Klassiek in en om Breda

Cultuur tijdens het Middaguur - ARCADIE TRIO

Vrijdag 20 September 2019

12.00 uur, Waalse Kerk, Catherinastraat 83,  Breda

Cultuur tijdens het Middaguur

Dit concert wordt verzorgd door het Arcadië Trio met Steven Geraads-klarinet, Timotheé Busch-cello en Henriëtte Wirth-piano.

Voor de pauze speelt het Arcadië trio Trio opus 38 van Ludwig van Beethoven in zes delen en na de pauze Trio opus 120 in d-klein van Gabriel Fauré.

Het is zeer de moeite waard om het prachtig ingespeelde drietal te komen beluisteren.

Toegang gratis


KAM - op 21 en 22 september in Chassé theater

Zaterdag 21 September 2019

Al sinds 1977 is de KAM een begrip in Breda.
Tijdens dit feestelijke weekend treden er verschillende amateurverenigingen op.
Locatie: het Chassé Theater, toegang: gratis.

Zaterdag:
16.30 - Chassé koor - info@chassekoor.nl.
16.35 - Muziekles Breda - www.muzieklesbreda.nl
19.45 - De Gitaargroep o.l.v. Jan Naalden - www.jannaalden.nl

Zondag:
11.00 - Mandolineorkest Estrellita - www. estrellita.nl
11.35 - Scapino Dansworkshop 10-14 jaar - www.scapinoballet.nl
13.20 - Scapino Dansworkshop va. 14 jaar
16.20 - Groot Evenementenkoor Breda - www.grootevenementenkoor.nl

Kleine zaal:
13.10 - Gitaarschool Hilda Veen - www.gitaarschoolhildaveen.nl
13.45 - Vrouwenkoor Breda - www.vrouwenkoorbreda.nl
14.20 - Kamerkoor Sempre Belle - www.semprebelle.nl
16.00 - Koor Odysse Breda met Saxofoonensemble Nieuwe veste - www.koorodyssee.nl

Ulvenhart DinerConcert - Pál László Szomora en Anastasa Kozhushko

Donderdag 26 September 2019

18.30 uur, Landgoed Ulvenhart, Heistraat 16-18, Ulvenhout AC.

Ulvenhart DinerConcert - Pál László Szomora en Anastasa Kozhushko
Op donderdag 26 september 2019 ontvangt Landgoed Ulvenhart de zeer getalenteerde 16-jarige Pál László Szomora (viool) en aan de vleugel niemand minder dan Anastasa Kozhushko (piano). Pál László Szomora maakt niet alleen indruk door zijn onweersproken virtuositeit en zijn verbazingwekkende podiumverschijning, maar ook door zijn gevoelige vioolspel en ongeëvenaard temperament. Anastasa speelt sinds haar zesde in landen over de hele wereld. 

Reserveren:
€ 62,50 p.p. incl. entree, aperitif, concert, wijnarrangement, diner en café complet.
U kunt reserveren via onderstaand contactformulier of door te mailen naar info@ulvenhart.nl. Vermeld daarbij de datum en het aantal personen.

Cultuur tijdens het Middaguur - KETEVAN SHARUMASHVILI—piano

Vrijdag 27 September 2019

12.00 uur, Waalse Kerk, Catherinastraat 83,  Breda

 Cultuur tijdens het Middaguur

Dit concert wordt verzorgd door de Georgische pianiste Ketevan Sharumashvili.

Geboren in Tbilisi kreeg zij een imposante opleiding. Zij completeerde haar studie met een tweede masters bij Jan Wijn in Amsterdam. Zij won o.a. de Soroptimist Prijs bij de Viotti Competition in Vercelli in Italië en won de eerste prijs en de “special Price of the Jury” in de Pianale competitie in Duitsland. Voor haar recital in de Waalse kerk heeft Ketevan een uiterst aantrekkelijk en uitdagend programma samengesteld, waarin alle facetten van haar bijzondere spel aan bod komen. Te beluisteren zijn: Bach, Liszt, Schubert en Piazolla.

Toegang gratis


MuziekSalonSpronk -Bruisend Klassiek, de opening van het nieuwe seizoen

Zondag 29 September 2019

15.30 uur, Mariëndal, Duivelsbruglaan 13, BredaMuziekSalonSpronk opent op weer grootse wijjze het nieuwe seizoen. Het nieuwe jaarprogramma wordt onthuld, omlijst door veel live-muziek, en uiteraard een borrel na afloop.

Met medewerking van Bert Haan - saxofoon, Anna Ivanova en jetje van Wijk - piano, Rogier de Pijper - dwarsfluit, Astrid Schijns - cello, Jaap van Omme - gitaar, en Martin Peulen - zang.

Een moment dat je niet had willen missen.

Toegang is - onbegrijpelijk, maar waar: gratis.


Extra Ulvenhart DinerConcert - Vocal Group Be Sharp!

Zondag 29 September 2019

18.30 uur, Landgoed Ulvenhart, Heistraat 16-18, Ulvenhout AC.

Extra Ulvenhart DinerConcert - Vocal Group Be Sharp!
Op zondag 29 september vindt een extra editie van het Ulvenhart DinerConcert plaats. Op deze avond kunt u luisteren naar Vocal Group Be Sharp! Deze a capella vocal group bestaat uit 18 ambitieuze zangers en zangeressen. Be Sharp! wordt vaak geroemd om de originele manier waarop ze a capella muziek met theather verbindt.

Reserveren:
€ 62,50 p.p. incl. entree, aperitif, concert, wijnarrangement, diner en café complet.
U kunt reserveren via onderstaand contactformulier of door te mailen naar info@ulvenhart.nl. Vermeld daarbij de datum en het aantal personen.


Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 29 September 2019

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Wouter Harbers - Koffieconcert

Dinsdag 1 Oktober 2019

10.30 uur, Waalse Kerk Breda

Nieuw in Breda: gratis koffieconcerten.
Genieten van de mooiste pianomuziek onder het genot van een bak koffie. Dat is een koffieconcert van Wouter Harbers. Dinsdagochtend 1 oktober opent de Zeister pianist ook in Breda een serie koffieconcerten.
U bent vanaf 10:30u hartelijk welkom in de Waalse Kerk. Voor het concert wordt gezellig koffie gedronken. Vanaf 11:00u geeft Wouter een toegankelijk concert van een uur, waarbij hij de muziek op een vrolijke en persoonlijke manier toelicht. Na afloop is er alle gelegenheid om na te praten met de pianist.
Voor een voorproefje: https://youtu.be/NwK47QzUSGE

De serie start woensdagochtend 1 oktober met een muzikale kennismaking: Wouter laat u graag zijn tien mooiste stukken pianomuziek horen. Na een feestelijke opening neemt hij plaats achter de prachtige Blüthner-vleugel om u te trakteren op onder andere een poëtische nocturne van Chopin en de virtuoze Liebestraum van Liszt. Ook verrast hij u met eigentijdse muziek en sluit hij het concert af met een compositie van Wibi Soerjadi!

De koffieconcertseries zijn een initiatief van Wouter Harbers in samenwerking met Stichting Gouden Dagen. Deze stichting wil eenzaamheid onder ouderen bestrijden door verbindende activiteiten te financieren. De koffieconcerten sluiten daar door hun gezellige, informele sfeer prima op aan.

De toegang tot het concert is gratis; na afloop is er een collecte.. Reserveren is mogelijk door te mailen naar info@wouterharbers.nl of te bellen naar 06 2676 3338.

Kunt u 1 oktober niet? Geen nood: tot en met april 2020 is het elke eerste dinsdagochtend van de maand raak. Laat u verwennen op een muzikale ochtend door Wouter, die bij diverse koffieconcerten ook een topmusicus meeneemt.

Cultuur tijdens het Middaguur - ‘WERELD VAN FLUITEN’

Vrijdag 4 Oktober 2019

12.00 uur, Waalse Kerk Breda.

Cultuur tijdens het Middaguur - ‘WERELD VAN FLUITEN’

Op vrijdag 4 oktober 2019 Cultuur tijdens het Middaguur,Waalse kerk, Catharinastraat 83 te Breda met ‘Wereld van Fluiten. Dit concert wordt verzorgd door ROGIER DE PIJPER—met verschillende fluiten en GERRIT VAN DER SCHOUW-piano.

Dit duo verzorgt een zeer gevarieerd programma  met een programma waarin Dierendag een niet onbelangrijke plaats inneemt. Het is niet voor niets 4 oktober.

Uitgevoerd wordt: 1. Tambourin van Francois-Joseph Gossec; 2. Sonate in C van Johann Sebastian Bach; 3. Fantaisie in d-moll van Wolfgang Amadeus Mozart; 4. Habanera van George Bizet; 5. Staccato fantaisie van Wilhelm Popp waarna een pauze om daarna te vervolgen met 6. Le Cygne van Camille Saint-Saëns; 7. Man,s best friend van Sandro Fazzolari; 8. Peter en de wolf van Serge Prokofief; 9. Dance of the blessed spirits  van Christoph Willlibald Gluck; 10. Mei van Kazuo Fukushima; 11. Aprés un Rêve van Gabriel Fauré en 11.Fantaisie Pastorale Hongroise van Franz Doppler.

Het concert begint om 12.00 uur en de toegang is gratis.

Phiharmonie ZuidNederland - Mendelssohn en de Schotse Hooglanden

Zaterdag 5 Oktober 2019

20:30  CHASSÉ THEATER BREDA,Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - MENDELSSOHNS SCHOTSE HOOGLANDEN

Reis op Mendelssohns onstuimige Derde Symfonie naar ongerepte Schotse hooglanden. Wind, zon, zee én Schotse volksdansjes. Bij Mendelssohn glanst alles in een jong romantisch licht. Mozarts Negende Pianoconcert ‘Jeunehomme’ sprankelt en ontroert onder de vingers van de Britse meesterpianist Benjamin Grosvenor. “Hij laat je zuchten van vreugde, een zeldzaam temperament", schreef The New York Times. Maar eerst Within her arms: louter strijkers en zo’n vijftien minuten fragile klanken van “ontroerende schoonheid” (The New Yorker) die herinneringen oproepen aan de mooiste renaissancemuziek. Deze Nederlandse première schreef Anna Clyne als ode aan haar moeder. Met recht ‘opvolger’ noemen van Barbers indringende Adagio for strings. www.philharmoniezuidnederland.nl

dirigent: Matthew Halls - piano: Benjamin Grosvenor - Clyne: Within her arms (Nederlandse première) - Mozart: Pianoconcert nr 9 ‘Jeunehomme’ - Mendelssohn: Symfonie nr 3 ‘Schotse’

meer informatie: www.chasse.nl

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 6 Oktober 2019

"Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met info over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel.


Cultuur tijdens het Middaguur - COLOUR COLLECTIVE

Vrijdag 11 Oktober 2019

12.00 uur, Waalse Kerk Breda.

Cultuur tijdens het Middaguur - COLOUR COLLECTIVE

Op vrijdag 11 oktober 2019 Cultuur tijdens het Middaguur,Waalse kerk, Catharinastraat 83 te Breda met COLOUR COLLECTIVE.

Colour Collective bestaan uit Judith Groen — cello en Maureen Wong — piano. Celliste Judith Groen behaalde haar Master of Arts with Honours aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen bij Justus Grimm en haar Bachelor of Music aan het Utrechts Conservatorium bij Timora Rosler. Samen met de pianiste Maureen Wong is Groen oprichter van Colour Collective. Zij hebben verschillende interdisciplinaire kunstprojecten achter hun naam staan, waaronder met de danseres Anna Senognoeva en het project “Symphonie by 7”. Maureen en Judith kregen in 2017 de Pro-Arte prijs uitgereikt.

Maureen Wong-piano heeft inmiddels haar Master of Music behaald onder begeleiding van de gerenommeerde pianist en pedagoog Naum Grubert.

Voor de pauze worden enkele korte stukken van Arvo Pärt-Philip Glass-Antonin Dvorak en Manuel de Falla uitgevoerd na de pauze zullen Judith en Maureen de cello Sonata opus 19 in g-mineur in vier delen van Serge Rachmaninof uitvoeren.

Het concert begint om 12.00 uur en de toegang is gratis.

De Stilte en Pianoduo Mephisto - Cinderella (5+)

Zondag 13 Oktober 2019

15:00  CHASSÉ THEATER BREDA - Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

DE STILTE & PIANODUO MEPHISTO -  CINDERELLA (5+) - PREMIÈRE

Muziek  Dans  Betoverend

De regisseur, een briljante vrouw die de broek aanheeft, heeft je nodig!

Cinderella is een originele bewerking van het sprookje van Charles Perrault. De muziek is een bewerking van Prokofiev’s Cinderella voor quatre mains van John Gevaert, live uitgevoerd door Pianoduo Mephisto.

Met dit als uitgangspunt ontspint de daarop gechoreografeerde dans van Jack Timmermans zich als een spel tussen regisseur en uitvoerenden. Als een enthousiaste, van zichzelf overtuigde voorstellingsmaker gaat een actrice vertellen wat er gebeuren moet. Verplaats de piano! Pak de glazen muiltjes! Fragmenten worden herhaald en de regisseur gaat steeds meer twijfelen over de afloop. Zij kent het verhaal niet meer? Wie helpt haar verder?

De Stilte

Breda is de trotse thuisbasis van het internationale jeugddans gezelschap De Stilte. Het Chassé Theater biedt De Stilte een prominent podium voor hun voorstellingen en het tweejaarlijkse Internationaal BRIKfestival (voorheen Stiltefestival). De Stilte is een uniek gezelschap binnen het Nederlandse jeugdtheater, niet in de minste plaats om de voorstellingen van een tot de verbeelding sprekende danstaal en eenvoud. Ook is De Stilte het meest internationale dansgezelschap. Zoals kinderen de wereld ontdekken, zo speelt het gezelschap met dans én verovert het gaandeweg de hele wereld. www.destilte.nl

choreografie: Jack Timmermans - muziek: Pianoduo Mephisto spel: Elena Peeters

Meer informatie: www.chasse.nl

Cultuur Oudenbosch - Strijkkwintet Wiener Kammersymphonie

Zondag 13 Oktober 2019

15.00 uur: Kapel Bovendonk te Hoeven

Cultuur Oudenbosch:Strijkkwintet Wiener Kammersymphonie

De Wiener Kammersymphonie ontdekte dat er een wereld te winnen is met het spelen van kamermuziekversies van orkestwerken. De kracht van het ensemble is dat je in die kamermuziekversies veel van die oorspronkelijke orkestrale grandeur terug hoort. Sergio wisselde voor dit ensemble de tweede altviool of cello in voor een contrabas. Een keuze die het klankspectrum aanzienlijk vergroot.

Toegangsprijzen.
Wilt u een of meerdere concerten van dit seizoen bijwonen dan adviseren we u de kaarten tijdig te kopen. Dit kan online via de website www.cultuuroudenbosch.nl waar u na betaling de toegangskaarten zelf kunt downloaden en afdrukken. Heeft u hierover vragen dan kunt u contact met ons opnemen.
Losse kaarten zijn te koop bij de voorverkoopadressen: ’t Koepelke: Markt 36, 4731 HP Oudenbosch, Flesjewijnshop Oudenbosch: Polderstraat 1, 4731 JG Oudenbosch, Bovendonk: Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven

Voorafgaand aan het concert zijn losse kaarten aan de zaal verkrijgbaar voor zover plaatsruimte beschikbaar is.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 13 Oktober 2019

"Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met info over te komen concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Nationale Opera Odessa - Il Trovatore

Dinsdag 15 Oktober 2019

20:00  CHASSÉ THEATER BREDA - Jupilerzaal

NATIONALE OPERA ODESSA - IL TROVATORE

De opera van Odessa is één van de beste operahuizen in Oekraïne en heeft al 200 jaar internationaal een goede reputatie. Nu brengt zij Il Trovatore (De Troubadour) uit 1853 van Giuseppe Verdi (1813 — 1901).

Deze opera is gebaseerd op de bloedige tragedie El Trovador van de Spaanse schrijver Gutièrrez en speelt zich af tijdens de middeleeuwen in een paleis in Zaragoza. Twee mannen, de graaf Di Luna (bariton) en de troubadour, de zigeuner Manrico (tenor), vechten om de mooie gravin Leonora (sopraan). Maar eigenlijk speelt de geheimzinnige zigeunerin Azucena (mezzosopraan) de hoofdrol. Een huiveringwekkende opera met haat, jaloezie, verraad, hekserij, moord, vergif en een brandstapel.

Il Trovatore herbergt een zeer groot aantal beroemde melodieën, waaronder: Stride la vampa, Zigeunerkoor, Soldatenkoor, Miserere. Een grootschalige productie met Italiaanse en Oekraiense topsolisten.

Meer informatie: www.chasse.nl

Jeugdtheater Sonnevack en de Nederlndse Reisopera - Zwijnenstal

Woensdag 16 Oktober 2019

15.00 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaa

JEUGDTHEATER SONNEVANCK & NEDERLANDSE REISOPERA - ZWIJNENSTAL (8+)

Een spannende muzikale komedie over de allerbeste boerderij, met de aller-gelukkigste dieren ter wereld

Overal zingt het wonderbaarlijke verhaal rond over de vrolijke, glanzende en altijd lachende dieren van de Beestenhoeve, die hun boer hebben verjaagd en nu alles zelf doen. Zingend werken de dieren op het land. Wat hebben ze geboft met De Admiraal, het enorme varken dat alle mensen te slim af is met zijn briljante ideeën.

Dan klopt op een dag een big aan de poort, Hagel heet hij. Hij komt een televisieprogramma maken over de Beestenhoeve. Nadat hij zeventien keer heeft gehoord hoe De Admiraal in de camera zingt over zijn succes, komt Hagel op een avond achter de stallen terecht. Daar fluistert een kip dat De Admiraal haar eieren heeft verkocht en zingt een paard een hartverscheurende aria over haar verdwenen geliefde.

Als op een dag De Admiraal in het Mensenhuis gaat slapen en steeds meer gaat lijken op de boer die ze hebben verjaagd, stelt Hagel de dieren een moeilijke vraag: Zijn ze nog altijd even gelukkig als in het begin? ‘Ja’, antwoorden ze. Maar waarom klinken hun liederen dan steeds droeviger? En hoe kan het dat hun boerderij weer is gaan lijken op de boerderij waartegen ze zich zo hadden verzet? Ze waren er toch zelf bij??

Zwijnenstal is een muzikale, humoristische vertelling over recht en onrecht. Over leiders en volgers en over de moed die nodig is om nee te zeggen als iedereen zijn mond houdt.

Meer informatie: www.chasse.nl

Cultuur tijdens het Middaguur - PIANISTES BETH & FLO

Vrijdag 18 Oktober 2019

12.00 uur, Waalse Kerk Breda.

Cultuur tijdens het Middaguur - PIANISTES BETH & FLO

Op vrijdag 18 oktober 2019 Cultuur tijdens het Middaguur,Waalse kerk, Catharinastraat 83 te Breda met PIANISTES BETH&FLO

Dit concert wordt verzorgd door de pianistes Elsbet Remijn en Claudette Verhulst die samen het duo BETH&FLO vormen.

Klassieke muziek uitvoeren met een knipoog naar het theater of zelfs in het theater kan dat? Als het aan de getalenteerde,j onge pianisten Elsbet Remijn en Claudette Verhulst ligt wel.

Het duo Beth & Flo opereert op de scheidslijn van hoogwaardig klassiek en lichtvoetig cabaret. Met veel humor en flair brengen zij serieuze composities van Dvorak, Brahms, Saint Saëns en Rachmaninoff tot Shostakovitch, Gershwin en de jonge Nederlandse Robin Naeff gelardeerd met grappen en liedjes. Zij spelen bovendien voortreffelijk piano, zowel solo als duo. Kortom een aanrader.

Het concert begint om 12.00 uur en de toegang is gratis.

Amor Musae - Breda 75 jaar vrij

Zaterdag 19 Oktober 2019

20.15 uur, Grote kerk Breda.


Dit jaar herdenken we dat het 75 jaar is geleden, dat Breda - op 29 oktober 1944 - én het toen nog zelfstandige Beek - op 30 oktober 1944 - na een reeks donkere oorlogs- en bezettingsjaren, werden bevrijd door de soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een euforische gebeurtenis, voor de inwoners van Breda en van het toenmalige Beek, én voor hun Poolse bevrijders.
In het kader van de festiviteiten rond de herdenking van dit roemrijke, historische feit geeft “Amor Musae” op zaterdag 19 oktober een groots opgezet concert onder de titel: ‘Breda 75 jaar vrij’, en wel, in de Grote Kerk van Breda. Dé locatie met dé ideale ambiance voor dit feestelijke concert. Een concert met sprankelende vocale en orkestrale muziek die alle registers van het menselijk gemoed bespeelt.

Een bijzonder concert in nauwe samenwerking met de Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor, onder leiding van Hans de Wit, en met medewerking van de solisten Wilma Bierens (sopraan), Mei-Lin Bos (viool) en Jan Willems (orgel) en André Telderman (piano). De algehele muzikale leiding is in handen van Frans van Dun.

Kaarten à €17,50 (incl. garderobe en pauzedrankje) zijn via de ticketservice te verkrijgen via www.amormusae.nl


Cultuur tijdens het Middaguur - ALLE REGISTERS OPEN VOOR OPERAMUZIEK

Vrijdag 25 Oktober 2019

12.00 uur, Waalse Kerk Breda.

Cultuur tijdens het Middaguur - ALLE REGISTERS OPEN VOOR OPERAMUZIEK

Op vrijdag 25 oktober 2019 Cultuur tijdens het Middaguur, Waalse kerk, Catharinastraat 83 te Breda met Alle Registers open voor Operamuziek.

Dit concert dat geheel in het teken van de opera staat, wordt vezorgd en uitgevoerd door Nancy Verschuuren-sopraan, Wil van Leijsen-bariton en Joep Meijer-piano.

Uitgevoerd wordt van H. Purcell de aria ‘Cold Genius’, uit King Arthur een duet ‘Son nato lagrimosa’, van G.F. Händel een duet uit ‘Thais: ‘Ah des gouttes des sang coulent de tes pieds blancs.’

Vervolgens van E. Satie het lied ‘Je te veux’; uit Donizetti,s Lucia di Lammermoor het duet ‘S’apprestan’. Na de pauze: ‘Die Schöpfung’ van J. Haydn; ‘Cosi fan tutte’ van W.A. Mozart en twee stukken uit Verdi’s ‘Il Trovatore’ om af te sluiten met ‘L’elisir  d,ámore’ van G. Donizetti met het duet ‘Quando Amore’.

Het concert begint om 12.00 uur en de toegang is gratis.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 27 Oktober 2019

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met info over te komen concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel.


Opera Barok - La troupe d'Orphée

Woensdag 30 Oktober 2019

19.00 uur: Bang & Olufsen, Nieuwe Ginnekenstraat 49 Breda

Opera Barok: La troupe d’Orphée van Marc-Antoine Charpentier
Het begint langzamerhand traditie te worden om het seizoen van Opera Barok te openen met een Orfeusopera. Niet zo vreemd als je bedenkt dat Orfeus wordt gezien als de alleroudste zanger die met zijn lier, manens, dieren en zelfs stenen kon beroeren. Nog steeds worden er opera’s geschreven over de mythe van Orfeus. Deze uitvoering door het Haagse gezelschap Opera2Day is gebaseerd op de Charpentiers La descente d’Orphée aus enfers.

Informatie: info@operabarok.nl


Beerlage Saxophone Quartet en Jan Brokken - De weg naar de vrijheid

Zondag 3 November 2019

15.00 uur, Chassé Theater, koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

BERLAGE SAXOPHONE QUARTET & JAN BROKKEN - DE WEG NAAR DE VRIJHEID

Meesterverteller Jan Brokken en het Berlage Saxophone Quartet laten horen hoe muziek de onderdrukking te lijf gaat in De weg naar de vrijheid. Verhalen en muziek wisselen elkaar af. “Waar de taal ophoudt, begint de muziek, en andersom. Woorden verklaren zaken, maar noten kunnen beter en preciezer de bijbehorende gevoelens uitdrukken. We luisteren en gaan met elkaar in gesprek", aldus Brokken.

Met deze voorstelling staan de uitvoerenden middenin de actualiteit. De Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq schreef speciaal voor dit programma het stuk De Tocht. Hiermee wordt aangehaakt bij de nieuwe stroom vluchtelingen waarover de laatste jaren zoveel te doen is. Maar romanschrijver Jan Brokken en het Berlage Saxophone Quartet tonen ook hoe beroemde musici op zoek gingen en gaan naar vrijheid.  Soms letterlijk door te vluchten, zoals de Russische pianist Youri Egorov en Hawar Tawfiq. Anderen bleven of konden niet weg, ze ondermijnden de dictatuur van binnenuit. Dat gold onder het communistische regime in de Sovjet-Unie voor de Rus Dmitri Sjostakovitsj en de Est Arvo Pärt. Hun noten werden een geheimtaal, waarin beiden vrijheid bezongen of dwang bekritiseerden. “In muziek zelf zit al een vrijheidsdrang", zegt schrijver Jan Brokken. “De censuur kon hier vaak geen greep op krijgen; je voelt het, maar kunt er niet precies de vinger op leggen.”

Het verlangen naar vrijheid kent aldus vele vormen en gedaanten. Al komt het vaak neer op één ding: mogen worden wie je bent!

Meer informatie: www.chasse.nl

Wouter Harbers - Koffieconcert

Dinsdag 5 November 2019

10.30 uur, Waalse Kerk Breda

Koffieconcert Wouter Harbers

Genieten van de mooiste pianomuziek onder het genot van een bak koffie. Dat is een koffieconcert van Wouter Harbers.
U bent vanaf 10:30u hartelijk welkom in de Waalse Kerk. Voor het concert wordt gezellig koffie gedronken. Vanaf 11:00u geeft Wouter een toegankelijk concert van een uur, waarbij hij de muziek op een vrolijke en persoonlijke manier toelicht. Na afloop is er alle gelegenheid om na te praten met de pianist.

De koffieconcertseries zijn een initiatief van Wouter Harbers in samenwerking met Stichting Gouden Dagen. Deze stichting wil eenzaamheid onder ouderen bestrijden door verbindende activiteiten te financieren. De koffieconcerten sluiten daar door hun gezellige, informele sfeer prima op aan.

Kunt u deze keer? Geen nood: tot en met april 2020 is het elke eerste dinsdagochtend van de maand raak. Laat u verwennen op een muzikale ochtend door Wouter, die bij diverse koffieconcerten ook een topmusicus meeneemt.

De toegang tot het concert is gratis; na afloop is er een collecte.. Er is koffie verkrijgbaar vanaf 10:30u. Reserveren is mogelijk door te mailen naar info@wouterharbers.nl of te bellen naar 06 2676 3338.

Philharmonie ZuidNederland - Smetana's Moldau

Zaterdag 9 November 2019

20:30 uur, Chassé Theater,   Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - SMETANA’S MOLDAU

Een zucht van herkenning zodra het orkest De Moldau inzet. Opborrelende bronnetjes, klaterende stroompjes, een aanzwellende rivier. Smetana verklankte op meesterlijke wijze de natuur van zijn vaderland. Zijn beroemde Má Vlast besluit dit concert. Als opening Martinu’s Memorial to Lidice. Een emotioneel klankmonument voor de slachtoffers van de massamoord op een Tsjechisch dorp in juni 1942. Tussen Martinu’s verdriet en Smetana’s vaderlandsliefde soleert topcellist Nicolas Altstaedt in het troostrijke Celloconcert van Elgar. “Ooit droomde ik ervan acteur te worden. Nu kruip ik in de huid van componisten en hun muzikale taal", zei Altstaedt in een interview. www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 10 November 2019

"Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met info over te komen concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel.

Storioni Trio, Lights Out en Tom Jansen - Dit zijn de namen

Donderdag 14 November 2019

20.30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

STORIONI TRIO, LIGHTS OUT TRIO & TOM JANSEN - DIT ZIJN DE NAMEN

Dit zijn de namen is een muziektheatrale voorstelling gebaseerd op het internationaal bejubelde, gelijknamige boek van Tommy Wieringa. Kamermuziek, literatuur en voordracht smelten samen in deze voorstelling waarin het Storoni Trio, het Duitse Lights Out Trio en acteur Tom Jansen ons meenemen op de helletocht van een groep vluchtelingen. De voorstelling speelt zich af in het donker, waarmee de onzekere sprong in het diepe die de vluchtelingen moeten maken invoelbaar wordt gemaakt. Met werken van onder anderen Tsjaikovski, Pärt, Sjostakovitsj en Bloch en teksten uit het boek van Wieringa raakt Dit zijn de namen aan universele thema’s als humaniteit, compassie, hoop, geloof en angst. www.storionitrio.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Opera Barok - Alcina

Woensdag 20 November 2019

19.00 uur, Bang & Olufsen, Nieuwe Ginnekenstraat 49 Breda

Opera Barok - Alcina van George Frederic Handel
Eerder heeft Opera Barok deze fraaie opera laten zien. Hij blijft boeien, zeker in de uitvoering van Pierre Audi die “de opera tot op het bot fileerde en opnieuw construeerde", aldus de Theaterkrant. Het publiek in de Stadsschouwburg van Amsterdam hing aan de lippen van Sandrine Piau die op indringende wijze de gemoedsveranderingen van de tovenares Alcina liet zien en horen. Het orkest Les Talens Lyriques staat borg voor een subtiele begeleiding.

Informatie: info@operabarok.nl


Cultuur Oudenbosch - Nino Gvetadze

Vrijdag 22 November 2019

20.15 uur: Kapel Bovendonk te Hoeven

Cultuur Oudenbosch: Pianorecital Nino Gvetadze

Nino Gvetadze, het gezicht van Classic FM, presenteert in november haar nieuwste album met composities van Cyril Scott voor solo piano. Sinds kort is er weer belangstelling voor zijn verfijnde, soms meditatieve muziek. Het was Nodar Gabunia, de Georgische componist, pianodocent en inspirator van Nino Gvetadze, die Nino liet kennismaken met Cyril Scott. Debussy schrijft over hem: “Cyril Scott is een van de meest uitzonderlijke kunstenaars van de tegenwoordige generatie.”

Toegangsprijzen.
Wilt u een of meerdere concerten van dit seizoen bijwonen dan adviseren we u de kaarten tijdig te kopen. Dit kan online via de website www.cultuuroudenbosch.nl waar u na betaling de toegangskaarten zelf kunt downloaden en afdrukken. Heeft u hierover vragen dan kunt u contact met ons opnemen.
Losse kaarten zijn te koop bij de voorverkoopadressen: ’t Koepelke: Markt 36, 4731 HP Oudenbosch, Flesjewijnshop Oudenbosch: Polderstraat 1, 4731 JG Oudenbosch, Bovendonk: Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven

Voorafgaand aan het concert zijn losse kaarten aan de zaal verkrijgbaar voor zover plaatsruimte beschikbaar is.

Opera Zuid - Die Zauberflöte

Zaterdag 23 November 2019

20.30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

OPERA ZUID - DIE ZAUBERFLÖTE

Mysterieus, koddig, fascinerend, hoopgevend en onuitputtelijk inspirerend tegelijk! Die Zauberflöte is één van Mozarts beroemdste werken en één van de meest geliefde stukken uit het operarepertoire. Het sprookje zoomt in op de avonturen van de schrandere prins Tamino en de even vrolijke als kwetsbare vogelvanger Papageno. Samen gaan ze op weg om prinses Pamina uit de klauwen van de priester Sarastro te redden. Een akelige weg, zo blijkt. Vol obstakels. En waar en vals vallen amper te onderscheiden. Sarastro bijvoorbeeld, is plots een good guy!? Of toch niet? En hoezeer de Koningin van de Nacht ook treurt om haar ontvoerde kind Pamina, in wezen geilt ze op een herstel van haar afbrokkelende macht. Maar geen nood! De jongelui kregen op hun tocht muziekinstrumenten met toverkrachten met zich mee. De helende kracht van muziek helpt hen iedere beproeving te trotseren. Hun beloning? Wijsheid en liefde. Ook — op zijn maat dan — voor Papageno. Gelouterd als gelijkwaardige partners hervormt het prinselijke paar dan uiteindelijk Sarastro’s achterhaalde denkwereld.

In zijn stervensjaar 1791 durfde Mozart voor Die Zauberflöte niet bij elkaar horende operabouwstenen toch tot een muziektheatrale eenheid te bundelen. Tedere liefdesmuziek. Lollige volksdeuntjes. Dramatische duetten of terzetten. Pseudo-religieuze muziek. En — jawel! — de kolkende aria’s van de iconische Koningin van de Nacht.

Die speelse, spannende, maar vaak ook ongrijpbaar diepe muziek wordt bij Opera Zuid vertolkt door een haast geheel Nederlandse cast. Ander talent van eigen bodem, Jorinde Keesmaat, voert een toverachtig sterke regie die aantoont dat Mozart nog altijd brandend actueel is. Kortom: wie voor het eerst naar de opera wil, de kenner, de muzikale veelvraat, jong of oud,? niemand mag deze magische initiatiereis van donker naar licht missen! www.operazuid.nl

Duits gezongen, Nederlands boventiteld

Meer informatie: www.chasse.nl

Philharmonie ZuidNederland - Bach met Brunello

Donderdag 28 November 2019

20:30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - BACH MET BRUNELLO

Binnen de stijl uit de muziekgeschiedenis die we ‘klassiek’ noemen, staat de muziek van Haydn, Mozart en Beethoven centraal. Speciaal daarvoor heeft philharmonie zuidnederland de Haydn-Chair bedacht. Wie daarop ‘zit’, mag zich samen met het orkest verdiepen in de verfijning van het klassieke repertoire. En daarbij pikken zij ook pareltjes mee die staan aan de wieg van de klassieken — zoals de muziek van Johann Sebastian Bach. Dit seizoen is nogmaals de eer aan Mario Brunello om de Haydn-Chair te bekleden. Hij neemt het orkest en de luisteraar mee naar de Brandenburgse Concerten van Bach.

Tijdens dit eerste concert neemt Brunello de Iranees-Amerikaanse klavecinist Mahan Esfahani mee. ‘Een optreden van Esfahani is iets om te koesteren’, schreef The Times over deze bijzondere musicus. Een bruisend concert rond Bach, met het flitsende Celloconcert van Boccherini, én, als extra pareltje, een nieuw werk voor een oud instrument: het Klavecimbelconcert van Gorecki. Voor Brunello komt u naar de concertzaal. Laat u overrompelen door de kracht van klassiek. www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Wouter Harbers - Koffieconcert

Dinsdag 3 December 2019

10.30 uur, Waalse Kerk Breda

Koffieconcert Wouter Harbers

Genieten van de mooiste pianomuziek onder het genot van een bak koffie. Dat is een koffieconcert van Wouter Harbers.
U bent vanaf 10:30u hartelijk welkom in de Waalse Kerk. Voor het concert wordt gezellig koffie gedronken. Vanaf 11:00u geeft Wouter een toegankelijk concert van een uur, waarbij hij de muziek op een vrolijke en persoonlijke manier toelicht. Na afloop is er alle gelegenheid om na te praten met de pianist.

De koffieconcertseries zijn een initiatief van Wouter Harbers in samenwerking met Stichting Gouden Dagen. Deze stichting wil eenzaamheid onder ouderen bestrijden door verbindende activiteiten te financieren. De koffieconcerten sluiten daar door hun gezellige, informele sfeer prima op aan.

Kunt u deze keer? Geen nood: tot en met april 2020 is het elke eerste dinsdagochtend van de maand raak. Laat u verwennen op een muzikale ochtend door Wouter, die bij diverse koffieconcerten ook een topmusicus meeneemt.

De toegang tot het concert is gratis; na afloop is er een collecte.. Er is koffie verkrijgbaar vanaf 10:30u. Reserveren is mogelijk door te mailen naar info@wouterharbers.nl of te bellen naar 06 2676 3338.

Opera Barok - Weihnachtsoratorium

Dinsdag 10 December 2019

19.00 uur, Bang & Olufsen, Nieuwe Ginnekenstraat 49 Breda

Opera Barok - Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach
Je zou het niet verwachten: een ballet op het Weihnachtsoratorium  van Bach. Maar John Neumeier kreeg het voor elkaar. Het ‘Jauchzet, frohlocket’ ervaarde hij als een illusie om te zweven. Het koor zingt over hoop. Genoeg redenen om als danser je lichaam te willen bewegen op deze uitnodigende kerstmuziek van Bach.
We laten de eerste drie cantates zien en horen.

Volgend jaar de laatste drie.

Informatie: info@operabarok.nl


Nationaal Ballet Odessa - De Notenkraker

Zaterdag 21 December 2019

20:00 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

HET NATIONALE BALLET ODESSA - DE NOTENKRAKER

Het Opera en Ballet van Odessa - opgericht in 1810 - is één van de oudste opera- en ballethuizen van Europa. Grote musici als Tsjaikovski, Rimski-Korsakov, Caruso, Rachmaninov, Casals en Ysaÿe traden er op.

Het gezelschap en orkest specialiseren zich al meer dan twee eeuwen in de realisatie van spectaculaire klassieke ballet- en operavoorstellingen van internationale klasse. Techniek, kostuums, muziekuitvoering, decors én ontroering zijn van een zeldzaam hoog niveau en garanderen prachtige voorstellingen voor een publiek van alle leeftijden.

Het Nationale Ballet Odessa brengt nu De Notenkraker, hét magische sprookjesballet voor alle leeftijden en dé kerstklassieker voor de hele familie. Een absolute aanrader voor jong en oud in een prachtige versie met orkest en 110 medewerkers. Klassiek ballet zoals vandaag de dag nog zelden te zien is!

Meer informatie: www. chasse.nl

Club Gewalt - Life, oh life (an ambient opera)

Zaterdag 21 December 2019

20:30 uur, Chassé Theater, Kinlyzaal (voorheen MK2zaal)

CLUB GEWALT - LIFE, OH LIFE, AN AMBIENT OPERA

Des’ree zei het al: “Life, oh life, oh life, oh life, doo, doot doot doo.” De ijskappen smelten, de rijken worden rijker, dieren knagen in hokjes aan hun eigen tumoren, en nog plaatst de mens zichzelf boven alles. Het leven, wat moet je ermee? Hoe geef je betekenis en zin aan het leven als je vastloopt in een clusterfuck van idealen, mindful zijn, mindfulness consumeren via een app op je telefoon en dit etaleren op Instagram?

Club Gewalt is gekaapt door de consumptiemaatschappij en there is no fucking way out. Dus gaat Club Gewalt  erin. In een lifestyle opera probeert Club Gewalt  het ultieme nirvana te bereiken met de dingen om hen heen. Mindfulness, maar dan met spullen. Club Gewalt wordt een met zijn Rituals douchegel, Fairphone, pannenkoekenplant, vintage koffietafeltje, Harari boekencollectie en ge-recyclede Freitag rugzak. In een wellnesscenter bezingt Club Gewalt  zijn eigendommen tot mantra’s, om zo de hiërarchie tussen zichzelf en de dingen op te heffen. Want Life, oh life. www.clubgewalt.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

concept, muziek & spel: Annelinde Bruijs, Loulou Hameleers, Robbert Klein, Suzanne Kipping, Gerty Van de Perre, Sanna Elon Vrij, Amir Vahidi — eindregie: Mara van Vlijmen

Club Gewalt is een muziektheatercollectief uit Rotterdam, bestaande uit zeven performers. Ze creëren, componeren, produceren en performen hun eigen voorstellingen, waarbij de muziek altijd het uitgangspunt is. Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial, creëren ze universums waar conventies uit verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: van apocalyptische clubavonden tot R&B-opera’s.