Klassiek in en om Breda

Cultuur tijdens het middaguur

Vrijdag 2 Juni 2023

Locatie: Waalse Kerk, Catharinastraat 83 Breda

Aanvang: 12.00 uur

 Elisabeth Perry - viool, Turo Oyama - piano

L. van Beethoven - Vioolsonate No. 5 Op. 24 “spring"A. Pärt - FratresR. Strauss - Vioolsonate Op 18.

De van oorsprong Britse violiste Elisabeth Perry maakte op haar 14e al haar debuut in de Royal Albert Hall. Ze studeerde bij het prestigieuze Juilliard School of Music in New York en heeft onder andere de Greater London Arts Award and ISM Award op haar naam staan. Toru Oyama zal Elisabeth begeleiden op piano, maar is zelf van minstens even groot internationaal formaat. Naast zijn optredens in Europa en Azië mag hij zich ook meesterpianist noemen, een titel die niet voor velen is weggelegd. Deze behaalde hij nazijn verdiepende studie bij prof. Julian Jacobson aan het Royal College of Music in London.

Maya Friedman, zang en cello

Zondag 4 Juni 2023

Locatie: V an Goghkerk in Zundert

Aanvang: 16.00 uur

Entree en reserveren:   Theaterzundert.nl

Op zondag 4 juni kun je in de van Goghkerk in Zundert genieten van de prachtige muziek van celliste, zangeres en componiste Maya Fridman.
Maya Fridman heeft een unieke plek verworven in het Nederlandse muziekleven. Haar handelsmerk: een mysterieuze combinatie van zang en fenomenaal cellospel en repertoire dat vaak ver van de gebaande paden verwijderd is. In 2019 won ze de Dutch Classical Talent Award, ze was artist in residence bij TivoliVredenburg, werkte als lid van Asko|Schönbergs K[h]AOS mee aan de NNT-voorstellingen Carroussel, Salam en Brave New World 2.0 en organiseerde in februari 2022 in heel Nederland benefietconcerten voor Oekraïense oorlogsslachtoffers.

Programma:

Passacaglia

“In the middle of the journey of our life, I found myself within a dark woods where the straight way was lost.” - Dante Alighieri, Inferno

Giovanni Sollima: Hell 1

Johan Sebastian Bach: Sarabande from Violin Partita No. 1

Johan Sebastian Bach: Prelude from Cello Suite no. 2

Nikolai Korndorf: Passacaglia for cello solo

Johan Sebastian Bach: Cello Suite no. 1

Missy Mazzoli: Vespers

Julian Magerramov & friends

Zondag 4 Juni 2023

Locatie:   Theater De Bussel, Torenstraat 10, 4901 EJ Oosterhout

Aanvang: 15.00 uur

Entree en reserveren:   € 15,-

Op 4 juni treden op Julian Magerramov & friends.

De vrienden van Julian zijn:

  • Thijs van Oosterhout, hobo
  • Thomas Lieshout, hoorn
  • Eva Zuidervaart, piano
  • Elena Yefanova, piano
  • Anamaria Stefan, piano

Julian studeert op het conservatorium in Tilburg en is 4 e  klasser op het Oelbert Gymnasium in Oosterhout. Hij treedt solo op in drie werken van Joseph Haydn en Frédéric Chopin. Met Thijs en Thomas speelt Julian een deel uit het Trio voor hobo, hoorn en piano, opus 61 van Heinrich von Herzogenberg. Verder voert hij met twee andere pianisten de Romance voor 6 handen van Sergei Rachmaninov uit.

Joseph Haydn - Sonata in D Hob.XVI:37  Frédéric Chopin (1810-1849) -Etude op.25 No.1, Fantaisie impromptu op.66

Heinrich von Herzogenberg (1843-1890) Trio voor hobo, hoorn en piano, op.61*

Sergei Rachmaninov (1873-1943) -Romance voor 6 handen**

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) -Sonata in D voor 4 handen, KV 381***

www.buitengewoonklassiek.nl

info@buitengewoonklassiek.nl

info@pianovrienden.nl

Literatuur & muziek

Maandag 5 Juni 2023

Credo Mutwa: My people 

Locatie:  Concertzaal Nieuwe Veste Breda

Aanvang: 15.00 uur 

Entree:  € 10,- 

Credo Mutwa (1921-2020) was een praktiserende medicijnman in een township vlakbij Johannesburg die de oude Afrikaanse cultuur, haar ontstaan, haar gebruiken en rituelen wilde opschrijven, opdat die niet voor altijd verloren zal gaan. Hij plaatst hiermee het Afrikaanse verleden in de wereld historie. Door zijn boeiende manier van vertellen wordt Mutwa ook wel de Afrikaanse Homerus genoemd.

Een intrigerend, indrukwekkend, zeer bijzonder boek.

Jetje van Wijk verteller, Astrid Schijns cello
en Koko Lawson Afrikaans slagwerk.

Cultuur tijdens het middaguur

Vrijdag 9 Juni 2023

Locatie: Waalse Kerk, Catharinastraat 83 Breda

Aanvang: 12.00 uur

 Lieselotte van Tol - pianoEmma Brown - mezzo-sopraan

C. Saint-Saéns - Soirée en MerG. Fauré - Au bord de l’eau, Après un rêve, Les BerceauxM. Ravel - Trois Beaux Oiseaux du ParadisG. Butterworth - With rue my heart is ladenE.J. Moeran - TwilightI. Gurney - SleepH. Wood - Roses of Picardy-pauze-R.Hahn - A Chloris, L’Enamourée, L’Heure ExquiseF.Poulenc - Priez pour PaysR. Strauss — Allerseelen, MorgenB. Britten - The Sally GardensR. Vaughan Williams - Silent Noon

Emma Brown is een Britse mezzo-sopraan die Muziek studeerde aan de Universiteit van Cambridge en vervolgens klassiek zang en compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde. Ze is actief in het geven van klassieke concerten en steunt stichtingen voor veteranen en kwetsbare kinderen.

Strijkorkest De Camera viert 40-jarig bestaan

Vrijdag 9 Juni 2023

Locatie: Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11 in Breda.

Aanvang: 20.30  Na afloop heffen we het glas op de mooie veertigjarige historie van De Camera.

Entree en reserveren:  Kaarten à € 17,50 incl. 1 consumptie (tot 16 jaar gratis) kunnen gereserveerd worden via camerabredana@gmail.com en zijn ook verkrijgbaar aan de zaal, tegen contante betaling. Kijk voor meer informatie over Strijkorkest De Camera op www.strijkorkestdecamera.nl.


Een jubileumconcert vraagt om een feestelijk programma en De Camera heeft vanuit die gedachte gekozen voor één werk: Water Music van Georg Friedrich Händel. Het werd geschreven voor een feestelijke boottocht van koning George I over de Theems op 17 juli 1717. De kapel maakte muziek, terwijl de bootjes met het tij meedreven.
Water Music bestaat uit drie suites, die elk weer onderverdeeld zijn in kortere delen. Händel maakte gebruik van verschillende Franse en Engelse dansen waaronder volksdansen als de hornpipe (horlepiep) en de meer formele dansen van het hof (menuet).
Om dit werk te kunnen uitvoeren heeft De Camera een select gezelschap van blazers uitgenodigd om het orkest te versterken.

Het concert krijgt een bijzondere dimensie door de lichtbeelden, die speciaal voor deze gelegenheid en dit werk ontworpen zijn door een team studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Strijkorkest De Camera, ook bekend als Camera Musicorum Bredana, is een kamerorkest waarvan de leden, voornamelijk vergevorderde amateurs, komen uit Breda en wijde omgeving. Het repertoire omvat vooral klassieke muziek van de vroege barok tot eigentijdse muziek maar uitstapjes naar andere genres worden niet uit de weg gegaan. Waar nodig worden blazers bijgevraagd. Gedurende zijn 40-jarig bestaan heeft het orkest een belangrijke functie vervuld in het culturele leven in de regio Breda. De Camera is in 1983 opgericht door Paul de Meyer, een gedreven musicus en viooldocent. Paul is vanaf de oprichting tot de zomer van 2017 de dirigent geweest van het orkest. Het orkest begon als een particulier initiatief voor een eenmalige uitvoering van de Johannes Passion. De samenwerking beviel dermate goed dat besloten werd samen door te gaan als strijkorkest. Sindsdien heeft De Camera veel koren begeleid, evenementen in en buiten de stad opgeluisterd, en eigen concerten gegeven. In de loop van het bestaan is een relatie aangegaan met Nieuwe Veste en zijn vele docentenconcerten, examens en andere evenementen begeleid. Sinds augustus 2017 is Tijmen Wehlburg de dirigent.

Colores del sur

Zaterdag 10 Juni 2023

Celia Garcia en Femke IJlstra

Datum:  10 Juni 2023

Start:  20:00 (19:30 koffie, thee)

Eind: 22:00 + borrel en ontmoetingen

Locatie:  Raadhuisstraat 3, Hooge Zwaluwe

Voor meer informatie:   www.snarenopswaluw.nl 

Prijs per ticket: €15,00

I. Albéniz (1860-1909): Tango from España
P. Maurice (1910-1967): Tableaux de Provence
I. Albéniz (1860-1909): Evocación from Iberia
M. de Falla (1876-1946): selection from Suite española
M. Ravel (1875-1937): Pièce en forme de habanera
H. Villa-Lobos (1887-1959): O canto do cisne negro
J. Françaix (1912-1997): Cinq danses exotiques
D. Milhaud (1892-1974): Brazileira from Scaramouche
K. Weill (1900-1950): Youkali

Ulvenhart Klassiek Finale & Slotdiner

Zondag 11 Juni 2023

Locatie: Heistraat 16-18 Ulvenhout

Aanvang: 15:00 uur

Entree en reserveren:  Entree: €17,50 per persoon, diner €64,50 per persoon. Stuur een e-mail met uw naam, het gewenste aantal plaatsen en de datum van het concert naar info@ulvenhart.nl   om te reserveren. Graag apart reserveren voor het slotdiner. Reserveren is mogelijk tot vrijdag 9 juni 14:00 uur.


Na een seizoen vol van muzikale dynamiek heeft de stem van een trouw Ulvenhart Klassiekgehoor dit jaar geresulteerd in het programma van de Finale met: 

Joost Willemze, harp
Anna Nebaba, piano
Michelle Sweegers, harp

De finalisten gaan wederom de sterren van de hemel spelen en krijgen daarvoor ieder een prijs toebedeeld.
Aansluitend natuurlijk het feestelijke Slotdiner.

Van Harte Welkom.

Aanvang: 15:00 uur
Entree: €17,50 per persoon
Diner: €64,50 per persoon

Cultuur tijdens het middaguur

Vrijdag 16 Juni 2023

Locatie: Waalse Kerk, Catharinastraat 83 Breda

Aanvang: 12.00 uur

 Vera Kooper - piano

Werken van Beethoven, Chopin en Debussy

Vera Kooper (1988) is een Nederlandse pianiste die bekendstaat als “gevoelige en uitdrukkelijke uitvoerende met indrukwekkende instrumentale controle en volle toewijding, in staat om elke performance om te zetten in een poëtische en bewegende artistieke ervaring". Ze begon op zesjarige leeftijd met pianoles en sloot zich op dertienjarige leeftijd aan bij de talentenklas van het Koninklijk Conservatorium inDen Haag. Daar studeerde ze bij Kamilla Bystrova en ging ze later naar Oostenrijk voor verder onderwijs bij George Kern aan de Universität Mozarteum in Salzburg. In 2013 richtte ze het Delta Piano Trio op en wonnen ze diverse prijzen, waaronder de Kersjesprijs, de meest prestigieuze kamermuziekprijs in Nederland. In 2020 bracht Vera haar eerste solo-CD uit met werken van Beethoven en Corigliano.

Najaarsconcert Cantabile Plus en Dongens Mannenkoor

Zondag 1 Oktober 2023

Locatie: Sint Willibrorduskerk te Teteringen.

Aanvang: 16.00 uur, deur open om 15.30

Entree: De entreeprijs bedraagt 10 euro per kaart. De kaarten zijn aan de kerk verkrijgbaar. U kunt daar ook pinnen.

Het doet ons genoegen u te kunnen mededelen dat ons jaarlijkse najaarsconcert gaat plaats vinden op zondag 1 oktober a.s. Het concert draagt dit jaar de mooie naam “Gemengde Geluiden”. Natuurlijk zingen wij weer onder de formidabele leiding van onze dirigente Maria-Kuijpers-van Leeuwen en met begeleiding van onze vaste pianist Jan Damen. Dit jaar gaan wij het concert samen uitvoeren met het Dongens Mannenkoor. Ook zij staan onder de enthousiaste leiding van Maria Kuijpers-van Leeuwen. Hun vaste pianist is Erik van Soelen
“O Fortuna” uit de Carmina Burana van Orff zal een gezamenlijke uitvoering worden. Van Cantabile Plus zult u onder mee liederen horen van Karl Jenkins en van Tsjaikovski het mooie Dostoíno Yest. Het Dongens Mannenkoor heeft een eigen repertoire, hetgeen bijdraagt aan de beoogde afwisseling van het programma.

Wij hopen u weer in grote getale te ontmoeten en na afloop kunt u gezellig nog een drankje doen in de Dorpsherberg op het plein naast de kerk.

“La Gloire Infinie” door Personare

Zondag 8 Oktober 2023

ocatie:   Podium Zandberg58, Zandberglaan 58 in Breda. 

Aanvang:   16.30

Entree en reserveren:   Kaarten à € 15,- v.a. 1 september verkrijgbaar via de website www.personare.org/kaartverkoop

Na een enthousiast ontvangen “Totaal andere Bach”- uitvoering van de Johannes Passion komt Personare nu met een prachtig en gevarieerd programma voor mannenkoor. Tijdens het concert “La Gloire Infinie” worden door 20 zangers stukken uitgevoerd Morales, Liszt, Poulenc en Duruflé, maar ook van de moderne Scandinavische componisten Pärt, Esenvalds, Nystedt en Gjeilo.