Klassiek in en om Breda

Cultuurnacht Breda

Zaterdag 25 Januari 2020

Tijdens de Cultuurnacht valt er weer van alles in Breda te beleven. Met een passepartout kunt u genieten van de meest uiteenlopende voorstellingen, concerten  en exposities. Hier volgt een selectie uit het muzikale aanbod.

Torenbeklimming met demonstratie klokluiden door het klokkenluidersgilde Breda. Locatie: Grote Kerk.

Cappella Breda brengt in de Lutherse Kerk een sprookje. De kerk wordt een paviljoen en in twintig minuten trekt de dag voorbij, verbeeld door koorzang, licht en film.

In drumstudio 106 in de Boschstraat brengen drummer Peter van Middelkoop en pianiste Esther Lindeboom Latin music van Christopher Norton. Zo hoorde u de rumba’s en samba’s niet eerder.

’Solar sound and circle’, een klankinstallatie van Maya kalenders door Raymond van Kesteren. De installatie kan door meerdere personen tegelijk bespeeld worden. Locatie: De oude rechtbank.

Bij Stichting Tientjes kunt u Jens van Breemen’s muzikale reis meemaken.

In de Stokvishallen: Telderman vs machine. Met zijn warme melodieën en filmische lyriek verruimt Rogier Telderman de grenzen van de akoestische piano.

Het Bachkoor Brabant verzorgt onder leiding van Geert van den Dungen een kleurrijk verlicht programma. Locatie: Waalse Kerk.

Meer informatie kunt u vinden op www.cultuurnachtbreda.nl


MuziekSalonSpronk - Januari-drieluik Britain - 3 - England, my Englandvan Händel tot Jenkins

Zondag 26 Januari 2020

15.30 uur, Stedelijk Gymnasium Breda, Nassausingel 7, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert: het Januari-drieluik “Britain", deel 3 - England, my England, “hoe een eiland haar unieke weg gaat in muziek".

Passepartout: €40,-. Voor prijzen van losse kaarten: www.muzieksalonspronk.nl.


Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 26 Januari 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Nieuwjaarsconcert Seniorenorkest Entre-Nous

Zondag 26 Januari 2020

Aanvang: 14:00 uur - Zaal open: 13:30 u.

Locatie: Benedenzaal van ‘t-Web aan het Zuringveld in Teteringen.

Informatie: www.entre-nous.nl

In het kader 40- jarig bestaan van de vereniging wordt op zondag 26 januari 2020 een Nieuwjaarsconcert gegeven in samenwerking met het “koor van toen” en nog een verrassend optreden.


James Oesi en Helena Basilova

Zondag 26 Januari 2020

Locatie   : Gemeentehuis van Zevenbergen

Tijdstip   : 12.30

Entree     :Kaarten zijn verkrijgbaar via klassiekconcert@moerdijkcultuur.nl  en bij de ingang van het Gemeentehuis. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang tot het concert.

Meer informatie op www.cultuurmoerdijk.nl/klassieke   concerten

Op zondag 26 januari 2020 om 12.30 uur treden contrabassist James Oesi en pianiste Helena Basilova op in de Moerdijkzaal van het Gemeentehuis te Zevenbergen.

Contrabassist James Oesi is sinds zijn komst naar Nederland in 2009 een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven op veel bekende podia in Nederland. James is initiatiefnemer en artistiek leider van het unieke Dutch Double Bass Festival, een muziekfestival rondom de contrabas waarvan wereldwijd de eerste editie in mei 2017 in De Elektriciteitsfabriek in Den Haag plaatsvond.

Pianiste Helena Basilova werd geboren in Rusland als dochter van twee pianisten, maar groeide op en studeerde piano in Nederland. Toch voelt ze nog een sterke band met de Russische muziek, zodat componisten als Prokofiev, Rachmaninov, Gubaidulina en Scriabin vaak in haar programma’s terugkeren. Zij voerde Scriabin’s 9e Sonate uit in de Carnegie Hall in New York en speelde het Tweede Pianoconcert van Shostakovich in het befaamde Symphony Space NYC.

Het duo speelt werken van Johann Sebastian Bach (1685 - 1750), François Rabbath (1931 -), Franz Schubert (1797 - 1828) en Frank Proto (1941 -).

Ulvenhart DinerConcert met duo Kuijk en Sanders

Donderdag 30 Januari 2020

Aanvang : 18.30

Locatie   : Heistraat 16-18 Ulvenhout AC

Gedurende deze avond ontvangt Landgoed Ulvenhart het duo Kuijk en Sanders. Een begaafd duo met de krenten uit de pap vol boeiende muziekwerken voor viool en piano.

Patricia Kuijk begon op jonge leeftijd met vioolles. Ze ontving haar eerste lessen van Anneke Visser op de muziekschool in Haren. In 2002 nam Patricia als jongste deelnemer deel aan het Peter de Grote festival in Groningen. Gedurende de gehele middelbare school carrière was Patrica verbonden aan het Artez conservatorium in Zwolle. Later ging ze naar het Prins Claus conservatorium en deed daar haar vooropleiding bij Veselinka Manikova. Ze studeerde hier vervolgens door voor haar Bachelor opleiding en rondde deze af met een 8 in 2017. In 2018 studeerde ze door met een pre master aan het Prins Claus conservatorium bij Veselinka Manikova en Kati Sebestyen. Voor de pre master slaagde Patrica wederom met een 8. Tijdens haar Bachelor studie volgde ze meerdere malen masterclasses van Roland D’Augareil (concertmeester van het Orchestre de Paris) en Eeva Koskinen (concertmeester van het Noord Nederlandse Orkest).

Christian Sanders behaalde zijn bachelordiploma aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen (2010), waar hij studeerde bij Tamara Podubnaya en Nata Tsvereli. In 2014 behaalde hij zijn masterdiploma aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht bij de Hongaarse pianiste en docente Klara Würtz. Hierna bracht hij enkele jaren door aan de Musik und Kunst Privatuniversität in Wenen (geleid door Prof. Johannes Kropfitsch), waar hij een zeer gespecialiseerde studie volgde, die uitvoerende musici de gelegenheid biedt zich in de beroepspraktijk verder te ontwikkelen. In 2017 behaalde hij daar zijn COP (Certificate of Performance). Tijdens deze studiejaren volgde Christian masterclasses bij o.a. Rian de Waal, Paolo Giacometti, David Kuijken, Bart van Oort, John Glazer, Sheila Page, Vladimir Tropp (Moskou) en Alessio Bax en hij nam met succes deel aan de volgende internationale concoursen:
— San Nicola di Bari 2012 (Italië), finalist;
— Musikalisches Feuerwerk Baden Württemberg 2014 (Duitsland), Grand Prix;
— Stars Of Tenerife 2015 (Spanje), Grand Prix.

Philharmonie ZuidNederland - Hannes Minnaar speelt Ravel

Zaterdag 1 Februari 2020

20:30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - HANNES MINNAAR SPEELT RAVEL

Tot voor kort lukte het vrouwen nauwelijks om aan de top van de wereldranglijst van belangrijkste dirigenten te komen. Hierover verscheen onlangs de met lovende recensies ontvangen film De Dirigent. De jonge Estse dirigente Kristiina Poska heeft inmiddels wel de wereldtop bereikt. In 2010 beleefde ze haar grote doorbraak bij de Berlijnse opera. “Weinigen hebben zo’n rijk klankpalet als zij", schreef een opgetogen Duitse recensent. Perfect voor deze zwerftocht van Wagners diepe kleurenrijkdom naar de fonkelende tinten van de Franse meestercomponisten Ravel en Cesar Franck. En toppianist Hannes Minnaar is terug! Hij brengt Ravels jazzy Pianconcert in G met een ontroerende diepgang. “Allemachtig wat mooi", schreef het Parool over Minnaars spel. www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 2 Februari 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

David de Best & Friends treden op tijdens Geertruidenberg Klassiek

Zondag 2 Februari 2020

Entree  € 15,00 p.p. inclusief koffie/thee & programmaboekje en glas wijn of frisdrank in de pauze.
Kinderen tot 12 jaar € 7,50

Adres
Markt 36
4931 BT Geertruidenberg
Geertruidenberg

Geertruidenberg Klassiek is een serie concerten op de eerste zondag van de maand.

De locatie is de unieke en sfeervolle raadszaal van het voormalige gemeentehuis van Geertruidenberg, voorzien van een indrukwekkende concertvleugel! 
De presentatie is in handen van jonge en enthousiaste presentatoren.

De organisatie heeft een reeks topmusici geselecteerd. De piano is een vast onderdeel van ieder concert: soms als solo instrument, dan weer als onderdeel van een ensemble.

14.30 - Zaal open
14.50 - Raadszaal open
15.00 - 1e deel concert en interview
15.45  - Pauze
16.00 - Vervolg van het concert. Hierna is er een informeel samenzijn met musicus en presentator
16.15 - Nazit met een hapje en een drankje

Spectaculaire opening van het seizoen 2020-2021 door de 22-jarige Nederlandse pianist David de Best. Voor de pauze speelt David een soloprogramma. Na de pauze vertolkt hij met een strijkkwintet het tweede pianoconcert van Beethoven. 

David de Best (31-07-1997) is geboren in Nijmegen en is daar opgegroeid in een zeer muzikaal gezin. Zijn vader is ook afgestudeerd pianist en is werkzaam als voornamelijk docerend, maar ook uitvoerend musicus. David kreeg zijn eerste pianolessen op zesjarige leeftijd van zijn vader. Enkele jaren later zette hij zijn studie voort bij Sebastiaan Oosthout. Na het behalen van zijn Vwo-diploma aan de KGC te Nijmegen is David in 2015 naar Utrecht verhuisd om hier aan het conservatorium hoofdvak klassiek piano te studeren in de klas van Sebastián Colombo. In zijn studiejaren volgde hij ook masterclasses, bij onder andere Frank Peters, Eldar Nebolsin, Enrico Pace, Pietro de Maria, Cristina Marton-Argerich, Alexander Kandelaki en Márta Gulyás. In 2019 sloot hij zijn bachelor studie succesvol af.

Sinds 2016 geeft David met veel plezier pianoles in Utrecht en hij is dit over de jaren heen meer en meer gaan doen. Onder andere door verschillende stages en vakken op het Utrechts Conservatorium en coaching binnen de lespraktijk van Danielle Bourne waar hij nu werkzaam is, is David in de afgelopen drie jaar als docent sterk gegroeid.

Als uitvoerend musicus heeft David al concerten gegeven op meerdere locaties in Nederland, Spanje, Italië en Griekenland. Hij is internationaal actief dus! Concerten bestonden uit solo spel, quatre-mains concerten en in ensemble verband. David heeft tweemaal gesoleerd bij het Utrecht Conservatory Orchestra in mei en november 2018 met het pianoconcert van Aram Kachaturian. 

The Friends: 

1e viool: Lena ter Schegget
2e Viool: Marijn Meijer
Altviool: Jeltje Quirijnen
Cello: Ayla Losada
Contrabas: Reinout Hekel

Koffieconcert in Breda: Romantische Serenades

Dinsdag 4 Februari 2020
Niets valt mooier uit te drukken in muziek dan de liefde. Stelt u zich een gitarist voor, die zachtjes tokkelend begint te spelen en daarna een intieme serenade inzet. Die sfeer proberen bariton Rutger van Oeveren en pianist Wouter Harbers te creëren tijdens hun koffieconcert op dinsdagochtend 4 februari in de Waalse Kerk in Breda. Kom meegenieten!

Misschien moest u vechten voor het hart van uw geliefde, maar de strijd die Robert Schumann voor zijn Clara moest leveren overtreft dat waarschijnlijk: schoonvader protesteerde en de fanatieke Robert liet het tot een rechtszaak komen om zijn Clara toch te kunnen huwen! Het jaar dat Robert deze rechtszaak won (1840) is zijn jubeljaar: hij schreef maar liefst 138 liederen. U hoort verschillende van Schumanns composities uit dat jaar, met liederen uit ‘Liederkreis’ en het beroemde ‘Widmung’ in een virtuoze pianobewerking van Franz Liszt.

Zeister bariton Rutger van Oeveren studeerde afgelopen zomer af aan het Amsterdamse Conservatorium. Daarna toog hij voor een halfjaar naar Amerika. Deze maand is hij terug in Nederland, onder meer voor een reeks van acht concerten met Wouter Harbers.

De toegang tot het concert is gratis; na afloop is er een collecte. Het concert begint om 11:00u en duurt ongeveer een uur. Er is koffie verkrijgbaar vanaf 10:30u. Vanwege de grote belangstelling is reserveren verplicht, via  info@wouterharbers.nl   of 06 26763338.
Namens Stichting Gouden Dagen, sponsor van deze concertserie, hartelijk welkom!
Bent u benieuwd? Hier is een voorproefje van het concert.

Cultuur tijdens het Middaguur

Vrijdag 7 Februari 2020

ARIADNE VERSTEGEN  PIANISTE

Op vrijdag 7 februari 2020. begint een nieuwe reeks concerten Cultuur tijdens het Middaguur in de Waalse kerk, Catharinastraat 83 in Breda. Deze reeks lunchconcerten loopt door tot en met eind juni van dit jaar. Het concert wordt verzorgd door  de pianiste Ariadne Verstegen.  Zij studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti en Klara Würtz. Na haar studie begon zij zich steeds breder te oriënteren; zij speelde zowel solo als met zangers, koren en theatermakers. Een paar jaren trad zij tevens op met het Kwartet in de Branding dat de Canto Ostinato speelde. 

In 2014 besloot zij om haar muzikale leven een andere wending te geven en voornamelijk nog haar eigen muziek te componeren en ten gehore te brengen. In oktober 2018 kwam haar debuutalbum GLOEI uit. Haar stijl is te omschrijven als romantisch-minimalistisch-klassiek en modern tegelijkertijd.

Het concert begint om 12.00 uur en er wordt een concertbijdrage van twee euro gevraagd.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 9 Februari 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Afscheidsconcert Jacobijn Wallis

Zondag 9 Februari 2020

Afscheidsconcert van Elckerliedt vrouwenkamerkoor en Jakobijn Wallis.

Aanvang  15.00 uur
Entree €17,-  Voorverkoop €15,-
Kaarten www.vvvbreda.nl of tel 0162-682943
inekebaart@ziggo.nl   info@jakobijnwallis.nl
www.jakobijnwallis.nl   0031-627058382

Muziek van Hanns Eisler - Kurt Weil -Edward Elgar en George Gershwin

Elckerliedt                      vrouwenkamerkoor
Lidwien Abrial  fluit        Gaby Devies  piano
Jakobijn Wallis              algehele leiding, solo
kwartet:
Elsebeth Schipper             Maria van den Eijnden (solo)      
Adelheid Nauwelaerts       Annette Stoop

In 1996 richtte Jakobijn het Vrouwenkamerkoor Elckerliedt  op. Vrijwel elk jaar rond de jaarwisseling concerteerde het in de Waalse kerk, waarbij naast koorzang ook steeds solistisch werd opgetreden meestal met piano als begeleidend instrument.
Hoewel projectmatig van opzet, zingt een aantal vrouwen al een lange tijd bij kamerkoor Elckerliedt.
De programmatie richtte zich steeds op een bijzonder thema of vierde de herdenking van een jubilerend componist.

Op 9 februari zal het laatste concert van vrouwenkamerkoor Elckerliedt  plaatsvinden,
met a capella werk van Eisler en Blyton, alsmede solo’s
van Kurt Weil  met een arrangement voor kwartet.
Na de pauze klinken liederen van Edward Elgar, begeleid door piano en fluit.
Het concert opent met het Boleras Sevillanas van
Enrique Fábrez, waarin deze keer de fluit het lied speelt terwijl het koor de begeleiding zingt.

Na bijna 30 jaar woonachtig te zijn geweest in Breda, geldt  dit afscheidsconcert ook voor Jakobijn die afgelopen voorjaar naar Wyler verhuisde, een plaatsje in Duitsland achter Nijmegen.


North Sea String Quartet

Zondag 9 Februari 2020

Locatie         : Lutherse Kerk Breda

Tijstip           : 15:30 uur tot 17:30 uur, inclusief pauze.Zaal open: 15:00 uur.

Entree         : Kaarten: 20 euro, inclusief consumptie

Reserveren  : locatiemanagerlk@gmail.com of 06-11782011

www.luthersekerkbreda.nl
www.facebook.com/ luthersekerkbreda

Het North Sea String Quartet is een Rotterdams strijkkwartet, bestaande uit spelers die allemaal een rijke achtergrond hebben in zowel de klassieke als de geïmproviseerde muziek. Hoewel er voor het kwartet gezamenlijke inspiratiebronnen zijn, wordt de uiteindelijke sound ook bepaald door de diverse musicale actergronden van elk van de spelers. Verwacht daarom naast klassiek en jazz ook invloeden uit de rhythm-and-blues, gipsy swing, flamenco en Braziliaanse volksmuziek.

Voor de pauze staan op het programma:
J.S. Bach: Contrapunctus 1, uit ‘Die Kunst der Fuge (BWV 1080)’
Paddy in the Smoke (arr. NSSQ) trad. Ierland
Drifting - Thomas van Geelen
Mountain Fugue - Yanna Pelser
Canto de Ossanha (arr. Yanna Pelser) - Baden Powell
Rondeau uit Abdelazer (arr. Thomas van Geelen) - Henry Purcell

Na de pauze:
J.S. Bach: Contrapunctus 2, uit ‘Die Kunst der Fuge (BWV 1080)’
Alfonsina Y El Mar (arr. Karin van Kooten) - Ariel Ramirez
Bodin’s Waltz - Thomas van Geelen
Snow Suite - Yanna Pelser
Indecisive - Pablo Rodriguez
Isa y Tanganillos - Pablo Rodriguez

Het North Sea String Quartet bestaat uit Karin van Kooten (viool), Pablo Rodriguez (viool), Yanna Pelser (altviool) en Thomas van Geelen (cello).

Opera Barok - Cadmus et Hermione

Dinsdag 11 Februari 2020

19.00 uur, Bang & Olufsen, Nieuwe Ginnekenstraat 49 Breda

Opera Barok - Cadmus & Hermione Jean-Baptiste Lully
Het werd tijd oom Jean-Baptiste Lully weer eens aan het woord te laten. Zijn steeds maar weer stromende muziek brengt je in een soort roes.Cadmius & Hermione   was zijn eersteling en daarnee de bakermat van de Franse opera. Deze opera “combineert een feest voor de zintuigen met een blik op verdwenen uitvoeringstradities die, in hun juiste toepassing, ook vandaag nog geldig zijn", aldus een Amerikaan se recensent.

Informatie: info@operabarok.nl


Organ on stage – Tilburg

Dinsdag 11 Februari 2020

Locatie      : Heikese kerk in Tilburg

Tijdstip      : 12.45

Entree       : gratis

 Elke maand is er op een dinsdag om 12:45 uur een orgelconcert in de Heikese kerk te Tilburg. Dit concert wordt verzorgd door de orgelstudenten van de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) en Master of Music (MOM) in Tilburg, daarnaast wordt er ook wel eens medewerking verleend door andere instrumentalisten. De kerk heeft twee totaal verschillende orgels die zich uitstekend lenen voor een zeer breed repertoire. Dit hoort en ziet u ook terug in de programmering; hier komen orgelwerken uit de hele orgelgeschiedenis aan bod. Soms staan programma’s ook in het teken van bepaalde gebeurtenissen in het kerkelijk jaar (bijv. Pasen en Kerst) of worden samengesteld rond een bepaalde componist of een bepaalde stijl. De concerten duren ongeveer 45 minuten; zo kunt u tijdens uw lunchpauze kunt genieten van prachtige orgelmuziek. De toegang is geheel gratis en het is mogelijk om op één minuut lopen van de kerk uw auto te parkeren.Info: www.marcschippers.nl   


Cultuur tijdens het Middaguur

Vrijdag 14 Februari 2020

ERWIN ROMMERT WEERSTRA SPEELT SCARLATTI

Op vrijdag 14 februari 2020 in de Waalse kerk, Catharinastraat 83 in Breda, een lunchconcert dat wordt verzorgd door de pianist Erwin Rommert Weerstra.

Hij heeft voor dit concert werken uitgezocht van Scarlatti, Rameau, Schubert, Mendelssohn en Chopin.

Het programma begint met een sonate van de Italiaanse componist D. Scarlatti. Deze werkte bijna 30 jaar aan het Spaanse Hof en werd in die periode beïnvloed door Spaanse muziek, met name door de Spaanse gitaarmuziek.  J P. Rameau werd beschouwd als een van de belangrijkste barokcomponisten.

De virtuositeit en toegankelijkheid is verbazingwekkend. Erwin Rommert sluit voor de pauze af met 4 Impromptus van Schubert. In het tweede gedeelte van het concert volgt Lieder ohne Worte van F. Mendelssohn. Bij deze liederen is er geen tekst en geen zanger aanwezig, alleen de pianist. Met Fr. Chopin wordt het concert afgesloten. Eerst twee walsen, gevolgd door het Scherzo no.2. Het Scherzo eindigt in een virtuoze uitbarsting.

Het concert begint om 12.00 uur en er wordt een concertbijdrage van twee euro gevraagd.

Kamerkoor Next en Wind Ensemble Breda

Zaterdag 15 Februari 2020

Locatie    : Waalse Kerk Breda

Tijdstip    : 20.15

Entree    : € 18,- / € 15,- 

Kamerkoor NEXT uit Utrecht voert op 15 februari aanstaande  de mis voor koor en blazers van Igor Stravinsky uit. In dit programma, genaamd ‘Atemzug’, zal NEXT samenwerken met het Wind Ensemble Breda onder leiding van Geert Schrijvers. Het koor staat onder leiding van Jeroen Spitteler. Naast Stravinsky staat ook muziek van onder andere de Bredase componist Daan Manneke op het programma. NEXT geeft met deze muziek twee concerten: op 14 februari 20:15 in de Geertekerk in Utrecht en op 15 februari 20:15 in de Waalse kerk in Breda. Kaarten zijn te verkrijgen via www.kamerkoornext.nl  , ze kosten €18 (regulier) of €15 (student of CJP). 


Bijzonder benefietconcert bij het kunstpodium in Dongen

Zondag 16 Februari 2020

Locatie   : Theater de Cammeleur in Dongen

Tijdstip  :13.00 -14.15

Entree    : € 10,- , te bestellen via www.hetkunstpodium.nl/agenda/ benefietconcert. De opbrengst van het concert is bestemd voor het instrumentenfonds van Het KunstPodium.

Op 16 februari 2020 heeft Het KunstPodium een bijzonder benefietconcert gepland in Theater De Cammeleur in Dongen. Aanleiding van dit concert is de schenking van een prachtige concertvleugel. Uit dankbaarheid hiervoor wordt de vleugel ingewijd met een speciaal concert. Het KunstPodium is er trots op dat de wereldberoemde dirigent Antony Hermus en Edith van Moergastel, alt-violist bij het Koninklijk Concertgebouworkest hun medewerking verlenen aan dit benefietconcert. Met hen treden ook Helen de Boo (pianodocent) en een aantal leerlingen op.

De roots van dirigent Antony Hermus liggen in Oosterhout NB, waar hij op 6-jarige leeftijd begon met pianospelen. Hij studeerde vervolgens piano aan het conservatorium van Tilburg. Daarnaast studeerde hij orkestdirectie. Antony dirigeert in Nederland regelmatig alle grote professionele orkesten en is ook vaak te gast aan de operahuizen van Stuttgart, Straatsburg, Göteborg, Berlijn en Parijs. Andere buitenlandse orkesten die hij dirigeerde zijn o.a. Philharmonia London, Royal Philharmonic, Melbourne Symphony en Seoul Philharmonic.

Ook de jeugd van alt-violiste Edith van Moergastel speelde zich af in Brabant; ze woonde vanaf haar vijfde in Tilburg en in haar jeugd groeide de liefde voor muziek, onder meer doordat haar ouders lid waren van het kamerkoor Ad Parnassum. Edith deed een gedeelte van haar conservatoriumopleiding in Tilburg en studeerde daarna verder bij Jürgen Kussmaul, Marjolein Dispa en Ervin Schiffer. Ze won diverse prijzen waaronder de eerste prijs van het Nationaal Concours van de stichting Jong Muziektalent. Sinds 2000 is Edith lid van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Het benefietconcert is ook de officiële start van het gebruik van de concertvleugel. Hopelijk kunnen er vele, vele leerlingen, cursisten, amateur-musici en professionals gebruik van maken. Want hoe bijzonder is het om op zo’n prachtig instrument te spelen of om naar te luisteren!

De opbrengst van het benefietconcert is bestemd voor het instrumentenfonds van Het KunstPodium. Om leerlingen muziekonderwijs te kunnen geven is een goed instrumentarium van wezenlijk belang. Instrumenten worden gebruikt op scholen, op de leslocaties, voor maatschappelijke projecten en voor de verhuur. Vanwege een grotere behoefte aan materialen en ook voor onderhoud en vernieuwing is veel geld nodig, want instrumenten (en het onderhoud ervan) zijn duur. Voor de aanschaf van nieuwe instrumenten heeft Het KunstPodium onlangs een eigen instrumentenfonds opgericht. Met dit instrumentenfonds hoopt Het KunstPodium te kunnen voldoen aan voldoende en kwalitatief goede instrumenten. Om een start te maken met het instrumentenfonds worden diverse acties gehouden, waaronder het benefietconcert.
ds van Het KunstPo

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 16 Februari 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

MuziekSalonSpronk - Gloed

Dinsdag 18 Februari 2020

15.00 uur, Mariëndal, Duivelsbruglaan 13, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert: Gloed. Ritme en passie uit latijns Amerika.

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.

Locatie: Mariëndal, Duivelsbruglaan 13 Breda

Tijdstip: 15.00 uur

Entree: 14 euro

Reserveren: 076-5203780 of www.muzieksalonspronk.nl/gloed

Een muziekverhaal door Jaap van Omme, gitaar en Astrid Schijns, cello.

Muziek van Piazzolla. Villa Lobos en Ramirez.


MuziekSalonSpronk - Gloed

Donderdag 20 Februari 2020

20.15 uur, Café de Zandloper, Zandberglaan 67, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert: Gloed. Ritme en passie uit latijns Amerika.

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.


Philharmonie ZuidNederland - Klokkenberg Kielegats's Konzert

Vrijdag 21 Februari 2020

20:11 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - KLOKKENBERG KIELEGATS KONZERT

De philharmonie zuidnederland organiseert, samen met de Stichting Kielegat, al bijna 20 jaar een verrassende, onderhoudende en gezellige avond op vrijdag van Carnaval. Ook dit jaar een orkest in topvorm met een uitermate gevarieerd programma met klassieke muziek, heerlijke meezingers, pittige marsen en natuurlijk een keur aan artiesten. Dit alles wordt overgoten met een heerlijk Bourgondisch sausje en een hele mooie Bredase inbreng en wordt bovendien het eerste grote carnavalsoptreden van de nieuwe Prins van het Kielegat 2020! Laat u verrassen.

Na het konzert wordt de nazit gehouden met medewerking van de beste Bredase carnavalsorkesten in de brasserie en de foyer van het theater in een geweldige  carnavaleske ambiance. www.carnavalbreda.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Cultuur tijdens het Middaguur

Vrijdag 21 Februari 2020

VOCAAL CONCERT PAVANE   

Op vrijdag 21 februari 2020 in de Waalse kerk, Catharinastraat 83 in Breda, een middagpauzeconcert dat wordt uitgevoerd door Vocaal Ensemble Pavane uit Heusden.

Het geheel staat onder leiding van dirigent Esmeralda Schütz. Dit talentvolle Ensemble dat al meerdere malen met veel succes haar opwachting maakte bij Cultuur tijdens het Middaguur brengt een gloednieuw repertoire dat met de prachtige accoustiek van de Waalse kerk optimaal bijzonder tot haar recht komt. Pavane heeft een sterke voorkeur voor het Engelse liederenrepertoire, dat zich bijzonder leent om a capella te worden uitgevoerd.

Het concert begint om 12.00 uur en de concertbijdrage is twee euro.

Het jaar 250 na Beethoven

Donderdag 27 Februari 2020

Locatie   : Chassé Theater

Aanvang: 20.30

Entree   : 20 euro

Welkom in het jaar 250 na Beethoven! Tweeënhalve eeuw na zijn komst op aard laat Floris Kortie (Podium Witteman), samen met pianiste Vera Kooper, zien én horen hoe Beethoven onze wereld heeft veranderd. Gewapend met historisch bewijsmateriaal en aan de hand van persoonlijke ontboezemingen, geschiedkundige spoedcursusjes, obscure YouTube-filmpjes en de allermooiste muziek ooit geschreven, wordt één ding duidelijk: het Beethoven-tijdperk is nog maar net begonnen!

Sinds 1770 heeft de woeste, romantische én stokdove componist ons de weg geleid. Beethoven raakt iedereen: groot in Japan, populair in de hiphop, icoon van vrijheidsstrijders en darling  van Europese politici. 

In Het jaar 250 na Beethoven  laat presentator en klassieke-muziekfan Floris Kortie zien waarom Ludwig van Beethoven was uitverkoren om ons met zijn revolutionaire muziek de moderne tijd in te loodsen. www.verakooper.com

Cultuur tijdens het Middaguur

Vrijdag 28 Februari 2020

Op vrijdag 28 februari 2020 een middagpauzeconcert in de Waalse kerk, Catharinastraat 83 in Breda  dat ditmaal wordt uitgevoerd door Lotus de Vries —altviool en Martijn Willers-piano.

Onlangs trad dit Duo op in het programma Podium Witteman, waar zij het spectaculaire Allegro Appassionata van Frank Bridge uitvoerden.

Lotus de Vries wordt met regelmaat gevraagd te remplaceren in orkesten waaronder het Camerata van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest.

Martijn Willers was samen met Joris van den Berg in 2014 winnaar van de Dutch Classical Talent Award in het Concertgebouw in Amsterdam. In Maart a.s. staat een tweede tour naar China gepland. In de Waalse kerk zal het Duo De Vries-Willers composities spelen van P.Hindemith, J. Brahms, Fr. Bridge en G. Telemann.

Het concert begint om 12.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 5 euro.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 1 Maart 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Cultuur Oudenbosch: Luisterlezing ‘Muzikale vrouwen in de Barok’.

Zondag 8 Maart 2020

14:00 uur in het Protestants Kerkje in de Fenkelstraat 24 te Oudenbosch.

Cultuur Oudenbosch: Luisterlezing ‘Muzikale vrouwen in de Barok’.

Speciaal op deze internationale vrouwendag geeft Ben Verschuren een lezing over Muzikale vrouwen in de barok. Als we het over barokmuziek hebben, denken we als eerste aan mannen als Bach, Händel, Vivaldi, Rameau en Monteverdi. Maar er waren ook vrouwelijke componisten zoals Barbara Strozzi en Francesca Caccini (dochter van). Daarnaast waren er natuurlijk beroemde zangeressen, ware diva’s in de stijl van Callas. En wat te denken van adellijke dames die allemaal een muzikale opleiding kregen en vaak mecenas werden zoals Christina van Zweden. Reden genoeg om deze muzikale vrouwen in het zonnetje te zetten.

Filmlezing in samenwerking met Filmtheater Fanfare. Aangezien we daarmee aansluiten bij de actualiteit wordt dit programma later bekend gemaakt.

Toegangsprijzen.
Wilt u een of meerdere concerten van dit seizoen bijwonen dan adviseren we u de kaarten tijdig te kopen. Dit kan online via de website www.cultuuroudenbosch.nl waar u na betaling de toegangskaarten zelf kunt downloaden en afdrukken. Heeft u hierover vragen dan kunt u contact met ons opnemen.
Losse kaarten zijn te koop bij de voorverkoopadressen: ’t Koepelke: Markt 36, 4731 HP Oudenbosch, Flesjewijnshop Oudenbosch: Polderstraat 1, 4731 JG Oudenbosch, Bovendonk: Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven

Voorafgaand aan het concert zijn losse kaarten aan de zaal verkrijgbaar voor zover plaatsruimte beschikbaar is.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 8 Maart 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

MuziekSalonSpronk - Bertold Brecht en protest in muziek.

Dinsdag 10 Maart 2020

15.00 uur, Concertzaal Nieuwe Veste, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert in het kader van Boekenweek 2020, in samenwerking met Nieuwe Veste, Bibliotheek Breda:

Bertold Brecht en protest in muziek.

De muziek van Kurt Weill is een zuur mengsel van sociaal realisme en jazz, en reflecteert het decadente Duitsland van de jaren ‘20. Muziek die geen sprookjessfeer toveert, maar een rauw klinkende realiteit. Zij wil het publiek tot nadenken aanzetten, is meer dan vermaak.

Ook Berio, Shostakovitch, Ravel, ASchönberg, Messiaen en Arvo Pärt waren “dwarsliggers". Allemaal kunstenaars met een maatschappij-kritische houding en een warm kloppend hart voor de medemens.

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.


Organ on stage

Dinsdag 10 Maart 2020

Locatie       : Heikese kerk in Tilburg

Tijdstip       : 12.45

Entree        : gratis

 Elke maand is er op een dinsdag om 12:45 uur een orgelconcert in de Heikese kerk te Tilburg. Dit concert wordt verzorgd door de orgelstudenten van de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) en Master of Music (MOM) in Tilburg, daarnaast wordt er ook wel eens medewerking verleend door andere instrumentalisten. De kerk heeft twee totaal verschillende orgels die zich uitstekend lenen voor een zeer breed repertoire. Dit hoort en ziet u ook terug in de programmering; hier komen orgelwerken uit de hele orgelgeschiedenis aan bod. Soms staan programma’s ook in het teken van bepaalde gebeurtenissen in het kerkelijk jaar (bijv. Pasen en Kerst) of worden samengesteld rond een bepaalde componist of een bepaalde stijl. De concerten duren ongeveer 45 minuten; zo kunt u tijdens uw lunchpauze kunt genieten van prachtige orgelmuziek. De toegang is geheel gratis en het is mogelijk om op één minuut lopen van de kerk uw auto te parkeren. Info: www.marcschippers.nl


Opera Barok - La Partenope

Woensdag 11 Maart 2020

19.00 uur, Bang & Olufsen, Nieuwe Ginnekenstraat 49 Breda

Opera Barok - La Partenope van Leonardo Vinci
Deze typisch Napolitaanse opera met zijn uitgebreide bel canto heeft de stichteres van Napels als onderwerp. Vinci, niet te verwarren met Da Vinci, was in zijn tijd een van de meest geliefde operacomponisten. Vanuit Napels reisde hij door Europa, zoals zoveel componisten en musici die vanuit de vier conservatoria in Napels uitzwermden over Europa. Napels was in de renaissance en het begin van de barok de belangrijkste muziekstad van Europa was. Namen als Scarlatti (vader van Domenico), Vinci en Pergolesi zijn voor altijd ermee verbonden.

Informatie: info@operabarok.nl


MuziekSalonSpronk - Bertold Brecht en protest in muziek.

Donderdag 12 Maart 2020

20.15 uur, Concertzaal Nieuwe Veste, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert in het kader van Boekenweek 2020, in samenwerking met Nieuwe Veste, Bibliotheek Breda:

Bertold Brecht en protest in muziek.

De muziek van Kurt Weill is een zuur mengsel van sociaal realisme en jazz, en reflecteert het decadente Duitsland van de jaren ‘20. Muziek die geen sprookjessfeer toveert, maar een rauw klinkende realiteit. Zij wil het publiek tot nadenken aanzetten, is meer dan vermaak.

Ook Berio, Shostakovitch, Ravel, ASchönberg, Messiaen en Arvo Pärt waren “dwarsliggers". Allemaal kunstenaars met een maatschappij-kritische houding en een warm kloppend hart voor de medemens.

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.


Philharmonie Zuidnederland - Beethovens Pastorale

Zaterdag 14 Maart 2020

Locatie   : Chassé Theater

Aanvang : 20.30

Entree   :12, 29, 33, 36, 41 euro. Scholier / student / cjp: 10 euro

De lente komt eraan, de buitenlucht lonkt? maar u kunt ook van de natuur komen genieten in de concertzaal. Vers gemaaid gras, onweer in de verte, de roep van een koekoek. U ervaart het allemaal in Beethovens romantische Pastorale Symfonie. Voor de pauze vertolkt de gelauwerde Duitse violiste Carolin Widmann het Vioolconcert van Benjamin Britten. “Ik was op slag verliefd", zei Janine Jansen toen zij deze intense muziek voor het eerst speelde. www.philharmoniezuidnederland.nl

dirigent: Hans Graf — viool: Carolin Widmann — Delius: Two pieces for small orchestra — Britten: Vioolconcert — Beethoven: Symfonie nr 6 ‘Pastorale’

Cultuur Oudenbosch: Kapelconcert Erasmus Trio

Zondag 15 Maart 2020

15.00 uur: Kapel Bovendonk te Hoeven

Cultuur Oudenbosch: Kapelconcert Erasmus Trio

Een strakke drie-eenheid met een indrukwekkend gevoel voor melodie en nuance. Het Erasmus Trio, pianist Thomas Herrmann,  violiste Vera  Laporeva  en  celliste  Xiaojia  Xu  (SjawDja  Sju) geniet internationale bekendheid. Het publiek en de pers zijn unaniem lovend over dit bijzondere ensemble. Kenmerkend  voor  het  trio  zijn  een warme, ronde klank, een  energieke speelstijl en een breed  repertoire.

Toegangsprijzen.
Wilt u een of meerdere concerten van dit seizoen bijwonen dan adviseren we u de kaarten tijdig te kopen. Dit kan online via de website www.cultuuroudenbosch.nl waar u na betaling de toegangskaarten zelf kunt downloaden en afdrukken. Heeft u hierover vragen dan kunt u contact met ons opnemen.
Losse kaarten zijn te koop bij de voorverkoopadressen: ’t Koepelke: Markt 36, 4731 HP Oudenbosch, Flesjewijnshop Oudenbosch: Polderstraat 1, 4731 JG Oudenbosch, Bovendonk: Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven

Voorafgaand aan het concert zijn losse kaarten aan de zaal verkrijgbaar voor zover plaatsruimte beschikbaar is.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 15 Maart 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 22 Maart 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

MuziekSalonSpronk presenteert muziekfilm: Jacqueline du Pré in Portrait

Donderdag 26 Maart 2020

14.30 uur, café De Zandloper, Zandbergweg 67, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert muziekfilm: Jacqueline du Pré in Portrait

Kaarten: €10,- (incl. koffie/thee)

Seizoenkaarthouders: slechts €5,-


Cultuur Oudenbosch: Jeugdorkest Young Talent Orchestra

Zondag 29 Maart 2020

15.00 uur: Kapel Bovendonk te Hoeven

Cultuur Oudenbosch: Jeugdorkest Young Talent Orchestra

Het orkest, dat onder leiding staat van Mikhail Zemtsov, speelt ongeveer tien concerten per jaar. Er worden gevarieerde programma’s uitgevoerd — van Barok tot 21ste eeuw. Jonge toptalenten treden als solist met het orkest op. In 2017 won het YTO de eerste prijs bij het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (België) en in 2018 de publieksprijs bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten.

Een echt familieconcert; kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Toegangsprijzen.
Wilt u een of meerdere concerten van dit seizoen bijwonen dan adviseren we u de kaarten tijdig te kopen. Dit kan online via de website www.cultuuroudenbosch.nl waar u na betaling de toegangskaarten zelf kunt downloaden en afdrukken. Heeft u hierover vragen dan kunt u contact met ons opnemen.
Losse kaarten zijn te koop bij de voorverkoopadressen: ’t Koepelke: Markt 36, 4731 HP Oudenbosch, Flesjewijnshop Oudenbosch: Polderstraat 1, 4731 JG Oudenbosch, Bovendonk: Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven

Voorafgaand aan het concert zijn losse kaarten aan de zaal verkrijgbaar voor zover plaatsruimte beschikbaar is.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 29 Maart 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

MuziekSalonSpronk presenteert muziekfilm: Hilary and Jackie

Donderdag 2 April 2020

14.30 uur, café De Zandloper, Zandbergweg 67, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert muziekfilm: Hilary and Jackie

Kaarten: €10,- (incl. koffie/thee)

Seizoenkaarthouders: slechts €5,-


Philharmonie ZuidNederland - Bach's Johannes Passion

Vrijdag 3 April 2020

19:00 uur, Chassé Theateer, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - BACHS JOHANNES-PASSION

Bachs Johannes-Passion mag minder bekend zijn dan zijn grote broer de Matthäus, volgens Bachkenners is hij nog aangrijpender. Kleiner van opzet, maar persoonlijk, dramatisch en emotioneel. Met een koninklijke Jezus die meer in control en minder lijdzaam is. Beleef het lijdensverhaal van Jezus door de ogen van die andere evangelist, raak in vervoering door de geniale muziek van Bach. Vanavond onder leiding van de Nederlandse, internationaal geroemde koordirigent Peter Dijkstra met een gedroomde solistencast. En natuurlijk uw eigen, vertrouwde philharmonie zuidnederland. www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www. chasse.nl

Opera Barok - Matthäus Passion

Vrijdag 10 April 2020

19.00 uur, Bang & Olufsen, Nieuwe Ginnekenstraat 49 Breda

Opera Barok - Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach
Na zijn succesvolle dansuitvoering van het Weihnachtsoratorium in 2015 besloot John Neumeier met zijn Hamburg Ballet een jaar later tot een choreografisch vervolg met de Matthäus Passion. Het lukte hem om deze dramatische tegenpool met zijn dansensemble sober maar indringend neer te zetten. John Niemeier voegt er een lijfelijke dimensie aan toe. De bewegingen vertellen wat niet in woorden of muziek is uit te drukken.

Informatie: info@operabarok.nl

Organ on stage

Dinsdag 14 April 2020

Locatie        : Heikese kerk in Tilburg

Tijdstip        : 12.45

Entree         : gratis

 Elke maand is er op een dinsdag om 12:45 uur een orgelconcert in de Heikese kerk te Tilburg. Dit concert wordt verzorgd door de orgelstudenten van de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) en Master of Music (MOM) in Tilburg, daarnaast wordt er ook wel eens medewerking verleend door andere instrumentalisten. De kerk heeft twee totaal verschillende orgels die zich uitstekend lenen voor een zeer breed repertoire. Dit hoort en ziet u ook terug in de programmering; hier komen orgelwerken uit de hele orgelgeschiedenis aan bod. Soms staan programma’s ook in het teken van bepaalde gebeurtenissen in het kerkelijk jaar (bijv. Pasen en Kerst) of worden samengesteld rond een bepaalde componist of een bepaalde stijl. De concerten duren ongeveer 45 minuten; zo kunt u tijdens uw lunchpauze kunt genieten van prachtige orgelmuziek. De toegang is geheel gratis en het is mogelijk om op één minuut lopen van de kerk uw auto te parkeren. Info: www.marcschippers.nl   


MuziekSalonSpronk - Listen with your eyes

Dinsdag 14 April 2020

15.00 uur, Mariëndal, Duivelsbruglaan 13, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert: Listen with your eyes.
Beter zien, anders horen

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.


MuziekSalonSpronk - Listen with your eyes

Donderdag 16 April 2020

20.15 uur, Café de Zandloper, Zandbergweg 67, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert: Listen with your eyes.
Beter zien, anders horen

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.


Nederlandse Reisopera - Bruid te koop

Donderdag 23 April 2020

19:30uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

NEDERLANDSE REISOPERA - BRUID TE KOOP!

Een volwassen sprookje vol seks en humor: de Nederlande Reisopera steekt Smetana’s komische opera Die verkaufte Braut in een eigentijdse nieuwe jas! De opera wordt gezongen in een fonkelnieuwe, Nederlandse bewerking van Anne Lichthart en daarmee wordt Bruid Te Koop! ontdaan van het etiket ‘folkloristisch’ en krijgt het de kans om opnieuw ontdekt te worden als een van de meest geslaagde komedies uit het operarepertoire.

Het verhaal kan bijna niet eenvoudiger. Het meisje Marenka heeft verkering met de arme, maar knappe Jenik. Plotseling staat de oude huwelijksmakelaar Kezal bij haar ouders voor de deur. Hij duwt hen een bijna vergeten contract onder de neus. In dit contract belooft de vader van Marenka in ruil voor een grote lening zijn dochter als bruid aan de zoon van Micha. Als vader Kruschina dit contract breekt, zal hij de lening volledig terug moeten betalen? Zal Marenka dit accepteren? Hoe reageert Jenik hierop? En de nieuwe huwelijkskandidaat Vasek? reisopera.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Cultuur Oudenbosch: Het Tsjechische Zemlinsky Quartet

Donderdag 23 April 2020

20.15 uur: Kapel Bovendonk te Hoeven

Cultuur Oudenbosch:Het Tsjechische Zemlinsky Quartet

Het Tsjechische Zemlinsky Quartet behoort tot de beste strijkkwartetten ter wereld. Het werd opgericht in 1994 en heeft sindsdien ruim 1250 concerten wereldwijd gegeven. Als ‘poulain’ van één van ’s werelds bekendste kwartetten, het Pražák Quartet, verheft Zemlinsky Quartet het kwartetspel tot een ware muzische symbiose. Dat vertaalt zich in uitmuntende concerten, keer op keer. ‘Een perfecte mengeling van vier stemmen die zingen, ademen en fraseren als één,’ schreef The Strad.

Toegangsprijzen.
Wilt u een of meerdere concerten van dit seizoen bijwonen dan adviseren we u de kaarten tijdig te kopen. Dit kan online via de website www.cultuuroudenbosch.nl waar u na betaling de toegangskaarten zelf kunt downloaden en afdrukken. Heeft u hierover vragen dan kunt u contact met ons opnemen.
Losse kaarten zijn te koop bij de voorverkoopadressen: ’t Koepelke: Markt 36, 4731 HP Oudenbosch, Flesjewijnshop Oudenbosch: Polderstraat 1, 4731 JG Oudenbosch, Bovendonk: Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven

Voorafgaand aan het concert zijn losse kaarten aan de zaal verkrijgbaar voor zover plaatsruimte beschikbaar is.

Ballet en orkest Nationale Russische Opera - Het Zwanenmeer

Woensdag 13 Mei 2020

20:00 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

BALLET EN SYMFONIEORKEST VAN DE NATIONALE RUSSISCHE OPERA - HET ZWANENMEER

Het meest gedanste ballet in de wereld, Het Zwanenmeer is terug in 2020 voor een geweldige tour in Frankrijk en Europa. Dit ballet dompelt ons onder in het bizarre liefdesverhaal van prins Siegfried en prinses Odette. Odette is de gevangene van de tovenaar Rothbart: ze verandert overdag in een zwaan en wordt ‘s nachts weer een vrouw. Alleen de belofte van eeuwige liefde kan haar bevrijden van deze betovering. Siegfried belooft Odette vervolgens met hem te trouwen op de bal dat ter ere van hem wordt gegeven. Ontsnappen ze aan de streken van Rothbart en zijn dochter Odile? Zal de prins erin slagen zijn bruid te redden? 

Tussen Pas de deux, romantische duetten en Danse des Petits Cygnes, zullen de dansers, begeleid door het orkest, dit meesterlijke stuk met elegantie interpreteren. Het is het symbool van romantisch ballet, Het Zwanenmeer verkent de meanders van eeuwige liefde en blijft generaties toeschouwers verleiden. franceconcert.fr

Meer informatie: www. chasse.nl

Philharmonie ZuidNederland - Dvorak's Nieuwe Wereld

Vrijdag 15 Mei 2020

20:30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - DVORÁKS NIEUWE WERELD

Met Dvoráks Negende Symfonie kan de avond eigenlijk al niet meer stuk. Iedereen kent wel een paar ‘hits’ uit deze all-time favorite. Het is ook niet voor niets dat Neil Armstrong een opname hiervan meenam tijdens de missie van Apollo 11 naar de maan. Dvorák schreef zijn meesterwerk aan het eind van de negentiende eeuw in Amerika. Hij liet zich daarbij inspireren door de vergezichten van de ‘nieuwe wereld’. Met de melancholieke echo’s van de spiritual Swing low, sweet chariot en de onstuimige ritmes van een indianendans proef je de Amerikaanse couleur locale. Maar Dvorák was ook vervuld van heimwee naar zijn vaderland Tsjechië en combineerde levenslust met onweerstaanbare Boheemse nostalgie. Dat belooft met chef-dirigent Dmitri Liss een tintelend feestje te worden. In het hart van dit concert het geliefde gitaarconcert van Rodrigo, Concierto de Aranjuez. Precies, met dat bekende Adagio! www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

MuziekSalonSpronk - Muzikale Tour de France

Zondag 17 Mei 2020

14.15 uur Fietstocht, 16.00 uur Recital, Landgoed Ulvenhart, Heistraat, Ulvenhout (Alphen/Chaam)

MuziekSalonSpronk presenteert: Muzikale Tour de France.

Eerst een insprirerende en warm makende fietstocht, dan een concert met geliefde Franse muziek op cello, fluit en piano.

Entree: kijk op de website voor alle arrangementen: www.muzieksalonspronk.nl.


Organ on stage

Dinsdag 19 Mei 2020

Locatie         : Heikese kerk in Tilburg

Tijdstip         : 12.45

Entree          : gratis

Elke maand is er op een dinsdag om 12:45 uur een orgelconcert in de Heikese kerk te Tilburg. Dit concert wordt verzorgd door de orgelstudenten van de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) en Master of Music (MOM) in Tilburg, daarnaast wordt er ook wel eens medewerking verleend door andere instrumentalisten. De kerk heeft twee totaal verschillende orgels die zich uitstekend lenen voor een zeer breed repertoire. Dit hoort en ziet u ook terug in de programmering; hier komen orgelwerken uit de hele orgelgeschiedenis aan bod. Soms staan programma’s ook in het teken van bepaalde gebeurtenissen in het kerkelijk jaar (bijv. Pasen en Kerst) of worden samengesteld rond een bepaalde componist of een bepaalde stijl. De concerten duren ongeveer 45 minuten; zo kunt u tijdens uw lunchpauze kunt genieten van prachtige orgelmuziek. De toegang is geheel gratis en het is mogelijk om op één minuut lopen van de kerk uw auto te parkeren. Info: www.marcschippers.nl


Opera Zuid - A midsummer night's dream

Zaterdag 13 Juni 2020

20:00 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

OPERA ZUID - A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM

Opera Zuid brengt Benjamin Brittens bedwelmend magische opera A midsummer night’s dream.

Een ruzie tussen de elfenkoning Oberon en zijn echtgenote ontaardt in geknoei met toversap. Het sap maakt een slapende smoorverliefd op de eerste die deze bij het ontwaken ziet. Onbedoeld ruilen er zo partners van plaats en er ontstaat zelfs een nieuw paar. Met die ingrediënten onthult de componist de tragische broosheid van menselijke relaties. In het nachtelijke toverwoud — een schemerzone tussen droom en realiteit, betovering en ontgoocheling, liefde en illusie — sneuvelt iedere dure eed van trouw. Het gevolg? Liefdespijnen of lollig gekibbel voor de enen, terwijl anderen totaal losgaan in liefdesavontuurtjes!

Dit werk van de meest gespeelde twintigste-eeuwse operacomponist was verbluffend genoeg een spoedklus. Als een seismograaf van vlees en bloed registreerde Britten nochtans feilloos de psychologie van zijn figuren in geraffineerde zanglijnen. Trouw aan Shakespeare schilderde hij uit diens briljante toneelstuk ook méésterlijk het feeërieke van de elfenwereld, het ontroerend warme milieu van de liefdesparen en de kluchtigheid van de handwerkslui, die elder in het woud een amateurtoneelstuk repeteren.

Extra smaakmaker is Ola Mafaalani. Met haar regie van A Midsummer Night’s Dream beleeft ze bij Opera Zuid haar operadebuut! Tot 2016 maakte deze overal in Nederland geprezen regisseur zes jaar lang furore als artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Haar grondige vakkennis en maatschappelijke engagement vertalen zich in deze betoverende operaproductie in een heus feest voor de zinnen, het gemoed en het brein. www.operazuid.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Engels gezongen, Nederlands boventiteld