Klassiek in en om Breda

Ulvenhart DinerConcert

Donderdag 27 Februari 2020

DinerConcert met  Joost Willemze

Locatie         : Heistraat 16-18

Aanvang       : 18.30

Entree         :De kosten van het DinerConcert bedragen € 62,50 p.p. incl. entree, aperitief, concert, diner, wijnarrangement en café complet. U kunt reserveren door een e-mail te sturen naar reserveringen@ulvenhart.nl  met uw naam, het gewenste aantal plaatsen en de concertdatum. U kunt ook bellen naar 076 — 561 60 89.

Iedere laatste donderdag van de maand staat de sfeervolle Vlaamsche Schuur van Landgoed Ulvenhart open voor een exclusief diner, afgewisseld met optredens door gerenommeerde musici. Een avond vol heerlijke verrassingen, uiterst smakelijke gerechten. Exclusieve tongstrelingen, afgewisseld door verfijnde luisterrijke intermezzo’s! Een traditie uit voorbije eeuwen in ere hersteld!

Tijdens dit DinerConcert ontvangt Landgoed Ulvenhart de zeer getalenteerde Joost Willemze met zijn harp. Hij is amper 23 lentes jong, maar heeft al vele internationale prijzen op zijn naam. Heel recent heeft Joost Willemze prijzen gewonnen bij harpconcoursen in New York, Tournai, Seoul, Porto en Italië.

Het jaar 250 na Beethoven

Donderdag 27 Februari 2020

Locatie   : Chassé Theater

Aanvang: 20.30

Entree   : 20 euro

Welkom in het jaar 250 na Beethoven! Tweeënhalve eeuw na zijn komst op aard laat Floris Kortie (Podium Witteman), samen met pianiste Vera Kooper, zien én horen hoe Beethoven onze wereld heeft veranderd. Gewapend met historisch bewijsmateriaal en aan de hand van persoonlijke ontboezemingen, geschiedkundige spoedcursusjes, obscure YouTube-filmpjes en de allermooiste muziek ooit geschreven, wordt één ding duidelijk: het Beethoven-tijdperk is nog maar net begonnen!

Sinds 1770 heeft de woeste, romantische én stokdove componist ons de weg geleid. Beethoven raakt iedereen: groot in Japan, populair in de hiphop, icoon van vrijheidsstrijders en darling  van Europese politici. 

In Het jaar 250 na Beethoven  laat presentator en klassieke-muziekfan Floris Kortie zien waarom Ludwig van Beethoven was uitverkoren om ons met zijn revolutionaire muziek de moderne tijd in te loodsen. www.verakooper.com

Cultuur tijdens het Middaguur

Vrijdag 28 Februari 2020

Op vrijdag 28 februari 2020 een middagpauzeconcert in de Waalse kerk, Catharinastraat 83 in Breda  dat ditmaal wordt uitgevoerd door Lotus de Vries —altviool en Martijn Willers-piano.

Onlangs trad dit Duo op in het programma Podium Witteman, waar zij het spectaculaire Allegro Appassionata van Frank Bridge uitvoerden.

Lotus de Vries wordt met regelmaat gevraagd te remplaceren in orkesten waaronder het Camerata van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest.

Martijn Willers was samen met Joris van den Berg in 2014 winnaar van de Dutch Classical Talent Award in het Concertgebouw in Amsterdam. In Maart a.s. staat een tweede tour naar China gepland. In de Waalse kerk zal het Duo De Vries-Willers composities spelen van P.Hindemith, J. Brahms, Fr. Bridge en G. Telemann.

Het concert begint om 12.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 5 euro.

Geertruidenberg Klassiek met pianist Wim Verschuren

Zondag 1 Maart 2020

Nieuwe locatie!
Stadhuis, Markt 36 
4931 BT te Geertruidenberg

Aanvang: 15.00 uur

Na afloop is er een Meet&Greet met de musicus en de presentator 

Entree: € 15,00 p.p., inclusief programmaboekje, koffie/thee en pauzedrankje.
Stuur a.u.b. een e-mail met naam, aantal plaatsen en concertdatum naar info@geertruidenberg-klassiek.nl
Verdere inlichtingen:
06-53 669 741 
http://www.geertruidenberg-klassiek.nl

Wim Verschuren  (1997) studeert piano bij Stéphane de May aan Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Hij was in 2013 finalist van het Prinses Christina Concours in Rotterdam en prijswinnaar bij het prestigieuze YPF concours in Amsterdam.
In april 2015 werd Wim geselecteerd voor de Meesterproef van de Classic Young Masters en in augustus 2015 werd hem tijdens het FestiVal d´Anniviers in Zwitserland de eerste prijs toegekend.
In november 2015 trad hij op in het radioprogramma ‘Opium op 4’ en vertolkte hij werken van Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms en Alexander Skrjabin. Hij soleerde met verschillende orkesten waaronder het Orkest van Utrecht en “Crescendo” tijdens de uitvoering van het imposante pianoconcert in a-klein van Edvard Grieg.

Nadere informatie over het programma volgt.


Concert in het Van Goghkerkje

Zondag 1 Maart 2020

Op zondagmiddag 1 maart zullen bariton Wil van Leijsen met sopraan Nancy Verschuuren en pianist Joep Meijer een gevarieerd programma verzorgen. Zij zullen een muziekvorm laten horen die nog niet geklonken heeft in onze kerk. Bovendien is in duo zingen een vorm die we zelden gehoord hebben.

Als vanouds begint het concert om 15.30 uur en duurt ongeveer een uur; na afloop is er gelegenheid samen met de muzikanten een kop koffie of thee te drinken. U bent van harte welkom en indien gewenst kunt u een plaats bespreken via tel. 076-5976419 of per email info@concerten- vangoghkerkje.nl. Nadere informatie kunt u vinden op de website www.concerten- vangoghkerkje.nl.


'Tranen van Maria' in de Grote Kerk Breda

Zondag 1 Maart 2020

Locatie   : Grote Kerk Breda

Aanvang:16.00 uur

Entree   : Regulier € 25,-, Bredapas € 25,-, Jeugd t/m 18 jaar & CJP € 12,50

Daarnaast is er de mogelijkheid om naast de aanschaf van een eigen kaartje, nog een extra bijdrage te doen. Met deze giften geeft de organisatie vrouwen die het financieel minder hebben de mogelijkheid om de voorstelling toch mee te beleven.

Kaarten via klassiekemuziek.nl


Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag presenteert sopraan Johannette Zomer Tranen van Maria: een multidisciplinaire voorstelling door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad en wordt aangevuld met Sefardische en Arabische liederen, Middeleeuwse lofzangen, dans en verhalen. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer ook Cécile van de Sant (mezzosopraan), Rolinha Kross (Sefardische zang), Rojin Hassan (Arabische zang), Alisa Cuuna (theatermaker en verhalenverteller), een Eritrese dansgroep, Saffraan Ritueel Drumtheater en PA’dam en ZAZ Vrouwenkoor o.l.v. Maria van Nieukerken mee. 


Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 1 Maart 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Koffieconcert in de Waalse Kerk

Dinsdag 3 Maart 2020
Kom dinsdagochtend 3 maart meegenieten in de Waalse Kerk in hartje Breda. Er is koffie vanaf 10:30u, het concert begint om 11:00u en duurt een uur. De entree is gratis, maar reserveer wel vooraf via info@wouterharbers.nl  of 06 2676 3338.
Koffieconcert rondom de vleugel: Highlights uit Moskou
Het begin van de nieuwe maand komt er weer aan. Dat betekent: tijd voor het volgende koffieconcert in Breda! Op 3 maart speelt pianist Wouter Harbers een soloconcert vol meeslepende muziek uit Moskou.
Van de twinkelende Bloemenwaltz van Tsjaikovski tot daverende ‘Klokken uit Moskou’ van Rachmaninov, en van de virtuoze Flight of the Bumblebee tot een intieme melodie van Scriabin. Tussendoor verrast Wouter u graag met interessante informatie en ludieke feitjes. We sluiten het concert af met de muzikale handtekening van André Rieu, de Second Waltz van Shostakovitch, zodat iedereen dansend de zaal uit gaat?
Hartelijk welkom, ook namens sponsor Stichting Gouden Dagen!

Wilt u Wouter Harbers nu al horen? Klik danhier.

Cultuur tijdens het Middaguur

Vrijdag 6 Maart 2020
Locatie     : Catharinastraat 83 Breda

Aanvang : 12.00 uur 

Entree      : € 2,-

UITWISSELINGSPROGRAMMA CEP & ACADEMIA MARSHALL-BARCELONA 
 Sara Vaz — piano  en Daniel Carmona — piano spelen composities van Falla-Vianna da Motta-Lyapunov-Mompou en Albéniz. 
 
Tevens een EXPOSITIE van BOEKEMA & SCHUNK op 6, 7 en 8 maart van 13.00-17.00    
 

Trio C tot de Derde in Zevenbergen

Zondag 8 Maart 2020

Datum: zondag 08 maart 2020
Locatie: Cafe Restaurant van der Hooft
Aanvang: 15:00 uur

 Entree :prijs voor het concerten is € 15,=. Bij de klassieke concerten wordt een gratis drankje aangeboden.

Reserveren bij voorkeur via  concerten@cultuurmoerdijk.nl

 Trio C tot de Derde bestaat uit Carel den Hertog — viool, Coos Lettink — accordeon en Caspar Terra — klarinet.

Het trio speelt klezmer in de puurste zin van het woord: Joodse feestmuziek!

Maar ook in de breedste zin van het woord maken zij muzikale uitstapjes naar Balkan, gipsy, jazz en klassieke muziek. Hun streven is daarbij: geen imitatie, maar integratie van alle muziekgenres die hun paden kruisen. Composities van Oost-Europees georiënteerde klassieke componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály worden afgewisseld met eigenzinnige vertolkingen van traditionele melodieën uit het onuitputtelijke klezmer- en Balkanrepertoire. Hun optredens zijn overigens meer dan alleen muziek. Het trio bestaat nu meer dan 20 jaar en samen hebben ze vele muzikale reizen gemaakt. Elke compositie is weer op een andere wijze ontstaan en heeft een verhaal dat ze graag met het publiek delen. Kom luisteren en geniet, dans en droom met Trio C tot de Derde.

Kaarten zijn verkrijgbaar via klassiekconcert@moerdijkcultuur.nl en bij de ingang van de zaal. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang tot het concert.

Meer informatie op www.cultuurmoerdijk.nl/klassieke - concerten


 

Pianist Shane van Neerden bij Ulvenhart Klassiek

Zondag 8 Maart 2020

Ulvenhart Klassiek is een jaarlijks terugkerende reeks concerten waarin iedere tweede zondag van de maand aanstormende nationale en internationale musici het tegen elkaar opnemen voor de felbegeerde titel: “Ulvenhart Klassiek musicus van het jaar?. De reeks culmineert in een spetterende finale waarin de winnaar bekend wordt gemaakt.

Locatie     : Heistraat 16-18 Ulvenhout

Aanvang  : 15.00 uur

Entree     :  € 12,50 p.p., inclusief een programmablad en vooraf koffie/thee.

U kunt reserveren door een e-mail te sturen naar info@ulvenhart.nl  met uw naam, het gewenste aantal plaatsen en de concertdatum of door te mailen naar reserveringen@ulvenhart.nl.. U kunt ook bellen naar 076 — 561 60 89.

Shane van Neerden is winnaar van diverse concoursen en gaf solo-recitals in de Verenigde Staten en Europa. De jonge pianist volgde diverse masterclasses en kwam naar Nederland voor zijn vervolgstudie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank Peters. Voor deze editie van Ulvenhart Klassiek mogen wij hem ontvangen op Landgoed Ulvenhart.

Van Neerden begon met pianolessen toen hij zes jaar oud was. In zijn geboorteland de Verenigde Staten wint hij op jonge leeftijd al belangrijke competities en krijgt een beurs voor de Eastern University. Als eerstejaars bachelor-student wint hij de eerste prijs en wordt later uitgenodigd om in Rusland op te treden, zowel solo als met orkest. In Nederland maakt hij indruk met Liszt’s Dodendans met het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Ed Spanjaard. Hij krijgt de kans op te treden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

In de afgelopen jaren nam Shane deel aan vele festivals met prachtige resultaten en masterclasses bij gerenommeerde masters. Hij reisde hiervoor naar Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Canada. In 2019 start Shane zijn tweede jaar bachelor’s aan het Conservatorium van Amsterdam bij de bekende pianist en pedagoog Frank Peters. Shane’s repertoire is zeer gevarieerd: van Johann Sebastian Bach tot Sergei Rachmaninoff en zelfs werk van Marc-André Hamelin. Hij verkent en speelt ook graag stukken van non-mainstream componisten zoals Nikolai Medtner en Samuel Feinberg.


Cultuur Oudenbosch: Luisterlezing ‘Muzikale vrouwen in de Barok’.

Zondag 8 Maart 2020

14:00 uur in het Protestants Kerkje in de Fenkelstraat 24 te Oudenbosch.

Cultuur Oudenbosch: Luisterlezing ‘Muzikale vrouwen in de Barok’.

Speciaal op deze internationale vrouwendag geeft Ben Verschuren een lezing over Muzikale vrouwen in de barok. Als we het over barokmuziek hebben, denken we als eerste aan mannen als Bach, Händel, Vivaldi, Rameau en Monteverdi. Maar er waren ook vrouwelijke componisten zoals Barbara Strozzi en Francesca Caccini (dochter van). Daarnaast waren er natuurlijk beroemde zangeressen, ware diva’s in de stijl van Callas. En wat te denken van adellijke dames die allemaal een muzikale opleiding kregen en vaak mecenas werden zoals Christina van Zweden. Reden genoeg om deze muzikale vrouwen in het zonnetje te zetten.

Filmlezing in samenwerking met Filmtheater Fanfare. Aangezien we daarmee aansluiten bij de actualiteit wordt dit programma later bekend gemaakt.

Toegangsprijzen.
Wilt u een of meerdere concerten van dit seizoen bijwonen dan adviseren we u de kaarten tijdig te kopen. Dit kan online via de website www.cultuuroudenbosch.nl waar u na betaling de toegangskaarten zelf kunt downloaden en afdrukken. Heeft u hierover vragen dan kunt u contact met ons opnemen.
Losse kaarten zijn te koop bij de voorverkoopadressen: ’t Koepelke: Markt 36, 4731 HP Oudenbosch, Flesjewijnshop Oudenbosch: Polderstraat 1, 4731 JG Oudenbosch, Bovendonk: Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven

Voorafgaand aan het concert zijn losse kaarten aan de zaal verkrijgbaar voor zover plaatsruimte beschikbaar is.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 8 Maart 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

MuziekSalonSpronk - Bertold Brecht en protest in muziek.

Dinsdag 10 Maart 2020

15.00 uur, Concertzaal Nieuwe Veste, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert in het kader van Boekenweek 2020, in samenwerking met Nieuwe Veste, Bibliotheek Breda:

Bertold Brecht en protest in muziek.

De muziek van Kurt Weill is een zuur mengsel van sociaal realisme en jazz, en reflecteert het decadente Duitsland van de jaren ‘20. Muziek die geen sprookjessfeer toveert, maar een rauw klinkende realiteit. Zij wil het publiek tot nadenken aanzetten, is meer dan vermaak.

Ook Berio, Shostakovitch, Ravel, ASchönberg, Messiaen en Arvo Pärt waren “dwarsliggers". Allemaal kunstenaars met een maatschappij-kritische houding en een warm kloppend hart voor de medemens.

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.


Organ on stage

Dinsdag 10 Maart 2020

Locatie       : Heikese kerk in Tilburg

Tijdstip       : 12.45

Entree        : gratis

 Elke maand is er op een dinsdag om 12:45 uur een orgelconcert in de Heikese kerk te Tilburg. Dit concert wordt verzorgd door de orgelstudenten van de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) en Master of Music (MOM) in Tilburg, daarnaast wordt er ook wel eens medewerking verleend door andere instrumentalisten. De kerk heeft twee totaal verschillende orgels die zich uitstekend lenen voor een zeer breed repertoire. Dit hoort en ziet u ook terug in de programmering; hier komen orgelwerken uit de hele orgelgeschiedenis aan bod. Soms staan programma’s ook in het teken van bepaalde gebeurtenissen in het kerkelijk jaar (bijv. Pasen en Kerst) of worden samengesteld rond een bepaalde componist of een bepaalde stijl. De concerten duren ongeveer 45 minuten; zo kunt u tijdens uw lunchpauze kunt genieten van prachtige orgelmuziek. De toegang is geheel gratis en het is mogelijk om op één minuut lopen van de kerk uw auto te parkeren. Info: www.marcschippers.nl


Opera Barok - La Partenope

Woensdag 11 Maart 2020

19.00 uur, Bang & Olufsen, Nieuwe Ginnekenstraat 49 Breda

Opera Barok - La Partenope van Leonardo Vinci
Deze typisch Napolitaanse opera met zijn uitgebreide bel canto heeft de stichteres van Napels als onderwerp. Vinci, niet te verwarren met Da Vinci, was in zijn tijd een van de meest geliefde operacomponisten. Vanuit Napels reisde hij door Europa, zoals zoveel componisten en musici die vanuit de vier conservatoria in Napels uitzwermden over Europa. Napels was in de renaissance en het begin van de barok de belangrijkste muziekstad van Europa was. Namen als Scarlatti (vader van Domenico), Vinci en Pergolesi zijn voor altijd ermee verbonden.

Informatie: info@operabarok.nl


MuziekSalonSpronk - Bertold Brecht en protest in muziek.

Donderdag 12 Maart 2020

20.15 uur, Concertzaal Nieuwe Veste, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert in het kader van Boekenweek 2020, in samenwerking met Nieuwe Veste, Bibliotheek Breda:

Bertold Brecht en protest in muziek.

De muziek van Kurt Weill is een zuur mengsel van sociaal realisme en jazz, en reflecteert het decadente Duitsland van de jaren ‘20. Muziek die geen sprookjessfeer toveert, maar een rauw klinkende realiteit. Zij wil het publiek tot nadenken aanzetten, is meer dan vermaak.

Ook Berio, Shostakovitch, Ravel, ASchönberg, Messiaen en Arvo Pärt waren “dwarsliggers". Allemaal kunstenaars met een maatschappij-kritische houding en een warm kloppend hart voor de medemens.

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.


Cultuur tijdens het Middaguur

Vrijdag 13 Maart 2020
Locatie     : Catharinastraat 83 Breda

Aanvang  : 12.00 uur 

Entree     : € 2,-

VIIIste INTERNATIONALE ONTMOETING VOOR JONGE PIANISTEN 
 Geert Omta — Nederland   Janvier Monsalve — Spanje      Richardo Caruso — Italie   
   vertolken werken van Beethoven, Brahms, Scriabin en Rautavaara.     

Pianorecital door Dina Ivanova in de Waalse Kerk

Zaterdag 14 Maart 2020

Locatie    : Waalse Kerk, Catharinastraat 83 Breda

Aanvang : 20.30

Entree    : 15,-

Info        : https://klassiek.digitalekaartverkoop.nl/tickets/pianorecital-door-dina-ivanova/

Zaterdag 14 maart om 20:30 uur geeft de Russische pianiste Dina Ivanova  een solorecital in de Waalse Kerk te Breda.

Dina Ivanova gooide hoge ogen bij meerdere internationale concoursen. Zij won o.a. de derde prijs en de publieksprijs bij het Internationale Franz Liszt Concours in Utrecht in 2017. In november vorig jaar soleerde Dina met de Totentanz van Frans Liszt bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De Volkskrant prees haar virtuositeit en ‘uitgesproken fysieke spel’.

Op het programma staat de Grand Piano Sonate van Pjotr Iljitsj Tchaikovsky, gecomponeerd in 1878 ten tijde van zijn beroemde Vioolconcert in D-majeur. Voorts speelt Dina haar pronkstuk: de Trois Mouvements de Petrouschka van Igor Stravinsky. Dit arrangement, tien jaar na het ballet (1911) geschreven, is gecomponeerd en opgedragen aan de grote Russische pianist Anton Rubinstein.

Na de pauze speelt ze de Pianosonate nr. 6 van Ludwig van Beethoven, gecomponeerd in 1795 toen Beethoven pas een aantal jaar in Wenen woonde. Dit is de tweede van drie sonates die Beethoven heeft opgedragen aan gravin Anna Margarete von Browne; verondersteld wordt dat de gravin pianolessen bij Beethoven volgde. Hierna speelt Dina de El fandango de candil uit de in 1911 gecomponeerde pianosuite Goyescas van de Spaanse componist Enrique de Granados.

Tot slot speelt Dina de ééndelige Pianosonate nr. 3 in a mineur van Sergej Prokofjev. Deze sonate is samengesteld uit aantekeningen uit het ‘Houten boek’, een schetsboek met een houten kaft waarin Prokofjev zijn muzikale ideeën noteerde. Deze sonate is door hem gecomponeerd tussen 1907 en 1917.

Philharmonie Zuidnederland - Beethovens Pastorale

Zaterdag 14 Maart 2020

Locatie   : Chassé Theater

Aanvang : 20.30

Entree   :12, 29, 33, 36, 41 euro. Scholier / student / cjp: 10 euro

De lente komt eraan, de buitenlucht lonkt? maar u kunt ook van de natuur komen genieten in de concertzaal. Vers gemaaid gras, onweer in de verte, de roep van een koekoek. U ervaart het allemaal in Beethovens romantische Pastorale Symfonie. Voor de pauze vertolkt de gelauwerde Duitse violiste Carolin Widmann het Vioolconcert van Benjamin Britten. “Ik was op slag verliefd", zei Janine Jansen toen zij deze intense muziek voor het eerst speelde. www.philharmoniezuidnederland.nl

dirigent: Hans Graf — viool: Carolin Widmann — Delius: Two pieces for small orchestra — Britten: Vioolconcert — Beethoven: Symfonie nr 6 ‘Pastorale’

Het concertkoor Breda zingt Anglicaanse hymnen en anthems

Zondag 15 Maart 2020

Zondagmiddag, 15 maart 2020 zingt het Concertkoor Breda met begeleiding van het door Hennie Vaatstra bespeelde orgel en onder leiding van Geert van den Dungen Anglicaanse hymnen en anthems. Deze liederen zullen worden afgewisseld door aria’s vertolkt door sopraan Charlotte Munnik, door voordracht van gedichten, door orgelspel van Hennie Vaatstra en door samenzang. Onder meer zal het Hallelujah uit The Messiah van G.F. Händel door de gewelven van de R.K. Laurentiuskerk klinken.

Locatie   R.K. Laurentiuskerk

Aanvang

Concert: 15.00 uur, kerkdeuren open: 14.15 uur, duur uitvoering ongeveer 1½ uur.

Kaarten

De toegangsprijs is, inclusief programmaboekje, € 15,00.

Voor houders van een Bredapas en voor jongeren onder de 18 jaar is de toegangsprijs € 7,50.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het koor: www.concertkoor.nl (eventueel telefonisch 06-10089415), bij de Vrije Boekhandel en bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers.

Tevens kaartverkoop — voorafgaande aan het concert — bij de entree van de kerk.

Parkeermogelijkheden

Op het Schoolakkerplein, gelegen op enkele honderden meters van de R.K. Laurentiuskerk, is ruime gelegenheid tot gratis parkeren.

Nazit

Na afloop van het concert is er gelegenheid voor een gezellige nazit bij het tegenover de kerk gelegen café-restaurant Oncle Jean.

Wij zien uw komst naar de R.K. Laurentiuskerk in Ginneken graag weer tegemoet.

Cultuur Oudenbosch: Kapelconcert Erasmus Trio

Zondag 15 Maart 2020

15.00 uur: Kapel Bovendonk te Hoeven

Cultuur Oudenbosch: Kapelconcert Erasmus Trio

Een strakke drie-eenheid met een indrukwekkend gevoel voor melodie en nuance. Het Erasmus Trio, pianist Thomas Herrmann,  violiste Vera  Laporeva  en  celliste  Xiaojia  Xu  (SjawDja  Sju) geniet internationale bekendheid. Het publiek en de pers zijn unaniem lovend over dit bijzondere ensemble. Kenmerkend  voor  het  trio  zijn  een warme, ronde klank, een  energieke speelstijl en een breed  repertoire.

Toegangsprijzen.
Wilt u een of meerdere concerten van dit seizoen bijwonen dan adviseren we u de kaarten tijdig te kopen. Dit kan online via de website www.cultuuroudenbosch.nl waar u na betaling de toegangskaarten zelf kunt downloaden en afdrukken. Heeft u hierover vragen dan kunt u contact met ons opnemen.
Losse kaarten zijn te koop bij de voorverkoopadressen: ’t Koepelke: Markt 36, 4731 HP Oudenbosch, Flesjewijnshop Oudenbosch: Polderstraat 1, 4731 JG Oudenbosch, Bovendonk: Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven

Voorafgaand aan het concert zijn losse kaarten aan de zaal verkrijgbaar voor zover plaatsruimte beschikbaar is.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 15 Maart 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Cultuur tijdens het Middaguur

Vrijdag 20 Maart 2020

Locatie     : Catharinastraat 83 Breda

Aanvang: 12.00 uur 

Entree    : € 2,-

 Antonia Miller — piano

  Bijzonder programma met Marcello, Bach, Mozart, Beethoven, Schumann en  Liszt


Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 22 Maart 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

MuziekSalonSpronk presenteert muziekfilm: Jacqueline du Pré in Portrait

Donderdag 26 Maart 2020

14.30 uur, café De Zandloper, Zandbergweg 67, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert muziekfilm: Jacqueline du Pré in Portrait

Kaarten: €10,- (incl. koffie/thee)

Seizoenkaarthouders: slechts €5,-


Cultuur tijdens het Middaguur

Vrijdag 27 Maart 2020

Locatie    : Catharinastraat 83 Breda

Aanvang : 12.00 uur 

Entree     : € 2,-

MADELN BERLIN 

 Markéta Palová — sopraan   Johan Timmermans — gitaar

 Afwisselend programma door het klassieke Italië, het folkloristische Spanje, het  melancholische Brazilië en het romantische Duitsland.   


Johannes Passion in Raamsdonk

Zaterdag 28 Maart 2020

Locatie   :Lambertuskerk in Raamsdonk.

Aanvang  : 20.00 uur

Entree      : voorverkoop  € 25,-

                aan de kerk   € 27,50

                tot en met 18 jaar € 10,-

Kaarten verkrijgbaar bij:
www.cantatecorde.nl  of via Hilde Don: 0162-856699

Op 28 maart 2020 om 20.00 uur zingt Oratoriumvereniging Cantate Corde uit Raamsdonk  de Johannes-Passion in de Lambertuskerk te Raamsdonk.

De Johannes-Passion van Bach: ontroerend, intens en emotioneel. De Johannes-Passion is een van de beroemdste passies, gebaseerd op het lijdensverhaal van Christus in het evangelie volgens Johannes. De muziek die Bach bij dit verhaal componeerde,
is heel afwisselend. Waar hij soms onpartijdig is, geeft hij op andere plaatsen heel persoonlijk uiting aan zijn medelijden met Jezus, zijn
afschuw over het verraad van Judas, zijn hoop op een betere toekomst. Soms is de muziek heel complex, soms juist van een grote eenvoud. In vergelijking met de Matthäus-Passion is de Johannes-Passion korter en intenser, maar evenzeer treffend!

Met medewerking van:
Dorine Mortelmans, sopraan, Sylvia van der Vinne, alt,
Maarten van den Hoven, tenor, Tiemo Wang, bariton,
Möbius Ensemble
Algehele leiding: Carl van Kuyck

Kaarten verkrijgbaar bij:
www.cantatecorde.nl of Hilde Don 0162-856699


Cultuur Oudenbosch: Jeugdorkest Young Talent Orchestra

Zondag 29 Maart 2020

15.00 uur: Kapel Bovendonk te Hoeven

Cultuur Oudenbosch: Jeugdorkest Young Talent Orchestra

Het orkest, dat onder leiding staat van Mikhail Zemtsov, speelt ongeveer tien concerten per jaar. Er worden gevarieerde programma’s uitgevoerd — van Barok tot 21ste eeuw. Jonge toptalenten treden als solist met het orkest op. In 2017 won het YTO de eerste prijs bij het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (België) en in 2018 de publieksprijs bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten.

Een echt familieconcert; kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Toegangsprijzen.
Wilt u een of meerdere concerten van dit seizoen bijwonen dan adviseren we u de kaarten tijdig te kopen. Dit kan online via de website www.cultuuroudenbosch.nl waar u na betaling de toegangskaarten zelf kunt downloaden en afdrukken. Heeft u hierover vragen dan kunt u contact met ons opnemen.
Losse kaarten zijn te koop bij de voorverkoopadressen: ’t Koepelke: Markt 36, 4731 HP Oudenbosch, Flesjewijnshop Oudenbosch: Polderstraat 1, 4731 JG Oudenbosch, Bovendonk: Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven

Voorafgaand aan het concert zijn losse kaarten aan de zaal verkrijgbaar voor zover plaatsruimte beschikbaar is.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 29 Maart 2020

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

MuziekSalonSpronk presenteert muziekfilm: Hilary and Jackie

Donderdag 2 April 2020

14.30 uur, café De Zandloper, Zandbergweg 67, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert muziekfilm: Hilary and Jackie

Kaarten: €10,- (incl. koffie/thee)

Seizoenkaarthouders: slechts €5,-


Philharmonie ZuidNederland - Bach's Johannes Passion

Vrijdag 3 April 2020

19:00 uur, Chassé Theateer, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - BACHS JOHANNES-PASSION

Bachs Johannes-Passion mag minder bekend zijn dan zijn grote broer de Matthäus, volgens Bachkenners is hij nog aangrijpender. Kleiner van opzet, maar persoonlijk, dramatisch en emotioneel. Met een koninklijke Jezus die meer in control en minder lijdzaam is. Beleef het lijdensverhaal van Jezus door de ogen van die andere evangelist, raak in vervoering door de geniale muziek van Bach. Vanavond onder leiding van de Nederlandse, internationaal geroemde koordirigent Peter Dijkstra met een gedroomde solistencast. En natuurlijk uw eigen, vertrouwde philharmonie zuidnederland. www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www. chasse.nl

Kamerkoor Personare zingt Johannes Passion van J.S.Bach.

Donderdag 9 April 2020

Locatie: H. Moeder Godskerk, Effenseweg 3, Breda-Effen

Datum en tijd: Witte Donderdag 9 april 2020 om 20.00u

Entree: Kaarten à € 18,- in de voorverkoop bij Vrije Boekhandel, Van Kemenade en Hollaers, Multiboek Princenhage, S-computers in Rijsbergen en via de website. Kaarten aan de zaal: € 20,-
Websitewww.personare.org/tickets


Op Witte Donderdag 9 april a.s. zingt het 20 zangers tellende kamerkoor van Stichting Personare onder leiding van Ad van Unen voor de 3e keer op rij de Johannes Passion van Bach, begeleid door het enkel bezette barokorkest Collegium Delft. De solopartijen worden vertolkt door zes schitterende solisten: Joost van Velzen (evangelist), Noël Casteleyn (Christus), Wendy Roobol (sopraan), Esther Kuiper (alt), William Knight (tenor) en Mattijs van de Woerd (bariton). De bijzondere akoestiek van de H. Maria Godskerk in Effen maakt de muzikale belevenis compleet. Komt allen, het wordt weer een bijzonder concert.


Opera Barok - Matthäus Passion

Vrijdag 10 April 2020

19.00 uur, Bang & Olufsen, Nieuwe Ginnekenstraat 49 Breda

Opera Barok - Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach
Na zijn succesvolle dansuitvoering van het Weihnachtsoratorium in 2015 besloot John Neumeier met zijn Hamburg Ballet een jaar later tot een choreografisch vervolg met de Matthäus Passion. Het lukte hem om deze dramatische tegenpool met zijn dansensemble sober maar indringend neer te zetten. John Niemeier voegt er een lijfelijke dimensie aan toe. De bewegingen vertellen wat niet in woorden of muziek is uit te drukken.

Informatie: info@operabarok.nl

Organ on stage

Dinsdag 14 April 2020

Locatie        : Heikese kerk in Tilburg

Tijdstip        : 12.45

Entree         : gratis

 Elke maand is er op een dinsdag om 12:45 uur een orgelconcert in de Heikese kerk te Tilburg. Dit concert wordt verzorgd door de orgelstudenten van de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) en Master of Music (MOM) in Tilburg, daarnaast wordt er ook wel eens medewerking verleend door andere instrumentalisten. De kerk heeft twee totaal verschillende orgels die zich uitstekend lenen voor een zeer breed repertoire. Dit hoort en ziet u ook terug in de programmering; hier komen orgelwerken uit de hele orgelgeschiedenis aan bod. Soms staan programma’s ook in het teken van bepaalde gebeurtenissen in het kerkelijk jaar (bijv. Pasen en Kerst) of worden samengesteld rond een bepaalde componist of een bepaalde stijl. De concerten duren ongeveer 45 minuten; zo kunt u tijdens uw lunchpauze kunt genieten van prachtige orgelmuziek. De toegang is geheel gratis en het is mogelijk om op één minuut lopen van de kerk uw auto te parkeren. Info: www.marcschippers.nl   


MuziekSalonSpronk - Listen with your eyes

Dinsdag 14 April 2020

15.00 uur, Mariëndal, Duivelsbruglaan 13, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert: Listen with your eyes.
Beter zien, anders horen

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.


MuziekSalonSpronk - Listen with your eyes

Donderdag 16 April 2020

20.15 uur, Café de Zandloper, Zandbergweg 67, Breda

MuziekSalonSpronk presenteert: Listen with your eyes.
Beter zien, anders horen

Toegang: €14,-. 

Voor meer informatie: www.muzieksalonspronk.nl.


Nederlandse Reisopera - Bruid te koop

Donderdag 23 April 2020

19:30uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

NEDERLANDSE REISOPERA - BRUID TE KOOP!

Een volwassen sprookje vol seks en humor: de Nederlande Reisopera steekt Smetana’s komische opera Die verkaufte Braut in een eigentijdse nieuwe jas! De opera wordt gezongen in een fonkelnieuwe, Nederlandse bewerking van Anne Lichthart en daarmee wordt Bruid Te Koop! ontdaan van het etiket ‘folkloristisch’ en krijgt het de kans om opnieuw ontdekt te worden als een van de meest geslaagde komedies uit het operarepertoire.

Het verhaal kan bijna niet eenvoudiger. Het meisje Marenka heeft verkering met de arme, maar knappe Jenik. Plotseling staat de oude huwelijksmakelaar Kezal bij haar ouders voor de deur. Hij duwt hen een bijna vergeten contract onder de neus. In dit contract belooft de vader van Marenka in ruil voor een grote lening zijn dochter als bruid aan de zoon van Micha. Als vader Kruschina dit contract breekt, zal hij de lening volledig terug moeten betalen? Zal Marenka dit accepteren? Hoe reageert Jenik hierop? En de nieuwe huwelijkskandidaat Vasek? reisopera.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Cultuur Oudenbosch: Het Tsjechische Zemlinsky Quartet

Donderdag 23 April 2020

20.15 uur: Kapel Bovendonk te Hoeven

Cultuur Oudenbosch:Het Tsjechische Zemlinsky Quartet

Het Tsjechische Zemlinsky Quartet behoort tot de beste strijkkwartetten ter wereld. Het werd opgericht in 1994 en heeft sindsdien ruim 1250 concerten wereldwijd gegeven. Als ‘poulain’ van één van ’s werelds bekendste kwartetten, het Pražák Quartet, verheft Zemlinsky Quartet het kwartetspel tot een ware muzische symbiose. Dat vertaalt zich in uitmuntende concerten, keer op keer. ‘Een perfecte mengeling van vier stemmen die zingen, ademen en fraseren als één,’ schreef The Strad.

Toegangsprijzen.
Wilt u een of meerdere concerten van dit seizoen bijwonen dan adviseren we u de kaarten tijdig te kopen. Dit kan online via de website www.cultuuroudenbosch.nl waar u na betaling de toegangskaarten zelf kunt downloaden en afdrukken. Heeft u hierover vragen dan kunt u contact met ons opnemen.
Losse kaarten zijn te koop bij de voorverkoopadressen: ’t Koepelke: Markt 36, 4731 HP Oudenbosch, Flesjewijnshop Oudenbosch: Polderstraat 1, 4731 JG Oudenbosch, Bovendonk: Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven

Voorafgaand aan het concert zijn losse kaarten aan de zaal verkrijgbaar voor zover plaatsruimte beschikbaar is.

Ballet en orkest Nationale Russische Opera - Het Zwanenmeer

Woensdag 13 Mei 2020

20:00 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

BALLET EN SYMFONIEORKEST VAN DE NATIONALE RUSSISCHE OPERA - HET ZWANENMEER

Het meest gedanste ballet in de wereld, Het Zwanenmeer is terug in 2020 voor een geweldige tour in Frankrijk en Europa. Dit ballet dompelt ons onder in het bizarre liefdesverhaal van prins Siegfried en prinses Odette. Odette is de gevangene van de tovenaar Rothbart: ze verandert overdag in een zwaan en wordt ‘s nachts weer een vrouw. Alleen de belofte van eeuwige liefde kan haar bevrijden van deze betovering. Siegfried belooft Odette vervolgens met hem te trouwen op de bal dat ter ere van hem wordt gegeven. Ontsnappen ze aan de streken van Rothbart en zijn dochter Odile? Zal de prins erin slagen zijn bruid te redden? 

Tussen Pas de deux, romantische duetten en Danse des Petits Cygnes, zullen de dansers, begeleid door het orkest, dit meesterlijke stuk met elegantie interpreteren. Het is het symbool van romantisch ballet, Het Zwanenmeer verkent de meanders van eeuwige liefde en blijft generaties toeschouwers verleiden. franceconcert.fr

Meer informatie: www. chasse.nl

Philharmonie ZuidNederland - Dvorak's Nieuwe Wereld

Vrijdag 15 Mei 2020

20:30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - DVORÁKS NIEUWE WERELD

Met Dvoráks Negende Symfonie kan de avond eigenlijk al niet meer stuk. Iedereen kent wel een paar ‘hits’ uit deze all-time favorite. Het is ook niet voor niets dat Neil Armstrong een opname hiervan meenam tijdens de missie van Apollo 11 naar de maan. Dvorák schreef zijn meesterwerk aan het eind van de negentiende eeuw in Amerika. Hij liet zich daarbij inspireren door de vergezichten van de ‘nieuwe wereld’. Met de melancholieke echo’s van de spiritual Swing low, sweet chariot en de onstuimige ritmes van een indianendans proef je de Amerikaanse couleur locale. Maar Dvorák was ook vervuld van heimwee naar zijn vaderland Tsjechië en combineerde levenslust met onweerstaanbare Boheemse nostalgie. Dat belooft met chef-dirigent Dmitri Liss een tintelend feestje te worden. In het hart van dit concert het geliefde gitaarconcert van Rodrigo, Concierto de Aranjuez. Precies, met dat bekende Adagio! www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

MuziekSalonSpronk - Muzikale Tour de France

Zondag 17 Mei 2020

14.15 uur Fietstocht, 16.00 uur Recital, Landgoed Ulvenhart, Heistraat, Ulvenhout (Alphen/Chaam)

MuziekSalonSpronk presenteert: Muzikale Tour de France.

Eerst een insprirerende en warm makende fietstocht, dan een concert met geliefde Franse muziek op cello, fluit en piano.

Entree: kijk op de website voor alle arrangementen: www.muzieksalonspronk.nl.


Organ on stage

Dinsdag 19 Mei 2020

Locatie         : Heikese kerk in Tilburg

Tijdstip         : 12.45

Entree          : gratis

Elke maand is er op een dinsdag om 12:45 uur een orgelconcert in de Heikese kerk te Tilburg. Dit concert wordt verzorgd door de orgelstudenten van de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) en Master of Music (MOM) in Tilburg, daarnaast wordt er ook wel eens medewerking verleend door andere instrumentalisten. De kerk heeft twee totaal verschillende orgels die zich uitstekend lenen voor een zeer breed repertoire. Dit hoort en ziet u ook terug in de programmering; hier komen orgelwerken uit de hele orgelgeschiedenis aan bod. Soms staan programma’s ook in het teken van bepaalde gebeurtenissen in het kerkelijk jaar (bijv. Pasen en Kerst) of worden samengesteld rond een bepaalde componist of een bepaalde stijl. De concerten duren ongeveer 45 minuten; zo kunt u tijdens uw lunchpauze kunt genieten van prachtige orgelmuziek. De toegang is geheel gratis en het is mogelijk om op één minuut lopen van de kerk uw auto te parkeren. Info: www.marcschippers.nl


Opera Zuid - A midsummer night's dream

Zaterdag 13 Juni 2020

20:00 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

OPERA ZUID - A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM

Opera Zuid brengt Benjamin Brittens bedwelmend magische opera A midsummer night’s dream.

Een ruzie tussen de elfenkoning Oberon en zijn echtgenote ontaardt in geknoei met toversap. Het sap maakt een slapende smoorverliefd op de eerste die deze bij het ontwaken ziet. Onbedoeld ruilen er zo partners van plaats en er ontstaat zelfs een nieuw paar. Met die ingrediënten onthult de componist de tragische broosheid van menselijke relaties. In het nachtelijke toverwoud — een schemerzone tussen droom en realiteit, betovering en ontgoocheling, liefde en illusie — sneuvelt iedere dure eed van trouw. Het gevolg? Liefdespijnen of lollig gekibbel voor de enen, terwijl anderen totaal losgaan in liefdesavontuurtjes!

Dit werk van de meest gespeelde twintigste-eeuwse operacomponist was verbluffend genoeg een spoedklus. Als een seismograaf van vlees en bloed registreerde Britten nochtans feilloos de psychologie van zijn figuren in geraffineerde zanglijnen. Trouw aan Shakespeare schilderde hij uit diens briljante toneelstuk ook méésterlijk het feeërieke van de elfenwereld, het ontroerend warme milieu van de liefdesparen en de kluchtigheid van de handwerkslui, die elder in het woud een amateurtoneelstuk repeteren.

Extra smaakmaker is Ola Mafaalani. Met haar regie van A Midsummer Night’s Dream beleeft ze bij Opera Zuid haar operadebuut! Tot 2016 maakte deze overal in Nederland geprezen regisseur zes jaar lang furore als artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Haar grondige vakkennis en maatschappelijke engagement vertalen zich in deze betoverende operaproductie in een heus feest voor de zinnen, het gemoed en het brein. www.operazuid.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Engels gezongen, Nederlands boventiteld