet: Bartók, Barber en Brahms

Zondag 16 April 2023

Zondag 16 april 2023 om 15:00 uur Cultuur Oudenbosch.

Alma Quartet: Bartók, Barber en Brahms 

Het bekroonde Alma Quartet is een spannend strijkkwartet uit Amsterdam. Inspirerend en verbindend met een breed publiek, brengen ze nieuwe inspiratie voor geweldig kamermuziekrepertoire. Door het genre actief bloot te stellen aan een nieuw publiek, werkt Alma avontuurlijk samen met onconventionele combinaties, of het nu in volle nachtclubs speelt met top-dj’s of gedurfde nieuwe werken in première gaat met experimentele componisten.

Alma Quartet werd opgericht in 2014 en verwierf al snel een reputatie als een van de meest opwindende ensembles van Nederland. Hun debuutalbum Schulhoff Complete String Quartets werd internationaal geprezen. The Gramophone beweerde “deze set schiet rechtstreeks naar de top” en bewonderde het kwartet ook omdat het “in staat was tot het meest verleidelijke spel.”

Het kwartet staat bekend om hun “collectieve antenne voor verfijnde timbres” (Volkskrant) en om hun “zorgvuldig gesmede eenheid” (Telegraaf). Luister Magazine verklaarde: “Alma Quartet speelt met de gewenste levendigheid, grote ritmische precisie en uitzonderlijk geluid.”

Programma

Bartók — Strijkkwartet nr.4
Barber — Strijkkwartet nr.1 op.11, deel 2 Adagio
Brahms — Strijkkwartet nr. 1 op.51 nr.1 in c klein

De Stravinsky familie…van Russische aristocratie tot vuur en vlam

Dinsdag 18 April 2023

Muzieksalon Spronk volgt Stravinsky

Locatie:   Mariëndal, Duivelsbruglaan 13 Breda.

Aanvang: 15.00 uur. Inloop: een half uur voor aanvang.

Entree en resserveren:  Entree €15,- inclusief koffie/thee vooraf en glaasje wijn na afloop. Kaarten via www.muzieksalonspronk.nl  /stravinsky-familie

De Stravinsky familie???van Russische aristocratie tot vuur en vlam is de titel van het muziekverhaal dat Muzieksalon Spronk presenteert in april. Laat u meevoeren naar de magische stad Sint Petersburg waar de jonge Igor opgroeide, leer zijn moeder kennen, zijn vader, zijn broers en reis met hem mee tot uiteindelijk naar de VS waar hij als wereldberoemde componist, dirigent en muziekvernieuwer overleed.

Dit alles geïllustreerd met beeld en live muziek door celliste Astrid Schijns en pianiste Jetje van Wijk, die tevens de verteller is.


De Stravinsky familie...van Russische aristocratie tot vuur en vlam

Donderdag 20 April 2023

Muzieksalon Spronk volgt Stravinsky

Locatie:   “Het Gele Huis” Haagse Markt 6 achter, Princenhage.

Aanvang: 20.15. Inloop: een half uur voor aanvang.

Entree en resserveren:  Entree €15,- inclusief koffie/thee vooraf en glaasje wijn na afloop. Kaarten via www.muzieksalonspronk.nl   /stravinsky-familie

De Stravinsky familie???van Russische aristocratie tot vuur en vlam  is de titel van het muziekverhaal dat Muzieksalon Spronk presenteert in april. Laat u meevoeren naar de magische stad Sint Petersburg waar de jonge Igor opgroeide, leer zijn moeder kennen, zijn vader, zijn broers en reis met hem mee tot uiteindelijk naar de VS waar hij als wereldberoemde componist, dirigent en muziekvernieuwer overleed.

Dit alles geïllustreerd met beeld en live muziek door celliste Astrid Schijns en pianiste Jetje van Wijk, die tevens de verteller is.


Duo Jaci

Zaterdag 13 Mei 2023

Francisca Portugal en Aaronj Ormaza Vera

Datum:  13 mei 2023
Start:  20:00 (19h30 koffie, thee en een praatje)
Eind:  22:30 einde borrel
Locatie:  Raadhuisstraat 3, Hooge Zwaluwe
Prijs per ticket:  €15,00

Voor meer informatie:    www.snarenopswaluw.nl 

The primary focus is repertoire based on classical Latin music, namely Brazilian, Portuguese and Ecuadorian music, according to the nationality and ancestry of both musicians. Their objective is to explore a wide range of repertoire, promoting current composers and sharing music from lesser-known Latin composers.

Programma


‣Villa Lobos - Improviso no.7 for Violin & Piano, “Melodia” (1915)
‣Rui C. Antunes — Three Epitaphs for Violin & Piano (2018)
‣F. Vale / (Arr) J. Heifetz — ‘By the Bonfire’ from Preludio XV (1930/1942)
‣Joly Braga Santos — Nocturne in E minor for Violin & Piano (1942)
‣Henrique Oswald — Sonata in E major, Op. 36 for Violin & Piano (1908)
‣Chiquinha Gonzaga songs arranged for violin
‣Pedro Ema

Colores del sur

Zaterdag 10 Juni 2023

Celia Garcia en Femke IJlstra

Datum:  10 Juni 2023

Start:  20:00 (19:30 koffie, thee)

Eind: 22:00 + borrel en ontmoetingen

Locatie:  Raadhuisstraat 3, Hooge Zwaluwe

Voor meer informatie:   www.snarenopswaluw.nl 

Prijs per ticket: €15,00

I. Albéniz (1860-1909): Tango from España
P. Maurice (1910-1967): Tableaux de Provence
I. Albéniz (1860-1909): Evocación from Iberia
M. de Falla (1876-1946): selection from Suite española
M. Ravel (1875-1937): Pièce en forme de habanera
H. Villa-Lobos (1887-1959): O canto do cisne negro
J. Françaix (1912-1997): Cinq danses exotiques
D. Milhaud (1892-1974): Brazileira from Scaramouche
K. Weill (1900-1950): Youkali