Klassiek in en om Breda

Amor Musae - Breda 75 jaar vrij

Zaterdag 19 Oktober 2019

20.15 uur, Grote kerk Breda.


Dit jaar herdenken we dat het 75 jaar is geleden, dat Breda - op 29 oktober 1944 - én het toen nog zelfstandige Beek - op 30 oktober 1944 - na een reeks donkere oorlogs- en bezettingsjaren, werden bevrijd door de soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een euforische gebeurtenis, voor de inwoners van Breda en van het toenmalige Beek, én voor hun Poolse bevrijders.
In het kader van de festiviteiten rond de herdenking van dit roemrijke, historische feit geeft “Amor Musae” op zaterdag 19 oktober een groots opgezet concert onder de titel: ‘Breda 75 jaar vrij’, en wel, in de Grote Kerk van Breda. Dé locatie met dé ideale ambiance voor dit feestelijke concert. Een concert met sprankelende vocale en orkestrale muziek die alle registers van het menselijk gemoed bespeelt.

Een bijzonder concert in nauwe samenwerking met de Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor, onder leiding van Hans de Wit, en met medewerking van de solisten Wilma Bierens (sopraan), Mei-Lin Bos (viool) en Jan Willems (orgel) en André Telderman (piano). De algehele muzikale leiding is in handen van Frans van Dun.

Kaarten à €17,50 (incl. garderobe en pauzedrankje) zijn via de ticketservice te verkrijgen via www.amormusae.nl


Collegium Musicum Amsterdam - San Marco en Sint Jan, Venetië en Den Bosch

Zondag 20 Oktober 2019

16.00 uur, Sacramentskerk, Zandberglaan 58, Breda

San Marco en Sint Jan - Venetië en Den Bosch

In de 16e eeuw stonden zangers uit de Lage Landen Europees in hoog aanzien. Hun faam kon groeien dankzij hun muzikale bijdrage aan het fascinerende hof van de hertogen van Bourgondië. Toen het centrum van de culturele aandacht zich naar Italië verplaatste zwierven velen uit: Josquin, Gombert, de Wert, Lassus en nog anderen.
Adriaan Willaert kwam in Venetië terecht. Hij werd kapelmeester van de San Marco, waar later ook Claudio Monteverdi werkte. De architectuur zette hem aan tot composities met dubbelkorige passages, zijn handelsmerk.
Tegelijkertijd was ’s-Hertogenbosch uitgegroeid tot een belangrijk kerkmuzikaal centrum. Het repertoire - ook van Willaert - is vastgelegd in schitterende koorboeken die bewaard worden door de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.

Collegium Musicum Amsterdam presenteert muziek uit deze twee werelden: dubbelkorigheid, donkere sonoriteit, goed doorwrocht contrapunt en weelderige arabesken. Het ensemble brengt dit programma onder andere in de serie Couleur Vocale in Amsterdam en in de serie Pieterskerkconcerten in Utrecht.

Toegang is gratis.


Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 20 Oktober 2019

"Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met info over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel


MuziekSalonSpronk - De klank van de saxofoon

Dinsdag 22 Oktober 2019

15.00 uur, Mariëndal, Duivelsbruglaan 13, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert: de klank van de Saxofoon. Zwoel, bedwelmend en melancholiek.

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.


MuziekSalonSpronk - De klank van de saxofoon

Donderdag 24 Oktober 2019

20.25 uur, Café de Zandloper, Zandbergweg 67, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert: de klank van de Saxofoon. Zwoel, bedwelmend en melancholiek.

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.


Cultuur tijdens het Middaguur - ALLE REGISTERS OPEN VOOR OPERAMUZIEK

Vrijdag 25 Oktober 2019

12.00 uur, Waalse Kerk Breda.

Cultuur tijdens het Middaguur - ALLE REGISTERS OPEN VOOR OPERAMUZIEK

Op vrijdag 25 oktober 2019 Cultuur tijdens het Middaguur, Waalse kerk, Catharinastraat 83 te Breda met Alle Registers open voor Operamuziek.

Dit concert dat geheel in het teken van de opera staat, wordt vezorgd en uitgevoerd door Nancy Verschuuren-sopraan, Wil van Leijsen-bariton en Joep Meijer-piano.

Uitgevoerd wordt van H. Purcell de aria ‘Cold Genius’, uit King Arthur een duet ‘Son nato lagrimosa’, van G.F. Händel een duet uit ‘Thais: ‘Ah des gouttes des sang coulent de tes pieds blancs.’

Vervolgens van E. Satie het lied ‘Je te veux’; uit Donizetti,s Lucia di Lammermoor het duet ‘S’apprestan’. Na de pauze: ‘Die Schöpfung’ van J. Haydn; ‘Cosi fan tutte’ van W.A. Mozart en twee stukken uit Verdi’s ‘Il Trovatore’ om af te sluiten met ‘L’elisir  d,ámore’ van G. Donizetti met het duet ‘Quando Amore’.

Het concert begint om 12.00 uur en de toegang is gratis.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 27 Oktober 2019

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met info over te komen concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel.


Opera Barok - La troupe d'Orphée

Woensdag 30 Oktober 2019

19.00 uur: Bang & Olufsen, Nieuwe Ginnekenstraat 49 Breda

Opera Barok: La troupe d’Orphée van Marc-Antoine Charpentier
Het begint langzamerhand traditie te worden om het seizoen van Opera Barok te openen met een Orfeusopera. Niet zo vreemd als je bedenkt dat Orfeus wordt gezien als de alleroudste zanger die met zijn lier, manens, dieren en zelfs stenen kon beroeren. Nog steeds worden er opera’s geschreven over de mythe van Orfeus. Deze uitvoering door het Haagse gezelschap Opera2Day is gebaseerd op de Charpentiers La descente d’Orphée aus enfers.

Informatie: info@operabarok.nl