Klassiek in en om Breda

Dinerconcert Ulvenhart - Matthieu Idmtal - UIvenhout

Donderdag 30 Mei 2024

Toppianospel met diner!

Iedere laatste donderdag van de maand de tafels rond een jonge talentvolle musicus in de sfeervolle Vlaamsche schuur: een diner opgeluisterd met muzikale intermezzo’s.

Een inspirerende beleving!

Het repertoire van Matthieu Idmtal reikt van de barokperiode tot muziek van nu, maar hij heeft altijd een bijzondere aandacht gehad voor (post)romantische muziek, met Frédéric Chopin en Alexander Scriabin als belangrijkste componisten.

Matthieu heeft inmiddels drie cd’s op zijn naam staan: de complete sonates voor viool en piano van Edward Grieg samen met violiste Maya Levy (2017), de 12 Etudes Op. 8 & 24 Preludes, Op. 11 van A. Scriabin (2018), en de pianosonate, op. 7 & 14 Lyrische Stücke van Grieg (2021), uitgegeven door Piano Classics.

Afgelopen seizoenen gaf Matthieu Idmtal solorecitals en concerten met orkest in België, Italië, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Zwitserland, Letland en Spanje.

Naast soloconcerten speelt hij graag kamermuziek, en won zo meerdere prijzen met zijn pianoduo samen met Anastasia Kozhushko, maar ook duo met violiste Maya Levy.

Zijn affiniteit met Chopin bracht hem ertoe de ‘Brussels Chopin Days’ te creëren: een internationale concertreeks gewijd aan F. Chopin, waarvan Matthieu Idmtal sinds 2013 artistiek leider is.

Matthieu Idmtal voelt een eindeloze dankbaarheid aan zijn leraren Frima Nakhimovitch, Maria Andreeva en Vitaly Samoshko, en is dankbaar voor elke inspirerende en kenmerkende muzikale ontmoeting die hem heeft beïnvloed om de muzikant te zijn die hij nu is.

U bent hartelijk welkom vanaf 18.30 uur. Voor € 69,50 hebt u een entreekaart, aperitief, driegangendiner, wijnarrangement en café complet. U kunt reserveren via onze website, telefonisch via 076 — 561 60 89 of via info@ulvenhart.nl. U kunt reserveren tot woensdag 29 mei 14.00 uur. Ulvenhart is gevestigd aan de Heistraat 16 -18 in Ulvenhout.

Het programma bestaat uit Chopin, Chopin en nog eens Chopin en is als volgt:

  • Twee Walsen, Op. 64 & Op. 34
  • Wals Op. 69, Nr. 1, Polonaise Op. 26, Nr. 1 en Polonaise Op. 40, Nr. 1
  • Polonaise, Op. Posth &Polonaise, Op. 53

Waalse Kerk - Sterre Hond, Julia Tavit en Damiën Heemskerk - Breda

Vrijdag 31 Mei 2024

Het concert begint zoals altijd om 12.00 uur en de vaste entreeprijs is € 5,00. Kaarten aan de deur of via  www.waalsekerkbreda.nl .

Zij spelen afwisselend solo, vierhandig en zelfs zeshandig bij ons in de Waalse kerk. Deze jonge pianisten hebben elkaar ontmoet op het conservatorium van Rotterdam.

Hoewel ze elk een eigen, uitgesproken stijl hebben en de piano zeer verschillend benaderen, laat dit concert juist de overeenkomst zien die ze hebben in de liefde voor hun instrument en muziek.

Het programma bevat werken van Franz Schubert, Camille Saint-Saens, Sergei Rachmaninov, Johannes Brahms, Maurice Ravel, John Adams, Damiën Heemskerk, Johannes Brahms en Dionysis Boukouvalas. Het plaatje is van de man die zeshandig componeerde.

Buitengewoon Klassiek - Johan Randvere- De Bussel

Zondag 2 Juni 2024

Johan Randvere op piano in de Bussel

Buitengewoon Klassiek trakteert u iedere eerste zondag van de maand op prachtige klassieke muziek in Theater de Bussel

De entree bedraagt € 20,00 inclusief thee/koffie met iets lekkers van de warme bakker vooraf en in de pauze een glas wijn, een pils of frisdrank met bitterbal. Om 15.00 uur bezweert Johan de toetsen van de Yamaha. Voor meer informatie en reserveren kijk op buitengewoonklassiek.nl.

Johan Randvere is een charismatisch en veelzijdig artiest die zich onderscheidt als een van de helderste sterren van de Estse jongere generatie pianisten. Randvere treedt regelmatig op als solist en als kamermusicus en trad op in zalen als de Carnegie Hall in New York en de Grote Zaal van het Tsjaikovski-conservatorium in Moskou.

Johan Randvere heeft concerten gegeven in Estland, Letland, Litouwen, Finland, Nederland, Italië, Wit-Rusland, Rusland en de VS. Als solist trad hij op met het Lets Nationaal Symfonie Orkest, het Tymen Philharmonisch Orkest, het Pärnu City orkest, het Wit-Russisch Staats Radio Symfonie Orkest, het Ests Nationaal Symfonie Orkest, het Vanemuise Symfonie Orkest, het Tallinn Kamerorkest.

Momenteel treedt hij op met pianist Justas Servenikas, Trio Tempus Balticus en Piazzolla-muziekgroep Nortango.

Johan heeft gestudeerd aan de Tallinn Music High School en het Milan Giuseppe Verdi Conservatory en momenteel werkt hij aan zijn PhD in de Estonian Academy of Music and Theatre in de klas van Prof Ivari Ilja.

Johan Randvere is tv-presentator, heeft een zeer populaire radioshow over pianisten op de Estse klassieke radio en heeft een YouTube-kanaal genaamd “Spotlight with Johan Randvere”.

MuziekSalon Spronk - Nieuwe Veste - Breda

Maandag 3 Juni 2024

Radetzskymars van Joseph Roth

In samenwerking met MuziekSalon Spronk en de Vrije Boekhandel, biedt Bibliotheek Breda in haar serie Literatuur & Muziek ook deze maand weer een bijzonder programma: de magistrale roman “Radetzkymars” van de schrijver Joseph Roth, die een ongeëvenaard portret schetst van een beschaving in verval.

Terecht wordt het boek gerekend tot één van de hoogtepunten van de wereldliteratuur. Filmisch en zintuiglijk dichtbij schildert Joseph Roth het decor van de tijd. Je ziet de dorpen, de steden, de rangen en standen, de gehele militaire entourage helemaal vóór je. Een aangrijpend verhaal dat je wil uitlezen.

Het boek is de keuze van verteller/historicus Paul Lemmens, die het boek in een boeiend geschiedkundig kader zal plaatsen. Celliste Astrid Schijns en pianiste Jetje van Wijk smeden met hun muziekkeuze alles aaneen tot een bijzondere belevenis. Met medewerking van Paul Fischer viool en Wil Pas slagwerk.

Voor € 10,00 bent u van de partij van dit festijn dat om 15.00 uur begint. Reserveren via Radetzskymars - MuziekSalon Spronk of gewoon cash een kaartje kopen voor aanvang. De Nieuwe Veste is gevestigd aan de Molenstraat 6 in Breda en deze happening vindt plaats in de Concertzaal.

Nieuw in dit seizoen, is de mogelijkheid om na de voorstelling onder deskundige leiding, een half uurtje na te praten over boek en muziek in de kunstboekenhoek van de bibliotheek. U wordt hiervoor allen van harte uitgenodigd.


Kamerkoor Vox - Het Witte Kerkje - Terheijden

Zaterdag 8 Juni 2024

Kamerkoor VOX is een ambitieus ensemble van zo’n 24 geschoolde en ervaren zangers uit alle delen van het land. Er wordt met projectzangers gewerkt aan drie producties per jaar, voorafgegaan door een drietal repetities die plaatsvinden in de Bommelerwaard.

VOX stond sinds de start in 2015 onder leiding van dirigent Ad Broeksteeg. Nu is de dirigeerstok in handen van Menno Bats. Projecten bestaan meestal uit a capella werken uit diverse stijlperioden. Uitdagend repertoire wordt niet geschuwd. VOX verrast graag met werk dat misschien nog niet zo bekend is bij het grote publiek.

Het adres van Het Witte Kerkje is Hoofdstraat 1  in Terheijden. Vox start om 20.30 uur. De entreeprijs bedraagt € 17,50. Tot uiterlijk 7 juni kosten kaarten in de voorverkoop  € 15,00. Hiertoe dient het bedrag te worden over gemaakt op rekeningnummer NL29 ABNA 0105289949 van de Stichting VOX gaarne met naam, e-mailadres en het aantal kaarten. Op de dag zelf is er een kassa aan de deur en kan je betalen pinpas of met cash.

Stabat Mater - Projectkoor - Etten-Leur

Zaterdag 8 Juni 2024

Ilse Jordan, mezzosopraan, en Noël Castelyn, bariton, zingen de soli bij het Requiem van Gabriel Fauré. Daarna volgt een intermezzo in kleinere koorbezetting als intro naar het Stabat mater van Joseph Rheinberger.

Stabat Mater dolorosa bezingt moeder Maria die bij het kruis het lijden van haar zoon moet aanzien. Het 29-koppig koor heeft enthousiast op dit voornemen gereageerd en is druk met instuderen van deze soms pittige, maar oh zo mooie muziek.

Het koor krijgt begeleiding van Ton Jansens op orgel en An van den Borre op harp onder algehele leiding van Dieneke Bicknese - de Rhoter.

Het concert begint om 20.00 uur. De Lambertuskerk aan Markt 60 te Etten-Leur is open vanaf 19.30 uur. Het concert duurt circa vijf kwartier. Een kaartje kost een tientje en kan contant aan de kerkingang betaald worden. Ook is het mogelijk kaarten te bestellen via rekening NL44 RABO 0145 5724 98 Stichting Projectkoor Etten-Leur. Het aantel kaarten liggt dan op naam van de rekeninghouder klaar bij de ingang.

Ulvenhart Klassiek - De Finale met optioneel aansluitend feestelijk Slotdiner- Ulvenhout

Zondag 9 Juni 2024

Ulvenhart Klassiek: De Finale

Dit keer de finale op de tweede zondag van de maand. Op basis van stemming komen de “beste aanstormende talenten” terug en strijden zij om de eerste, tweede en derde prijs. En dat zijn:

Duo Pál László Szomora, viool & pianist Philip Karmanov, piano Duo Nina Broeva, viool & Damiën Heemskerk, piano

Een muzikale ontmoeting waarbij ook de smaakzin aandacht krijgt. Ulvenhart is gevestigd aan de Heistraat 16-18 in Ulvenhout. Dit afsluitend concert begint om 15.00 uur. Voor € 17,50 hebt u een kaartje met vooraf patisserie met koffie of thee. U kunt reserveren via onze website, telefonisch 076 -561 60 89 of via info@ulvenhart.nl.

Het slotdiner, uiteraard een mooi aspergemenu kost  € 64,50 en is inclusief drank en koffie en thee na!

U gaat omstreeks 17.30 uur aan tafel. Reserveren gaat via de website Landgoed Ulvenhart | Pure rust, schoonheid en natuur  of telefonisch 076 -561 60 89 of via info@ulvenhart.nl.

Andrea Chénier - Royal Opera House live in de bioscoop

Dinsdag 11 Juni 2024

Opera op het witte doek in de bioscoop; Andrea Chenier

In Breda in Kinepolis, Pathe en Chasse.

De voorstelling begint om 20.15 uur.

Voor meer informatie en tarieven kijk op de website van de diverse theaters.

Bespaar jezelf een ticket naar The Royal Opera House en geniet met topgeluid en uitstekende cameravoering van dit spektakel in de bioscoop. Naar welke bioscoop is aan jou!

Synopsis

Op een schitterend feest in het 18de-eeuwse Parijs houdt dichter Andrea Chénier een vlammend betoog tegen Lodewijk XVI. Vijf jaar later is de Revolutie omgeslagen in terreur, wat de machtsverhouding verandert tussen Chénier, zijn geliefde Maddalena en Gérard, de man die hem kan kapotmaken.Jonas Kaufmann zingt de hoofdrol in de spectaculaire uitvoering van David McVicar, onder de muzikale leiding van Antonio Pappano, met wie hij al heel vaak heeft samenwerkt. Dit epische historische drama van Giordano is de laatste productie voor Pappano als dirigent van The Royal Opera.


Symfonisch Collectief - Negende symfonie Dvorák - Breda

Zaterdag 22 Juni 2024

Zijn wereldberoemde negende

Om 19:30 uur verzorgt Symfonisch Collectief Breda weer een mooi concert, deze keer in de goed klinkende Grote Zaal van De Vlieren, mgr Nolensplein 1 in Breda. De entree bedraagt € 20,00 en reserveren kan via symcobreda.nl.

Het hoofdwerk is de wereldberoemde negende symfonie van de Tsjechische componist Antonin Dvorák, getiteld ‘Uit de Nieuwe Wereld’. In 1891 werd hem gevraagd om naar de VS te komen om te helpen bij het creëren van authentieke, typisch Amerikaanse muziek, want die werd node gemist.

Dvorák dompelde zich onder in de muziek van de zwarte Amerikanen en zag daarin de muzikale ziel van de VS. Met name geïnspireerd door spirituals componeerde hij in 1893 zijn meesterlijke Negende.

Verder klinkt de poëtische tweede Vioolromance van Ludwig van Beethoven, uitgevoerd door de fenomenale, jonge violiste Idil Yunkuş, onlangs met de hoogste lof afgestudeerd aan het Haags Conservatorium. Beethoven schreef weinig echt ‘romantische’ liederen, maar in deze Romance toont hij zich van zijn meest gevoelige kant.

Het historische feit dat Breda precies 400 jaar geleden werd bezet door de Spanjaarden was aanleiding de Carmen Suite nr 1 te programmeren. De sfeer van dit sprankelende stuk is onmiskenbaar Spaans en toch was de componist, George Bizet, een Fransman. Net als Dvorák liet Bizet zich inspireren door volksmuziek en werkte die uit tot muzikale pareltjes, die elke muziekliefhebber tegenwoordig moeiteloos mee kan zingen.

Een gevarieerd programma dus, met anderhalf uur prachtige muziek, onderbroken door een pauze. Het Symfonisch Collectief wordt weer gedirigeerd door aanstormend talent Amin Ebrahimi.